Spotovi prve polovine ljeta 2020.

09 avgust 2020
Author :  

Kad se napokon domognemo kraja ove godine, nepredvidljivije od svih koje smo do sada iskusili, neće biti lako probrati ono najbolje iz itekako redukovane produkcije video spotova. Međutim, ima nekoliko kandidata i iz prve polovine ljeta, a tu smo baš negdje oko polovine, poput spotova kantutorke Fibi Bridžers i benda Future Islands, uz neočekivano osvježavajuće klipove za par pjesama koje su Stounsi izvukli iz svog impresivnog arhiva. Uz aktuelni video benda The Strokes, to su najupečatljiviji radovi u koje smo imali uvid, uz šarmantni video za duet Aleksa Kapranosa i Klare Luciani kada govorimo o inostranim izvođačima, ali i opasan, energijom i intenzivnim emocijama nabijen spot El Matador, beogradskog alternativnog sastava Gazorpazorp, o kome smo opširnije pisali.

Phoebe Bridgers - I Know the End

Emocionalno pročišćavajući video sa katarzičnim finalnom sekvencom režirala je Alisa Torvinen. Vjerovatno najubjedljiviji spot prve polovine ljeta snimljen je za jednu od “melanholičnih pjesama sa pametnim tekstovima” sa drugog studijskog albuma možda najbitnije indi-folk-rok kantautorke u poslednjih nekoliko godina. Sa preko 820.000 gledanja, i naravno slušanja, novi singl Fibi Bridžers anticipira i prenosi atmosferu Kraja koji se naizgled primakao, usisavajući u sebe sve strahove i frustracije vezane za klaustrofobičnu, poremećenu godinu.

Future Islands - For Sure

Apokaliptični prizori omeđili su višedimenzionalni prostor I impregnirano vrijeme unutar koga se događa putovanje kroz pjesmu “For Sure”, istinski izliv ljubavi i odanosti u okruženju prolazeće, ili možda nadolazeće kataklizme. Svijet može da se sruši, ali malo toga se mijenja u duši ono dvoje koji se čvrsto drže zajedno, idući ako treba i na put bez povratka… Sem Mejson režirao je spot koji prati uobičajeno ubjedljiv singl Future Islands, i što se tiče interpretacije i realizacije…

Billie Eilish - my future

Iako tako mlada Bili Ajliš ulazi u kreativnu fazu koja impresionira zrelošću sagledavanja (osjećanja) svijeta izvana i iznutra. U singlu marinirane melanholije umjesto tuge koja se približava, ljepota uspijeva da “izdominira”, i to ne samo u drugom dijelu numere kada se tempo ubrzava…. Endru Onorato režirao je prekrasno animiran spot na tragu Gibli škole, koji odlično komunicira i sa mlađom publikom kojom se autorka prvenstveno obraća, ali i sa ostalom, mnogo širom publikom koju je privukla prethodnom pjesmom, pravljenom za novi film u slavnom serijalu o Bondu.

The Strokes - Ode To The Mets

Melanholija preovladava i na odličnom ovogodišnjem albumu vodećeg njujorškog benda, a ponajviše u skoro sedmominutnom singlu “Ode To The Mets”. Prateći video realizovala je grupa umjetnika kojim je rukovodio režiser Voren Fu, u formi animiranog kratkog filma u osam poglavlja. Najkraće bi se mogao opisati kao putovanje kroz vrijeme i cilizizacijeske mijene, sažimajući u se raznovrsne istorijske, kulturne i popkulturne reference u preglednu i više nego znakovitu cjelinu.

The Rolling Stones - Criss Cross

The Rolling Stones - Scarlet

Koliko veliki bend su Stounsi jasno je i po kvalitetu “mrvica” preostalih sa muzičke trpeze iz prve polovine sedamdesetih, kada su bili na vrhuncu karijere, koja evo ne staje ni nakon 50 i kusur godina. Ove su se godine oglasili i novim, sasvim solidnim singlom iz karantina, a pažnju mlađe populacije (da ne govorimo o njihovim vršnjacima, takoreći “metuzalemima”) vješto su privukli spotovima za ranije neobjavljene pjesme. Iste su nastale tokom sesije za manje čuven album "Goats Head Soup" iz 1973. godine, koji će doživjeti prošireno reizdanje.

Oba spota pršte od energije i rokenrola u najširem smislu – prvi je bezobrazan, razigran i seksipilan ples kadrova, a u drugom pratimo “patnju” polupijanog, ljubavlju opijenog tipa koga igra Pol Meskal, sve popularniji mladi glumac koji na trenutke i igra na “Scarlet”, pjesmu u kojoj Džimi Pejdž demonstrira zašto je bio i ostao jedan od najboljih rok gitarista ikada.

Paul Weller - On Sunset

Još jedan stariji, iskusniji dasa snimio je album kojim se može ponositi, kao uostalom i bilo koji koji je do sada stvorio što solo što u dva toliko različita benda kakvi su The Jam i Style Council.

Za naslovnu numeru pripremljen je i jednostavan, ali lijepo snimljen video koji savršeno paše atmosferi i temi jedne od najuspjelih pjesama sa istoimenog ostvarenja. Pored toga, Pol Veler ne prestaje da plijeni izgledom i stavom, idući dostojanstveno prema smiraju sopstvene karijere – koji se, zapravo, još uvijek ni ne nazire.

The Killers - My Own Soul’s Warning                                

Previše izvikani američki bend koji u poslednje vrijeme ne isporučuje ono što zahtjevnija publika očekuje, najavio je album ”Imploding the Mirage” koji će se pojaviti u nekom trenutku do kraja godine. Album od koga ne očekujemo ništa naročito otvara pjesma “My Own Soul’s Warning", a zanimljiva je ekipa koja će gostovati na njemu – između ostalih gitaristi Lindzi Bakingam i Adam Grandusijel (iz War on Drugs), te k.d. lang i Weyes Blood. Spot je režirao Ves Džonson, uz čini se vrlo dobar rad sa glumcima, te tako i pjesma dobija na težini.

Taylor Swift - cardigan         

Specifičnost ovog spota da ga je snimio maestro Rodrigo Prijeto, jedan od vodećih direktora fotografije danas, i tom vizuelno besprekornom, blistavom apektu nema se što dodati. No, ne lezi vraže, jedna od dvije-tri najveće pop zvijezda današnjice, po običaju se nije htjela odreći rediteljske uloge, u kojoj se uopšte ne snalazi. Banalnost i loša režija nije smetala da se “cardigan” pogleda milionima puta, preciznije čak 45 i po miliona, i pride. Pored nesumnjivog šarma Tejlor Svift, tome je kumovao kvalitet jedne od najljepših pjesama sa albuma godine čiju recenziju možete pročitati OVDE.

814 Views
Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio