Konačno film po kultnom romanu "Sva siročad Bruklina"

21 avgust 2019
Author :  

Edvard Norton je režirao filmsku verziju kultnog (neo)detektivskog romana “Sva siročad Bruklina”, u original “Motherless Brooklyn” autora Džonatana Letema, u kome i igra glavnu ulogu. Na nagovor Nortona Tom Jork je napisao i otpjevao srceparajuću, noseću pjesmu “Daily Battles”, još jednu od njegovih božanskih balada koje kao da dolaze iz dubine svemira.

Norton ne samo da je angažovao frontmena grupe Radiohead, nego i izuzetnue ekipu prekaljenih džez muzičara, predvođenu Vintonom Marsalisom, čiji instrumentalna verzija iste pjesme takođe obećava vrhunski muzičko-filmski užitak. Ono što takođe raduje filmofile su prve fotografije tj. naznake kadrova iz filma u kome čuveni glumac tumači glavnog junaka Lajonela Esroga.

On je siroče odraslo u Domu za dječake sv. Vinsenta, koji je kao klinac obavljao sitne kriminalne radnje za čika Frenka, a to je lokalni baja koji je vodio kvazidetektivsku agenciju, sve dok nije naprasno ubijen. Upravo njegova smrt pokreće Lajonela da se pozabavi pravim detektivskim poslom i istraži to mučko ubistvo. Da sve bude zabavnije, a to znaju svi koji su pročitali Letemovu neobičnu i neobično duhovitu knjigu, naš junak ima Turetov sindrom tj. psuje iznenada i bez najave!

Najave za film koji, logično, čekamo s velikim nestrpljenjem, nema još uvijek u vidu inserata ili trejlera filma, ali pretpostavljamo da će se brzo pojaviti, jer je premijera filma zakazana za čuveni Toronto Film festival, u septembru mjesecu, a potom slijedi zatvaranje Njujorškog filmskog festivala, početkom oktobra. Radnja skoro dvoipočasovne krimi komedije je upravo smještena u Njujork, i to period pedesetih godina prošlog vijeka, što je izmjena koju je unio režiser u dogovoru sa piscem – a zajedno su pisali scenario- koji je likove u romanu smjestio u devedesete godine XX vijeka. Glumačka ekipa je impresivna: pored maestralnog Edvarda, od koga očekujemo ništa manje nego jednu od njegovih životnih uloga, tu su i Vilijem Defo, Alek Boldvin, Brus Vilis, Bobi Kanavale itd.

U avanturu snimanja Norton je trebalo da se upusti još 1999. godine, ali su se u prethodnih 20 godina desile brojne peripetije, odgađanja, loši propračuni, izmjene plana i koješta još, no najbitnije je da ćemo uskoro imati priliku da vidimo ovaj više nego obećavajući film u koji je Norton, očigledno, uložio puno ljubavi i sve svoje umijeće. Bude li barem djelimično emotivan kao Jorkova interpretacija ove dirljive numere, uspjeh je zagarantovan.

2581 Views
Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio