Još jedan brutalno dobar spot benda Šajzerbiterlemon

19 april 2020
Author :  

Žestok sudar ruralnog i urbanog istovremeno je bizarna i crnohumorna audio-vizuelna konstrukcija, stravičan spoj muzike benda Šajzerbiterlemon i rediteljske vizije Nikole Stojanovića. Beogradski trio već smo par puta predstavili na našem portalu: zapažen je prošle godine nizom bučnih i žučnih singlova sa njinog debi albuma “Iza naših zidova”, koji su praćeni odličnim video radovima, ali i na osvježavajućoj HALI GALI kompilaciji. Čak dva njihova spota uvrstili smo u naš izbor pod naslovom Najbolji regionalni spotovi 2019., na kojoj listi se našao i jedan, impresivan, u režiji Stojanovića. Nikola je, naime, jedan od talentovanijih i maštovitijih filmskih autora mlađe generacije, u Srbiji i šire, što je pokazao sa samo nekoliko kratkih igranih filmova, i videospotova.

U ovom slučaju, turobna i mračna ikonografija i fotografija jednako odgovaraju nekakvom četverominutnom uvodu u (vizi)gotski horor u zabitima Srbije od prije circa 150 godina, no isto tako i Trakije ili Transilvanije. U njemu se, u jednom sreću staroslovensko pagansko i (pseudo)hrišćansko balkansko, idolatrija i vlaška magija, folklor(no) i rokenrol – dakle naše lokalno i svjetsko tj. globalno!

Mnoštvo aluzija i asocijacija otvara širom vrata interpretacije, u nekoliko pravaca i sfera, na različitim nivoima, sa obiljem mrtvo-ozbiljnog poigravanja  i pritajenog crnog humora … Ovo naizgled nadnaravno ostvarenje vraški je dobro izmaštano, oblikovano te prezentovano, pa već imamo prvog ozbiljnog kandidata za regionalni spot godine.

533 Views
Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio