Spotovi po kojima ćemo pamtiti mjesec februar

27 februar 2022
Author :  

Tradicionalno oskudan novim spotovima, u januaru nije ni bilo moguće zapaziti neke iole značajniji video, izuzev tek nekoliko njih od kojih smo izdvojili zajednički ples benda Franc Ferdinand. U mjesecu na izmaku, pak, već na samom početku premijere su imali spotovi američke kantautorke Micki koja nikada nije bila popularnija, između ostalog zahvaljujući totalno neobičnim vizuelnim izdanjima, ali i spot koji koji je skrenuo pažnju na hrvatske indi rokere Rolo koji još uvijek nisu doprli do šire publike, dok su u poslednjih nekoliko dana prestavljene video verzije pjesama Florens Velč i njenog pratećeg sastava, kao i minimalističko čitanje atipične ljubavne balade benda Repetitor.

MITSKI – STAY SOFT

Pretposlednjeg dana februara“Stay Soft” je na korak od 980.000 pregleda, aktuelni album Mitski pri vrhu najtraženijih uopšte, pa nema sumnje da je američka kantautorka japanskih korijena postala pop fenomen specifične kategorije. Neovisno o hajpu za koji su najzaslužniji mladi, čak vrlo mladi obožavatelji i obožavateljke, neupitan je kvalitet svih njenih pjesama, a naslovni superhit je potpuna pop poslastica - prati je opičen, oneobičen spot u kome se Mitski ludo zabavlja, uobičajeno izvrsna kao glavna, progonjena junakinja. Veoma šarmantna koreografija i savršena simbioza slike i zvuka kandiduju dotični video, u režiji Megan Huang, za jedan od onih kojih ćemo se rado prisjetiti na koncu godine, probirajući one najbolje.

ROLO – KASKADER

Rolo su prevazišli sebe u spotu koji obara s nogu: dosjetljiv, dinamičan i duhovit, snimljen kako dolikuje i to sa malo sredstava, ali daleko od toga da ostavlja utisak nedorečenosti ili nedostataka glede produkcije. Rino Barbir u ulozi režisera i napose kamermana je glavna atrakcija, ako možemo tako da kažemo, ali ne bi trebalo umanjiti šmek trkača-plesača i njegovih brkova...Instrumentalni zvrk, kaskaderski trk i nasmijan brk gledaoca koji poželi da ponovo pogleda, u isto vrijeme posluša singl sa albuma “Ponto Rosso” s kraja prošle godine. Pa šta više poželjeti, osim navijati da takođe završi u izboru najistaknutijih video radova 2022.

WIDOWSPEAK – THE JACKET

Desetak dana dijeli nas od već šestog albuma benda iz Bruklina koji dijeli naslov aktuelnog singla, o kome bi sasvim dovoljno bilo reći da su neke pjesme naprosto više cool od drugih pjesama, a da isto važi i za spotove. Glavna uloga doslovno je namijenjena jakni, koja u prenesenom značenju označava sve ono što bismo željeli da budemo, kada navlačimo i uvlačimo se u autfit zbog koga se ponašamo onako kako to već ide sa konkretnim krpicama, to jest stajlingom. Video, zapravo, propituje situaciju u kojoj dolazi do spoznaje da jakna čini drugačijim onoga ko ju nosi, kada poželi da dalje ne ide zacrtanim, predestiniranim putem - nego da zakorači u nepoznato. Šlag na torti je fascinantna, rezonatna gitarska pratnja Roberta Erla Tomasa – to je ovaj dasa iz spota - zbog čega jedva čekamo da čujemo novi LP Widowspeak. Da ne pominjemo milozvučni, šaputavi vokal Moli Hamilton...

SHARON VAN ETTEN – PORTA

Šeron je iznenada objavila singl sredinom februara, bez bilo kakve najave novog izdanja. U promotivnom spotu je možemo vidjeti kako vježba, povezuje se sa sopstvenim tijelom, a čemu joj je najviše pomogla prijateljica iz vježbaonice, Stela Kuk, kako je to ovim povodom istakla jedna od vodećih singer-songrajterki u savremenoj rok muzici. U danima kada je bila sklona depresiji i anksioznosti, to joj je pomoglo da se povrati u normalu, da vrati osmijeh na lice. Osmijeh na licu Šeron Van Eten vrijedi puno, a još je ljepši kada imamo na umu izrečeno... Da sve bude na mjestu, “Porta” je jedna od privlačnijih i, logično, najoptimističnijih pjesama hipertalentovane autorke. Pozitivna poruka nadaleko odjekuje, evo već preko 300.000 puta...

J.R. AUGUST – I AM AFRAID BIRD WILL DIE

Za numeru sa kompilacijskog albuma “Murky Waters”, jednog od miljenika naše redakcije J. R. Augusta, snimljen je visokobudžetni video u režiji Stefana Đorđevića, dobitnika brojnih nagrada za kratki igrani film “Poslednja slika o ocu”. Đorđevićev reditejski postupak, kako narativno tako vizuelno i kostimografsko bogatstvo, dali su pjesmi “I'm Afraid The Bird Will Die” neslućenu dimenziju. Riječ je o inicijaciji djevojčije iz jedne zatvorene zajednice (inspiracija za reditelja su bili Amiši, Romi i Menoniti), svojevrsnom ritualu nakon koga ona “postaje” odrasla osoba, a što je blisko temama djetinjstva i odrastanja kojima se bavio kako u pomenutom, potresnom filmu, tako i u kultnom video uratku “Away” za istoimenu pjesmu grupe Stray Dogg. Čini se da je prekrasna klavirska kompozicija takođe profitirala, dobila na slojevitosti i dirljivosti...

SONDRE LERCHE – AVATARS OF LOVE

Slično kao i kolega, gorepomenuti kantautor iz Zaboka, Sondre Lerche, inače Norvežanin nastanjen u Njujorku, vrlo je plodan kompozitor, tako da nije iznenađenje da ove godine objavljuje dupli album. Čak je i naziv očaravajući, ništa manje nego istoimeni sedmominutni singl za koji su kao inspiracija poslužili brojni albumi i muzičari/ke, a pored toga i romantični filmovi... Poznat kao sentimentalista i stilista, Sondre otvara sva čula slušalaca i raskošno kreira jednu od najljepših svojih, ali i pjesama ovog proljeća. Mjesec dana se valja strpiti do njegovog novog CD-a, dvostrukog zadovoljstva za fanove, a vrijeme brže prolazi uz neodoljivo animirani video “Avatars of Love”.

FLORENCE AND THE MACHINE – KING

Florens Velč vraća se na scenu sa svojim pratećim bendom, u pjesmi “King” istražujući rodnu ravnopravnost u umjetničkom stvaranju, ajde da tako fomulišemo i pojednostavimo. Čuvena rediteljka Outumn de Vajld asistira proslavljenoj pop heroini da ostavi snažan vizuelni utisak, impresivnim prizorima koji prkose zakonu gravitacije. Čini se da je tekst iskreno feministički a ne puka provokacija, interpretacija je kao i uvijek na visokom nivou, te nema bojazni da Kralj neće biti još jedan uspjeh za jednu od kraljica savremene pop muzike.

Bonus:

REPETITOR – DANIMA

Sa druge strane pompeznosti (koje istina ima mnogo manje i kod Florens nego prethodnih godina) stoji najnoviji video za minimalističku ljubavnu baladu kultnog beogradskog benda sa njihovog albuma “Prazan prostor među nama koji može i da ne postoji”. Frontmen Repetitora usamljen je u ulozi protagoniste sasvim atipične numere u njihovoj diskografiji, u spotu koji je režirao Pavle Pavlović. Iako produkcijski inferiorna u odnosu na ostale video radove sa ove liste, “Danima” se ušunjala na mala vrata, kao jedan od spotova po kojima ćemo pamtiti februar.

484 Views
Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio