Pobjednički filmovi 47. FEST-a: "Divljine", "Slučaj Makavejev", "Kapernaum", "Crni anđeo", "Šavovi"

04 mart 2019
Author :  

U nikad jačoj konkurenciji, štaviše impresivnom Glavnom takmičarskom programu, za pobjednika je proglašeno debitantsko ostvarenje poznatog glumca i po prvi put režisera Pola Dejnoa, “Divljine” (Wildlife), o preranom sazrijevanju tinejdžera dok se njegova porodica raspada, dok je nagradu žirija (koji je radio u sastavu: Goran Bogdan, Nada Šargin, Joana Uričaru, Bojan Vuletić i Sanja Vejnović) ponio i izuzetni argentinski film film “Crni anđeo”(El Angel) u režiji Luisa Ortege, o kome ćemo uskoro opširnije pisati na Stereo Art magazinu.

Isti žiri nagradio je libansku rediteljku Nadin Labaki koja potpisuje “Kapernaum” (Capernaum) potresnu priču o odrastanju dvanaestogodišnjeg klinca u strahotnoj stvarnosti poratnog Bejruta, koji je pride dobio i nagradu Feodora, a pomenuti žiri FEST-a prepoznao je talenat četrnaestogodišnjeg naturščika Zain Al Rafea, inače izbjeglice iz ratom razorene Sirije, i nagradio njegov sugestivni glumački debi.

Najbolji scenario potpisuje Ivan Salaj, za hrvatski film “Osmi povjerenik”, dok su najbolji glumci Matej Zemljič, nagrađen za slovenačk-austrijski film “Posljedice”, koji je režirao Darko Štante, i Grasijela Borhes, za ulogu koju je ostvarila u aktuelnom ostvarenju argentinskog autora Pabla Trapera - koji je bio jedan od gostiju 47. FEST-a- nazvan “Spokoj”(The Quietude).

U drugoj takmičarskoj sekciji, pod nazivom Sprski film (Srbija i prijatelji), za najbolji je proglašen film “Slučaj Makavejev ili process u bioskopskoj sali” autora Gorana Radovanovića, inače jedino dokumentarno ostvarenje u ovoj selekciji. “Divimo se i cijenimo hrabrost reditelja i njegovu jedinstvenu viziju rekonstrukcije od pronađenih snimaka u tako osjetljivoj strukturi. Gospodine Gorane Radovanoviću, pozdravljamo vas. Gospodine Dušane Makavejevu, nedostajete nam“ glasi obrazloženje žirija u sastavu Jao Vang, Lazar Bodroža, Milan Marić, Danijel Rafaelić i Albert Videršpil.

Isti žiri donio je i dodijelio je i druge nagrade za filmove koje je producirao ili koproducirao Filmski Centar Srbije, mahom u saradnji sa regionalnim partnerima, pa je za najboljeg reditelja proglašen Bobo Jelčić za film “Sam samcat”, za najboljeg scenaristu Miha Macini za film “Izbrisana”, za najboljeg glumca Tihomir Stanić u novom filmu Gorana Markovića “Delirijum tremens”, a za najbolju glumicu Snežana Bogdanović za njenu suzdržanu ali veoma emotivnu, dirljivu glumačku interpretaciju u filmu “Šavovi”, u režiji Miroslava Terzića. Nagrada “Nebojša Đukelić” pripala je istom filmu koji će uskoro naći u ovdašnjim bioskopima, inače premijerno prikazanom (i takođe nagrađenom) na Berlinskom filmskom festivalu.

Po mišljenju žirija Ivan Marković je najbolji je direktor fotografije, za film “Bio sam kod kuće, ali” u režiji Angele Šanelec, koji je takođe prikazan u Berlinu.

Žiri FIPRESCI dodijelio je priznanja upravo filmovima “Kapernaum” i “Šavovi”, a novoustanovljena nagrada Merlinka pripala je francuskom flmu “Divlji”, koji govori o gej muškarcu koji se prostituiše a čezne za iskrenom ljubavlju.

326 Views
Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio