Mostra: Najbolji evropski i (južno)američki režiseri bore se za Zlatnog lava

26 jul 2018
Author :  

“First Man”, treći film u režiji oskarovca Demijana Šazela svečano otvara 75. Filmski festival u Veneciji, a u zvaničnoj selekciji Mostre našli su se i najnoviji filmovi slavnih sineasta – braće Koen, Alfonsa Kuarona, Majka Lija, Jorgosa Lantimosa, Luke Gvadanjina, Žaka Odijara, dok će u propratnom programu Nedelja kritike biće po prvi put prikazan film iz Crne Gore – “Ti imaš noć”, dugometražni debi Ivana Salatića iz Herceg Novog, a u programu "Horizonti" kratki film Dušana Zorića iz Srbije.

Autor antologijskog njemačkog filma “Život drugih”, Florijan Henkel fon Donersmark, u Veneciji će premijerno predstaviti političku dramu “Werk ohne Autor” u čijem je središtu glavni junak koji je umjetnik; Mađar Laslo Nemeš je nakon nagrađivanog, potresnog debija “Šaulov sin” snimio “Sunset” koji  prati sazrijevanje mlade junakinje u Budimpešti u osvit Drugog svjetskog rata; italijanski režiser Luka Gvadanjino vodi dijalog sa Dariom Arđentom i prezentira autorsko, stilizovano viđenje filma “Suspiria” a ne, kako sam ističe, rimejk istoimenog djela, dok posle ponajboljeg filma u sopstvenoj karijeri ( “Lični kupac” ) Olivije Asajas predstavlja film “Doubles Vies”, sa Žilijet Binoš u glavnoj ulozi. “Nuestro Tiempo” je novo ostvarenje meksičkog inovatora filmskog jezika Karlosa Rejgadasa, prvo dugometražno djelo tog autora u poslednjih šest godina, dok se njegov zemljak Kuaron, koji se odavno etablirao u Holivudu i osvojio Oskara za režiju i za montažu, vratio rodnom Meksiku u filmu koji iz nekog razloga nosi naslov “Roma”.

Nakon oskarima ovjenčanog "La La land"- a Šazel je snimio film o "prvom čovjeku na Mjesecu" koga tumači Rajan Gosling, dok su braća Koen u svojoj novoj vestern sagi "The Ballad of Buster Scruggs" pružila priliku Tomu Vejtsu da se ponovo okuša kao glumac. Lantimos, vodeći predstavnik tzv. "grčkog čudnog vala" u Veneciji će imati premijeru filma "The Favourite" - začudne komedije sa Rejčel Vajs i Emom Stoun u glavnim ulogama.

Novi filmovi Pola Gringrasa i Džulijana Šnabela, potonji o prijateljstvu Van Goga i Gogena, takođe se nalaze u glavnom takmičarskom programu, a veliku pažnju izaziva i kostimirana istorijska freska u režiji Majka Lija o poznatom masakru kod Piterloa koji se dogodio početkom 19. vijeka, kao i treća filmovana verzija mjuzikla “Zvijezda je rođena”, u ovom slučaju debitantsko ostvarenje poznate glumačke zvijezde Bredlija Kupera koji u istom, svom filmu igra sa slavnom muzičkom zvijezdom - Lejdi Gaga.

Kuperov film nije u konkurenciji za Zlatnog lava i ostale nagrade jednog od prestižnih filmskih festivala, a u revijalnom dijelu očekuje nas i premijera novog filma vodećeg argentinskog reditelja Pabla Trapera (La Quietud), jedan igrani kao i jedan dokumentarni film renomiranog izraelskog režisera Amosa Gitaja, tajvanski autor Cai Ming Liang takođe je snimio dokumentarac koji će biti prikazan u tom segmentu festivala, kao i Kusturica sa svojim dokumentarnim filmom o bivšem urugvajskom predsjedniku - “El Pepe, Una Vida Suprema”- čiji je protagonista skromni Pepe Muhika.

Svjetsku premijeru imaće i “The Other Side of the Wind” u režiji maestra Orsona Velsa, film kome je, posle silnih peripetija sa filmskim pravima, trebalo čak 40 godina da se napokon nađe u postprodukciji, te da bude kompletirano od strane Netflixa.

Posebno su nam zanimljive prateće selekcije, 33. Nedelja kritike gdje će premijerno prikazivanje imati društveno angažovana drama, inače dugometražni debi mladog crnogorskog režisera Ivana Salatića čiji je kratki film “Dvorišta” prije tri godine bio selektovan u sekciji kratkog metra. Među kratkometražnim filmovima u programu “Horizonti” ove godine, pak, našlo se mjesto i za “Strano telo”, autora Dušana Zorića iz Srbije.

Pomenimo da će na Mostri biti priređene projekcije mnogih restauriranih klasika, između ostalih “Noćni portir” Lilijane Kavani, “Ubice” Roberta Siodmaka ali i “Ubice” u režiji Dona Zigela, “Neki to vole vruće” Bilija Vajldera, “Goli grad” Žila Dasena, “Prošle godine u Marijenbadu” Alena Renea, “Oni žive” Džona Karpentera, kao i , zaista prigodno, “Smrt u Veneciji” Lukina Viskontija.

Briljantna britanska glumica Vanesa Redgrejv dobiće Zlatnog lava za životno djelo, a istu počast doživjeće i kultni kanadski reditelj Dejvid Kronenberg, svakako zasluženo.

Filmski festival u Veneciji ove godine održava se od 29. avgusta do 8. septembra.

132 Views
Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio