Preminuo je Džef Bek, superheroj gitarske muzike

11 januar 2023
Author :  

Jedan od bogova gitarskog rok Panteona napustio nas je u 79. godine, preminuvši od posljedica meningitisa prouzrokovanog bakterijama, kako prenose britanski mediji.

Među nekoliko ključnih gitarista u istoriji rokenrola, istu je lično ispisivao i usmjeravao u raznim pravcima, počevši najprije u legendarnom bendu Yardbirds, a zatim u supergrupi koju je sam predvodio. Džef Bek je pomjerao granice bluza, bluz-rok, rok i džez-rok muzike, uvijek bivajući inovativan i inspirativan za kolege muzičare među kojima su velikani poput Džimija Pejdža, Kleptona, Roda Stjuarta i dugačkog niza vrhunskih muzičara sa kojima je kasnije svirao ili sarađivao.

"Solo" karijeru počinje snimivši dvije antologijske ploče, na samom kraju šezdesetih godina, albume „Truth“ i „Beck-ola“ koji su značajno uticali na razvoj hard rok odnosno hevi metal muzike - ponajviše zbog njegovog sviranja gitare. Sredinom sedamdesetih snimio je još dva, mahom instrumentalna klasika, "Blow by Blow" i "Wired" koji su ga učvrstili na poziciji gitarskog gorostasa, a to su bili Bekovi najuspješni albumi.

Iako jedan od najuticajnijih i najvažnijih gitarskih virtuoza svih vremena, nikada nije postigao veliki komercijalni uspjeh poput slavnih kolega kojima je u svemu mogao parirati; razlog za to bi mogla biti stanovita skromnost koja jeste bila jedna od njegovih vrlina, ali je takođe bio prilično plahovit kao ličnost i nepredvidiv u svojim postupcima...

Bez obzira na sve ostaje superheroj koji je postao besmrtan, tik do Džimija Hendriksa i sopstvenih idola kojima se pridružio nakon kraće, fatalne bolesti.

131 Views
Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio