NA PRVO SLUŠANJE: Halftones – Brda sna EP

26 mart 2018
Author :   Srđan Strajnić

Suzana Sumrah i momci iz grupe Halftones su dosta toga promenili u svojoj muzici u odnosu na prva tri izdanja: Halftones EP (2012), Halftones Is My Band (2014) i Damned Horses (2015). Prva pesma, po kojoj je ovaj EP dobio ime, je nešto sasvim drugačije u poređenju sa prethodnim albumom. Čujem rif koji kao da potiče iz neke srpske narodne pesme. Verovatno je to posledica promene jezika pevanja – Halftones po prvi put pevaju na srpskom. Možda su, kad je već tako, trebali da promene ime u „Polutonovi“.

„Brda sna“, tako se zove pesma, je vrlo živahna, igriva. Druga, „Cassiopeia“ već svojim nazivom opravdava žanr „stellar-pop“ u koji su je stavili sami članovi grupe. Pop se prepoznaje po pamtljivom refrenu „Ja nisam tvoja nevesta“ i po bogatoj produkciji (Boris Mladenović). „Sajonara“ gazi u avant-pop vode da se sretne sa Bojanom Vunturišević, rodonačelnicom tog pravca u nas. Radi se, naravno, o figurativnom susretu, s tim da treba napomenuti da Halftones u svojoj muzici imaju daleko više psihodelije a manje elektronike. „Radio Kabul“ nas teleportuje u Aziju, kontinent sa kojim je Suzana Sumrah povezana poreklom. Uopšte ne čudi da je prisutan istočnjački „vajb“.

Što se tiče tekstova pesama, sami članovi benda su naveli kojim temama se bave: prevešću sa njihove bandcamp stranice. Seksizam, fašizam, rasizam, birokratija i autoritarizam. Moraću da im poverujem, jer sam u tekstovima našao samo daleke nagoveštaje ovih tema. Možda to i nije loše, jer biti previše direktan može da izgleda prilično banalno. Pevanje Suzane Sumrah je na uobičajeno visokom nivou, a Vukašin Đelić (gitara), Vlatko Džogović (bas) i Nikola Gnjatović (bubnjevi) znaju da svojom svirkom itekako „podignu prašinu“. Tranzicija od rocka ka popu obavljena je prilično bezbolno, bez ikakvih kompromisa, pa mislim da će bez problema zadržati stare obožavaoce ali će svakako privući i nove.

Vrlo dobar EP!

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio