IN MEMORIAM: Dejvid Krozbi, neukrotivi duh rokenrola

21 januar 2023
Author :  

Jedan od najstrasnijih - mnogima i najstrašnijih - stvaralaca i izvođača rok muzike 20. vijeka, posebno prekretničkih šezdesetih i prve polovine sedamdesetih godina, preminuo je nakon duže bolesti, u 82. godini.

Dejvid Krozbi je tokom cijelog života bio manje ili više hipik, rokenrol i kontrakulturna ikona, najčešće nemirnog i divljeg duha koji istražuje i izaziva, što je rezultiralo razmiricama odnosno razilaženjem sa brojnim (redom izuzetnim) muzičarima sa kojima je sarađivao; pred kraj života, po sopstvenom priznanju, postao je svjestan gorke činjenice da praktično ne govori niti sa jednim od kolega sa kojima je bio u dva epohalna američka benda: The Byrds i Crosby, Stills, Nash (& Young)… A sa oba se uselio u Rokenrol kuću slavnih.

Kao suosnivač, jedan od gitarista i vokalista legendarnih Berdsa, zajedno sa Rodžerom Mekvinom i Džinom Klarkom kreira revolucionarni melanž američkog folka, roka, pop harmonija, džez elemenata i psihodeličnih sastojaka, koji nakon njegovog izbacivanja iz benda 1967. godine – manje zbog temperamenta a više zbog žestokih političkih izjava na koncertima, ali i kreativnog neslaganja u vezi daljeg djelovanja benda – skreću mnogo dalje u smjeru kantrija, tačnije definišu kantri-rok (utabanim stazama Grema Parsonsa i Krisa Hilmana).

Čini se da upravo Krozbi bio najzaslužniji za psihodelične primjese u njihovom zajedničkom djelovanju, čija je jedna od kreativnih kulminacija “Eight Miles High”, slojeviti supersingl koji se smatra jednim od temelja melodičnog psihodeličnog roka, među najuticajnijim numerama 60-tih, ali i najboljim singlovima svih vremena.

Aranžiranje predivnih harmonija i slaganje glasova Krozbi nastavlja i u sledećem superbendu, skupa sa Stivenom Stilsom i Grejemom Nešom. Njihov debi “Crosby Stills & Nash” iz antologijske 1969. godine, takođe je jedan od najuticajnih albuma možda najvažnije dekade prošlog vijeka, zajedno sa remek-djelima prethodnog Dejvidovog benda.

Na kultnoj ploči “Déjà Vu” pridružio im se još jedan velikan, Nil Jang, a na istoj se našla himna američkog kontrakulturnog pokreta, pjesma za koju se Krozbi strasno založio da - uprkos protivljenju nekih članova - ipak završi na albumu i da je lično otpjeva - pa da na autentičan način opjeva duh šezdesetih i hipi pokreta (koji će se ubrzo rasplinuti u magli droga). I sam ovisnik, Krozbi tokom sedamdesetih mijenja marihuanu i LSD za kokain, kasnije i heroin, što doprinosi nizu nepredvidivih, žestokih situacija. Puno puta je hapšen, kako zbog narkotika tako i zbog posjedovanja oružja, a 1982. provodi čak devet mjeseci u zatvoru u Teksasu… Kasnije je tvrdio da je svojevrsni okidač za prelazak na teške droge (i te neobuzdane godine) bio gubitak voljene djevojke, Kristin Hinton, koja je poginula u saobraćajnom udesu 1968. godine.

Nakon što se proslavio, Krozbi za života nije kratio kosu, barem ne do kraja, niti svoje ikonične  brkove, ostajući simbol neukrotivosti i izvorne rokenrol pobune. Njegov glas nije ga izdao ni u kasnim godinama, mada je smatrao da ne može više svirati kao nekada, posebno ne na koncertima;  nekoliko godina prije smrti odlučio je da se povuče sa scene – pa se predomislio!

Uprkos nestalnim, nepredvidim profesionalnim odlukama, te turbulentnom životu opisanom u dvije autobiografije, Dejvid Krozbi će ostati upamćen po brojnim antologijskim pjesmama i nizu esencijalnih albuma, ali i onom koji je (nakon više decenija) stekao kultni status – konkretno solo izdanju indikativnog naslova - “If I Could Only Remember My Name” - iz daleke 1971. Nakon toliko godina, a kada prođe još koliko, ostaće živa Dejvidova muzika, ali i njegov neuništivi duh koji ga je spasao puno puta, kako je to kazivao u intervjuima, da ne napusti pozornicu (života) mnogo ranije, još prije pet, ili više, decenija.

160 Views
Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio