Karakterna studija lika i djela Džokera (video)

03 april 2019
Author :  

Posle nestvarne, po mnogo čemu nedostižne uloge neprežaljenog Hit Ledžera, od prije punih deset godina, teško je zamisliti bilo koga kako tumači lik legendarnog Džokera. Ipak, upravo je Hoakin Finiks jedan od rijetkih glumaca današnjice koji može da ga naslijedi, te kako u trejleru vidimo on zaista djeluje veoma uvjerljivo i samosvojno u ulozi slavnog negativca iz strip serijala i spektakularnih filmskih franšiza.

Ovaj “Džoker” je inspiraciju crpio iz kultnih filmova druge vrste, “Taksista”, “Razjareni bik” i “Kralj komedije” Martina Skorsezea, i najavljuje sa kao nezavisan u odnosu na Nolanove, Bartonove i ine bioskopske hitove o Betmenu i njegovom najopasnijem antagonisti. Film je režirao Tod Filips koji se proslavio komedijaškim kalamburom “Mamurluk u Las Vegasu” (Hangover) i njegovim nastavcima, a da nije zaglavio samo u farsičnim komedijama situacije pokazao je u potcijenjem filmu “Kad vodenjak pukne” (nezgrapan distributerski prevod “Due Date”) gdje se (po)zabavio komedijom karaktera na znatno ukusniji i intimniji način.

Čini se da ćemo Džokerov karakter, pa tako i razloge zašto je postao to što je postao, do tančina upoznati u filmu koji najvećim dijelom nosi glavni glumac, očigledno s umijećem koje se rijetko sreće, a uz pomoć uglavnom manje poznatih kolega i koleginica - ako izuzmemo De Nira u manjoj ulozi. Scenario skupa sa rediteljem potpisuje Skot Silver, inače scenarista izvanrednog filma “Bokser” (Fighter) u kome su odnosi među likovima i sami likovi minuciozno razrađeni, pa sve upućuje da ovo jeste dubinska studija karaktera, kako to nagovještavaju prvi dostupni kadrovi i kako nas unaprijed asocira režiser aludirajući na navedena Skorsezeova ostvarenja.

Premijera je zakazana za početak oktobra, a do tada, iako to iskreno govoreći nismo očekivali,  “Džokera” upisujemo na listu filmova koje jedva čekamo da vidimo do kraja tekuće godine.

324 Views
Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio