Novi singl i spot sarajevskog benda Činčila

20 maj 2020
Author :  

Pola godine posle objavljivanja prilično kvalitetnog alt. rok albuma “Bez oblika”, na kome se našlo nekoliko zapaženih singlova koje su pratili atraktivni spotovi, Činčila je predstavila novu numeru, uz upečatljiv video spot koji je režirao Romano Kuduzović.

Proces sazrijevanja sastava koji čine pet mladih momaka na čelu sa Vanjom Solakovićem se nastavlja, i izgleda da isti polako ali sigurno izrasta u vodeći rok bend iz susjedne Bosne i Hercegovine. Za one koji nisu upoznati, pomenimo da su članovi Činčile i Ismar Žalica, Mirza Bradarić, Arman Hadžigrahić i Vanja Gutić. Ovom prilikom oni su utišali odnosno umirili inače vrlo žustru energiju kojom obiluju njihovi nastupi uživo, kao i većina pjesama na pomenutom drugom albumu, te snimili propitujuću rok baladu “Gdje mi je glava”.

Nova pjesma se bavi savremenim, pretpostavimo mladim i zapitanim čovjekom, njegovom potragom za duhovnom transformacijom u svijetu koji ga okružuje, često sputava ili usmjerava, čak i nameće način života i obrasce ponašanja. Još jedan angažovan tekst - koji je i ovaj put napisao frontmen, dok muziku potpisuje skupa sa Ismarom Žalicom- bavi se ličnim preispitivanjem, a ujedno i nama, slušaocima, postavlja pitanja - da li imamo kontrolu nad sopstvenim postupcima, pa i razmišljanjima.

U trenutku u kom se nevjerovatnom brzinom razmnožavaju svakojake "teorije zavjere", širi agresivna propaganda putem medija i drugih kanala komunikacije, kada je sve teže naći prave tj. istinite informacije, ovi stihovi su, očigledno, veoma aktuelni. Bilo bi dobro kada bi refren uspio otrijezniti bar neke pojedince, a tu mogućnost uveliko uvećava više desetina hiljada preslušavanja i pregleda...

A pjesma je i nastala povodom "goruće", vanredne situacije, koja je nekima pomogla da sagledaju stanje u kome se kao individue nalaze, pa je, vezano s tim, Solaković izjavio: "Došli smo do momenta u kojem je čovjek na ivici vlastite egzistencije, živjeli smo "bez glave", zanemarujući osnovne prirodne principe. Nadam se da će čovječanstvo nakon ove krize krenuti u pravom smjeru".

Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio