Lake fest ima solidan, Bedem fest kontroverzan a Sea Dance još uvijek smiješan program

23 jun 2018
Author :  

Vjerovali ili ne Van Gogh -oooh!- će ovog ljeta biti hedlajneri, dakle jedan od vodećih izvođača, i na Lake festu i na Sea Dance festivalu, kao da je vrijeme stalo i čak vratilo se unazad- jer taj bend je odavno prešao zenit svoje popularnosti, tačnije važnosti. Treba li potcrtati da već puno godina isporučuju (neopravdano) pretenciozne, nerijetko dosadnjikave i još češće praznjikave koncerte na kojima nema iskrenosti nego samo foliranja na stejdžu, da ne govorimo o tome kako niko (anyone??) ne pamti kad su zapravo objavili relevantan album sa bar par pjesama koje imaju smisao (u prvom redu se to odnosi na Đuletove tekstove).

Nego ajde da vidimo šta nas to još očekuje, po mogućnosti zabavno i uzbudljivo, na pomenutim festivalima, ali i na BEDEM festu:

Lake fest ove godine ne dovodi neko poznato, a ni manje poznato svjetsko ime zbog nedostatka sredstava, ali su za tri dana trajanja festivala složili solidan regionalni program – koji teško da može da uzbudi nekoga, jer su to mahom izvođači koji su već gostovali i nemaju nove albume koji bi pojačali neku vrstu uzbuđenja pred njihove koncerte. Ipak, na jedan od omiljenih rok festivala u okruženju pozvani su provjereni i iskusni muzičari, oni koji mogu okupiti veći krug slušalaca, a to su Othodox Celts i Perper prve večeri, Atomsko sklonište i, hm, Van Gogh druge večeri, te Vlatko Stefanovski i Marčelo završne večeri.

Festival koji će trajati od 9. do 11. avgusta otvara nastup kolašinskog sastava Rudolf, koji izvodi staromodnu ali mnogima simpatičnu rok muziku, a zatvaraju Kawasaki 3P iz Hrvatske, već prekaljeni na pozornicama i uvijek radi da naprave punokrvnu pank-rok žurku… Ljubitelje panka obradovaće blizina Ritma nereda, takođe tokom prve noći, uz uvijek ugodnu i s godinama sve zreliju svirku mostarskog Zostera. Onima koji u muzici traže nešto novije i eksperimentalnije preporučujemo premijerni nastup Barbare Munjas, već afirmisane u bendu Barbari, koja trenutno priprema prvi (solo) album i njen dolazak se čini pravim pogotkom.

Druge večeri Lake festa gostuje i kultni KBO, kao i domaći Punkreas, ponovo pank rokeri koje će publika kraj jezera Krupac sigurno posebno podržati, baš kao i uvijek rado prihvaćene, beskompromisne Gobline. Sve u svemu pank-rokersko veče uz gostovanej Chiapas, izvjesnog tribute benda koji pokušava da dostigne energičnost i žestinu Rage Against the Machine - o njima zaista nemamo preciznije infomacije ali se očito odlično uklapaju u koncept.

Treće večeri, pored pomenutih hedlajnera, u Nikšić dolazi s pravom sve popularniji hip hop sastav iz Sarajeva Helem Nejse, koji koliko nam je poznato nije ranije gostovao u CG, a pride imaju aktuelan album sa nekoliko regionalnih hitova pa je to još jedan nastup koji ne bi trebalo preskočiti. Isto tako ni svirku DST-a, jednog od ponajboljih nikšićkih bendova, možda nezgrapno smješten između nastupa Stefanovskog i Marčela. Isto veče u programu stoji i nepoznanica, čak paradoks :The Prodigy tribute – kao da postoji mogućnost oponašanja takve, vanzemaljske energije uživo, ali vidjećemo kako to izgleda, a takođe i kako zvuči podgorički autor Ivan Ivanović alias Bubnjivi (to takođe možemo da provjerimo poslednje noći).

BEDEM fest je ove godine pomjeren za ranije, održava se 3, 4. i 5. avgusta, dakle samo sedam i manje dana prije Lake festa, što je potpuno besmisleno, zar ne? Između ta dva festivala u istom gradu valjalo bi da postoji razmak od 30 ili barem 20 dana, a nema nikakve logike za Nikšić da su tako priljubljeni, što takođe predstavlja problemčić za posjetioce koji bi eventualno prisustvovali i jednom i drugom festivalu - a valja izdvojiti lovu za ulaznice, i naravno piće...

BEDEM ovog ljeta nastavlja sa komercijalnijih konceptom u želji da se približi širem sloju i raznim generacijama slušalaca, pa tako na Tvrđavi gostuje i, Zorica Kondža, koja evo ovih dana nastupa i na jednoj ljetnjoj terasi u Budvi, te Kaliopi i Massimo, oboje bravurozni interpretatori i izvođači koji imaju svoju, svakako brojnu publiku. Uz pouzdani Električni orgazam sa svojim rado slušanim pjesmama uz koje smo odrastali, nama najzanimljiviji i najeksplozivniji čini se svršetak festivala, za kada su najavljeni koncerti Obojenog programa i Repetitora, od kojih će potonji – upravo završili mini turneju kao predgrupa Arcade Fire- sasvim sigurno razdrmati bedeme do temelja!

Na programu su i pobjednici zaječarske gitarijade KI, koji dolaze iz Makedonije, te srbijanske rep zvijezde Beogradski sindikat, a u Crnoj Gori premijerno nastupa Belau, elektro pop grupa iz Mađarske. Uz pomenute, za one senzitivnije duše tu su i Nipplepeople i Sergio Lounge koji takođe kombinuju pop i elektroniku. Metal muziku izvode Zadrani Cyber Hate, planirani za prvo veče, kada će repovati i Smoke Mardeljano… Šta to tačno povezuje Mardeljana, Kondžu i Anicu Dobru kao specijalnu gošću, recimo, te Bolesnu štenad i sastav Auf Wiedersehen - koji će takođe nastupiti na Bedemu 09- zaista je teško odgonetnuti, ali tako kako je to posloženo na ovom dragom festivalu sve kontroverznijeg odnosno nedokučivijeg koncepta.

Izvikani Sea Dance festival ove je godine, na jedvite jade i u zadnji čas izmješten na Buljaricu, plažu nadomak Petrovca, na kojoj će nas, možda, zajedno okupiti neka od sledećih imena:

Hladno pivo će svirati presjek svoje uspješne karijere, sve uspješniji Marko Louis će pjevati pjesme sa aktuelnog albuma, biće tamo i hip-hop ekipa Krešo Bengalka, Vojko V i domaćini Who See, koji, ima li to iko da istakne, previše često gostuju na Sea Dance festivalu kao da u CG ne postoje drugi hip-hop ili ini sastavi koji to zaslužuju (npr. budvanski bend u usponu Mazzom u fugazzu)… Organizatori najavljuju Alis Merton koja se proslavila s ultra hitom “No Roots”, kao da je ona hedlajnerka, mada u moru one-hit-wonders-a koje publici godinama plasiraju, i ovde i na novosadskom EXIT-u, mlada kantautorka definitivno zaslužuje pažnju… a ima i (relativno) novi singl.

Od DJ-eva pomenimo Pol Kalkbrenera i Ninu Kravic, da ne ulazimo u sitna crevca i nabrajamo niz manje poznatih ili ni po čemu bitnih DJ faca, nerijetko iz lokala (u bukvalnom i prenesenom smislu)… Čekamo ostale objave ali za budžet, tačni megabudžet kojim raspolaže Sea dance ovo je i dalje smiješno programče, na kojem se najmlađoj generaciji mogu učiniti intrigantni nastupi Sajsi MC ili pomenutog Marka Louisa ili pak popularnih Who See, makar smo mi ostali željni svježih, ili još jačih snaga, ne samo iz regiona nego iz inostranstva. Ako to ne mogu da priušte nikšićki festivali, ionako orjentisani na gitarski zvuk, onda to sigurno mogu da obezbjede organizatori podružnice gigantskog EXIT festivala koji još uvijek ima ugled u Evropi, iako se tokom prethodne decenije kvalitativno srozao do neprepoznatljivosti. Realno gledano, Sea dance festival je samo u prve dvije godine imao relevantnu programsku koncepciju, uz velike organizacijske propuste od samog starta.

No, sačekajmo još malo pa da vidimo da li će ovogodišni program, inače pomjeren na kraj sezone, sam kraj avgusta i početak septembra, biti ok, ili će pak biti razočaravajući…

454 Views
Novak Govedarica

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio