Otvoren 48. FEST: Ovacije za ekipu filma "Otac"; priznanja za Miru Banjac i Bekima Fehmiua

29 februar 2020
Author :  

Četvrti igrani film Srdana Golubovića prošlog vikenda je premijerno prikazan na čuvenom Berlinskom filmskom festivalu, u selekciji “Panorama”, sa 35 drugih ostvarenja iz raznih dijelova svijeta, a tamošnja publika je glasala da upravo “Otac” dobije nagradu gledalaca. Ekumenski žiri Berlinala takođe je nagradio duboko humano, potresno djelo koje je izuzetno snažan utisak ostavilo i na posjetioce Sava centra u Beogradu, gdje je film sinoć imao nacionalnu odnosno regionalnu premijeru.

Neposredno prije prve domaće projekcije tj. svečanog otvaranja 48. Međunarodnog filmskog festivala u Beogradu, renomirani režiser je kazao da je “Otac” inspirisan životnom pričom Đorđa Joksimovića, kome su nadležni organi oduzeli troje djece zbog siromaštva i njegove nemogućnosti izdržavanja potomaka: “To je bio početak. Tu ima dosta dokumentaristike iz razgovora sa njim ali i iz razgovora sa ljudima koji rade u centrima za socijalni rad, sa ljudima koji su imali iskustva sa centrom za socijalni rad, smatrao sam da u tom segmentu stvar mora da bude apsolutno istinita”. Međutim, autor ističe i da je film ipak drugačiji od života, jer se kao režiser i koscenarista trudio da dosegne poetsku istinu i ispriča ovu veoma emotivnu priču filmskim jezikom.

U tome mu je najviše pomogao glavni glumac Goran Bogdan koji je dobio nepodijeljeno pozitivne kritike za ulogu koja praktično nosi cijeli film. Na konferenciji za štampu pred početak Festa, poznati hrvatski glumac je istakao kako njegov lik jeste centar filma, ali da postoje i drugi, podjednako važni aspekti filma odnosno ovog slučaja. To su okolnosti unutar društva odnosno države, paradoksi poput one da hraniteljska porodica dobija 100.000 dinara a da je lik na čijem je teškom životu film baziran, Đorđe, kao pomoć dobijao samo 16.000 dinara… Prve kritike ističu i kako se autor osvrće na ta "društvena pitanja, siromaštvo i korupciju u Srbiji". U tom smislu i Golubović smatra da je ovo njegov najhrabriji i najangažovaniji film do sada.

Nakon reprize na Festu, “Otac” će se već od 5. marta naći u domaćim bioskopima.

Tokom svečanog  čina otvaranja jednog od najdugovječnijih i najuglednijih festivala u ovom dijelu Evrope uručene su dvije nagrade: u ime svog oca Bekima, prvu je preuzeo glumac Uliks Fehmiu kazavši kako je čuveni glumac iz Prištine, svojevremeno poznat i cijenjen i znatno šire od granica nekadašnje Jugoslavije, "vjerovao da umjetnost može da promijeni svijet, da učini ljude boljima, a onda se povukao sa scene –imao je 51. godinu- pred naletom nacionalizma na ovim prostorima"…

Druga nagrada, Beogradski pobednik, pripala je legendarnoj filmskoj i pozorišnoj glumici Miri Banjac, koja je između ostalog kazala: “Moj filmski put nije ni značajan ni beznačajan. Kroz tu enigmu koja se zove film, koju nisam do danas odgonetnula, nemerljivi prilog su dali reditelji. Hvala piscima scenarija koji su ponekad nalazili neko značajnije mesto za mene i hvala kolegama glumcima koji su moja prava porodica – bez njih bih bila ništa”.

48. FEST trajaće do 8. marta, na programu festivala je 96 premijera među kojima i filmovi najčuvenijih svjetskih reditelja i rediteljki o kojima smo pisali, ali i manje poznati filmovi od kojih smo izdvojili 12 naslova koje preporučujemo za gledanje.

Na festivalu u Beogradu uskoro ćemo vidjeti i druge uvažene goste: Atoma Egojana, Kostu Gavrasa i na samom kraju Džona Malkoviča, te niz regionalnih filmskih režisera, scenarista, glumaca i glumica.

299 Views
Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio