SINGL SEDMICE: Neil Young with Crazy Horse - Chevrolet

01 decembar 2022
Author :  

Ova pjesma je proslava putovanja, automobila i (osjećanja) slobode, tako nekako legendarni Nil - jedna od onih neuništivih, gorostasnih figura rok muzike - opisuje singl Ševrole(t)“, čavrljajući prije nego krene na skoro šesnaestominutnu vožnju otvorenim prostranstvima grandžiranog rokenrola. Iako dobrano u godinama, Jang, očito zauvijek mlad, krstari skupa sa starim pajtašima – a to su Bili Talbot, Nils Lofgren i Ralf Molina. Zajedno po ko zna koji put uživaju i sublimiraju silinu i žestinu brojnih prijašnih putešesvija, čije je pogonsko gorivo beskrajna strast prema bučanju, prema skičanju, prema „krljanju“ električne gitare - tom prljavom, najčešće (žešće) distorziranom zvuku benda Crazy Horse.

To je jedan od (soničnih) vrhunaca nedavno objavljenog alabuma „World Record“, snimljenog uživo u produkciji Rika Rubina, u ostalim momentima vrlo angažovane lirike, skoncentrisane na ekološke i ine probleme savremene sredine, inače znatno suptilnije i smirenije zvučne slike. Ujedno je „Ševrole(t)“ i jedan od singlova godine, što je mogao da bude i prije 25, a možda i 40 godina, eto koliko odskače, kako na samom albumu tako i neopisivim „vajbom“ koji ga povezuje sa mnogim klasičnim singlovima Nil Janga pod visokim naponom.

Posle šest decenija aktivnog djelavanja na muzičkog sceni Nil i njegov najbolji bend djeluju zapanjujuće svježe, posvećeno i osviješćeno, kao malo ko od bezbrojnih mladih kolega, noseći kao pero laku istoriju korpulentnog, nelektrisanog roka na svojim plećima, sve sa sličnim ali revidiranim idejama i elektricitetom, napose integritetom, jednako kao u vrijeme „Rust Never Sleeps“, ili „Ragged Glory“, ili bilo kojeg od poslednja tri albuma maestra sa legendarnim Bendom.

188 Views
Novak Govedarica

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio