Otkazan i jubilarni Glastonberi, Kanski filmski festival se i dalje drži

18 mart 2020
Author :  

Planetarna pandemija koronavirusa razlog je otkazivanja mnogih velikih (i malih) kulturnih događaja, kako u okruženju, tako i širom svijeta.

Među prvim premijerama koje su pomjerene jeste 25. nastavak dugovječne sage o Džejmsu Bondu: prikazivanje filma “Nije vrijeme za umiranje” umjesto početkom aprila odgođeno je za kraj oktobra. Na neodređeno su pomjerene premijere potencijalnih bioskopskih hitova “ Tiho mjesto 2”, “Crna udovica”, novi “Mulan” i drugih zanimljivih naslova, među kojima i veoma obećavajuće ostvarenje “Lična istorija Dejvida Koperfilda”.

Čuveni muzičko-filmski festival SXSW u Teksasu, koji u prosjeku okupi oko 400.000 posjetilaca, takođe je otkazan, a što nije bilo veliko iznenađenje jer je bio planiran za drugu polovinu marta.

Koačela (Coachella), jedan od najvećih muzičkih festivala koji je prošle godine okupio 250.000 ljudi, odložen je za mjesec oktobar.

Danas je odjeknula i vijest da se jubilarni Glastonberi festival definitivno otkazuje, iako je prodato već 135.000 karata (hedlajneri su trebali da budu Tejlor Svift, Pol Makartni, Kednrik Lamar, Dajana Ros…). Organizatori Majkl i Emili Ivis bili su prinuđeni da otkažu proslavu pedesetogodišnjice najslavnijeg evropskog festivala (pretežno) rok muzike, iako lično očekuju odnosno nadaju se da će se širenje koronavirusa zaustaviti i situacija u Velikoj Britaniji stabilizovati do kraja juna.

Otkazani su ili odgođeni brojni koncerti i festivali i u regionu, pa je npr. renomirani Beogradski festival igre pomjeren za septembar, oktobar i novembar 2020. Organizatori Sea Star-a u Umagu prije nekoliko dana su javili da još uvijek ne razmišljaju o otkazivanju tog festivala, što bi značilo da će tako biti i sa festivalima EXIT i Sea Dance jer je u pitanju isti organizatorski tim. U Srbiji je situacija složenija nego drugdje, jer je tamo proglašeno vanredno stanje za koje se ne zna do kada će trajati... Čini se realnije da će Sea Star možda ipak biti otkazan ili odgođen, budući da planirani termin 22. i 23. maj, dok su šanse bolje za EXIT (9-12 jul) i pogotovo Sea Dance festival (kraj avgusta).

Jedan od rijetkih festivala koji još uvijek odolijeva jeste Kanski filmski festival, čiji je predsjednik Pjer Leskir prije sedam dana izjavio kako festival neće biti otkazan i da su optimisti, te da se očekuje stišavanje širenja epidemije odnosno pandemije do kraja aprila. Najznačajniji filmski festival - čiji je ovogodišnji budžet 32 miliona eura- trebalo bi da se održi od 12. maja do 23. maja, iako njegov predsjednik ne isključuje mogućnost da festival ipak bude otkazan usljed eventualnog pogoršanja stanja u Francuskoj, odnosno zabrane od strane nadležnih organa zbog epidemije koronavirusa.

244 Views
Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio