Svježi singlovi iz regionalne muzičke radionice

13 mart 2019
Author :  

Ako postoji šansa da se iza svakog od ovih singlova o kojima smo pisali krije po jedan jednako dobar album (a neki su vrlo jasno najavljeni), čini se da će i 2019. godina, kao što je to prošla bila, biti izuzetno bogata kvalitetnom regionalnom muzikom, što ovu našu malu redakciju izuzetno raduje.

 

Not – Nikad je sad

U predkraj zime raznježuje nas nešto što ima slatkoću ljetnjeg hita, ljepljivost i zvonkost, razdraganost i sve ono što će neke od nas vratiti u neke od najboljih disko projekcija koje smo pokupili usput, ako ih već nismo odživjeli. I gitara se provukla kroz ovu priču, poznato bliska u solo dionici pred posljednji refren, jednako kao i ta ponavljajuća mudrost koja dobila samo novi glas, ali je čvrsta u svojoj opšteprihvatljivoj svevremenosti koja slavi trenutak sadašnji.

NOT su, ako smo dobili prave informacije, članovi novosadskog benda Emanuil, a mi smo u slatkom iščekivanju da saznamo da li je u pitanju jednokratni projekat ili cijela priča u najavi.

Siddharta – Jaz

Slovenački alt rock kao svoje izrazite predstavnike ima gromoglasnog vokalnog solistu, glamurozni gitarski obruč i scensku punoću u svom projektovanju spoznaje krivice pred slabošću koja se rađa iz ljubavi. Pjesma „Jaz“ je nježna predaja, ali ne potpuna, oivičena je strahom od najgoreg u sebi, pa je njena graničnost kulminacioni faktor koji održava tenziju do samog kraja. Siddharta je, a na njih smo vas već upućivali ranije, uigrana ekipa izuzetnih, iskusnih muzičara, i njihov singl je, kao i dosadašnja izdanja uostalom, potpuno besprijekoran i zvučno i vizuelno.

Light Under The Black Mountain – Blue

Kotorani razbijaju tajnovite kulise oko svog albuma prvijenca koji se očekuje pred ljeto, a opet, nije da smo iznenađeni. Još jedan singl na koji je dobro obratiti pažnju polako uklapa motive, otvara raskošni gitarski zvuk koji je sasvim u skladu s naslovom ove pjesme. Blue je zaštitna boja njihovih emocija, ne samo u ovoj istoimenoj pjesmi, ono najtužnije plavo koje ipak ne ubija do kraja nadanja u nove početke.

Za razliku od prošlog „Wake up the flame“ ovdje je instrumentalni dio malo svedeniji, a to odsustvo raspšenosti nam proširuje očekivanja na sve nivoe njihove (koliko se to može biti unutar zacrtanog žanra) raznovrsnosti. Nježna gitarska završnica je neodoljiva, pa i onda kad joj se pridruže ostali instrumenti, ona ne gubi svoju dominantnu neodoljivost.

Taš Pop Safari – Babuni

Kad smo prvi put ispratili Taš pop safari, činilo se da imaju tendencija da budu slatkasto refleksivni pop bend, a onda s „Babunima“ ono slatkasto nestaje u lirskom smislu, jer dominira društvena kritika koja na najsuptilniji mogući način, u jedva nekoliko stihova, stavlja do znanja da je važnije promijeniti stanje tu, na mjestu na kome se nalazimo, nego pobjeći i ostaviti sve po strani. U međuredovima je borba za bolje sjutra, za život jedan koji nam je na raspolaganju, ali nije to dostiglo širinu ratnog pokliča, nego mirnoću intelektualnog suprotstavljanja u kojoj su neprijatelji zatupasta gomila, i kip, 'strašan kad ga ne gledaš i smiješan kad ga gledaš'. Niti jedna pjesma novijeg doba nije ovoliko dotojanstveno opisala situaciju u Srbiji i diktaturu koja se negira na svakom koraku, bez vrijeđanja, psovki i srozavanja na nivo onih protiv kojih se valja i mora izboriti. Pop nije, generalno, pravac koji je dominirao u revolucionarnim pokretima, a opet, nije da mu je ikad bilo oduzeto to pravo. Kad krenete na sljedeće proteste, evo vam pjesme. Oni kojima je upućena teško da će je razumjeti, doduše.

FNC Diverzant – Čudne priče

Na ovom popisu imamo i punk rock gromadu, povratnički singl zagebačkog benda FCN Diverzant. Šesnaest godina je prošlo od njihovog albuma prvijenca, ali ovaj singl ima dovoljno mladalačkog poleta da ne odstupa od one prvotne melodičnosti, energije i jasnih misaonih cjelina kojima poruka dopire neposredno do slušalačke publike. U manje od dva minuta imamo zrelu ideju, snažan refren, ritam koji odvlači iz mjesta i najstatičnije mješavine čovjeka i trosjeda, horsko napjevavanje i neočekivanu završnicu taman kad smo uhvatili svoj slušalački zalet. Ali ništa nam ne smeta da „Čudne priče“ slušamo nekoliko puta za redom. Što i činimo.

Cura i dečko – Mora

Na kraju dana nije ni važno kako tretirati to što rade Cura i dečko (Vanesa i Ivan), dvojac iz Zagreba, partneri u umjetničkom, a sudeći po napisu ispod pjesme, i u privatnom životu. Jednaku pažnju posvećuju zvuku i vizuelizaciji, pa tako je pred nama igrokaz koliko i singl čije težište povezuje ansioznost u kombinaciji sa svim onim što se može uprkos strepnji. Lirska minijatura će u nekom trenutku možda i akcentovati 'gubljenje', ali instrumentalna će sve vrijeme održavati atmosferu na gornjim slojevima postojanosti, i ta suprotstavljenost, u kombinaciji s vokalom koji ranjivo, ali snažno poentira u 'zauvijek', donose nam više od samo jednog singla. Zapravo cijelu zbirku asocijacija koje će se rađati svakim novim slušanjem.

464 Views
Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio