NA PRVO SLUŠANJE: Bullet For A Badman – Mediterranean Leaves EP

08 april 2018
Author :   Srđan Strajnić

Nekad su bili „Metak za zlikovca“ a to što su preveli ime na engleski jezik može u ovom slučaju da znači samo jedno – da žele da naprave internacionalnu karijeru. Ispravnu odluku su doneli momci iz BFB-a: pravo je vreme da se pokuša proboj. Put je utro Eyot iz Niša svojom mešavinom jazza, rocka i etno uticaja i pokazao da se može uspeti i „napolju“. BFB primenjuje istu formulu sa različitim odnosima između sastojaka što je rezultiralo eksplozivnijom smešom.

EP „Mediterranean Leaves“ je pokazao da Bullet For A Badman ne zaostaje mnogo za Eyot-om. Ako uopšte zaostaje. Materijal koji imate prilike da čujete prosto odiše snagom. Moćno zvuče ti instrumentali – počevši od prvog, „Manevarka“, pa redom, „Mediterranean Leaves“, „Mozambique“ i na kraju „Zulu mama“. Kao što vidite po nazivima pesama i čujete po ugođaju svake od njih, to putovanje kreće sa Balkana preko Mediterana da bi se završilo daleko na jugu Afrike.

Lako je grupama koje imaju pesme sa tekstovima, kad se radi o instrumentalima, sve se mora objasniti muzičkim jezikom. To su vrlo uspešno uradili Ivan Simić (solo gitara isaksofon), Milan Simić (bas), Petar Milanović (bubnjevi), Konstantin Sotirovski (truba) potpomognuti tu i tamo Dušanom Petrovićem alias Trendy Effendijem na alt i bariton saksofonu (ako je verovati potpisu ispod jednog od klipova sa Youtube-a, tu sam jedino uspeo da nađem podatak ko u ovom trenutku svira u grupi, sa nadom da isti ljudi sviraju na EP-ju). Ali, ko god da svira, radi to izuzetno dobro i energično. Da opet potegnem Eyot kao etalon za poređenje – ako bi Eyot bili prog-rock onda su BFB prog-punk! Topla preporuka koja je tim vrednija jer dolazi od čoveka kome jazz-rock i nije baš blizak.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio