INmusic - svi izazovi najvećeg regionalnog festivala za ovu godinu

27 april 2018
Author :   Katarina Vujović

Ljetnja festivalska sezona samo što nije počela, datumi održavanja prvih festivala sve su bliži. Među njima je i jedan od najznačajnijih regionalnih i evropskih festivala Inmusic u Zagrebu, koji će trajati od 25. do 27. juna, na dobro poznatoj lokaciji zagrebačkih jaručkih otoka. Jedni su među prvima koji su još u septembru najavili velika imena ovogodišnjeg programa, koji se još uvijek popunjava i svakim danom, sa novim objavama, daju nam razlog više da kraj juna provedemo u Zagrebu. Prvi potvrđeni headlainer 13. Inmusic-a je Queens of the Stone Age, čiji posljednji nastup u Hrvatskoj je održan 2014. godine, takođe u organizaciji Inmusic-a.

Iako je najavljena, Skunk Anansie nažalost ipak neće nastupiti u Zagrebu, zapravo nigdje gdje ih je trebala odvesti ovogodišnja turneja, koju su morali otkazati zbog nepredviđenih okolnosti.

Kada je već riječ o turnejama, dva benda koja su se našla kao dio turneje Foo Fightersa The Kills i Frank Carter & The Rattlesnakes, održaće svoje koncerte na ovogodišnjem Inmusic-u. Pored njih, na turneji kojom će Foo Fightersi promovisati novi album „Modern Ruin“, naći će se i Wolf Alice, Slaves, The Cribs i GOAT. The Kills su se početkom marta oglasili sa novim singlom, obradom Saul Williamsa „List of Demands“, koji bi trebao da najavi novi album.

U okviru svoje solo turneje, koju organizuje nakon devet godina, u Zagrebu ćemo biti u prilici ponovo da čujemo i vidimo legendarnog David Byrnea. Ove godine je objavio album „American Utopia“ i za ovu turneju najavljuje ambiciozne scenske poduhvate. Nedavno je pokrenuo i web stranicu Reasons to be cheerful, u okviru koje je napisao zanimljiv tekst o muzici sa Balkana. David je poznat i po sjajnim saradnjama koje ostvaruje sa drugim muzičarima. Jedna od zapaženijih, relativno novijih saradnji se ostvarila 2012. godine sa impresivnom St. Vincent, jednom od najcijenjenijih umjetnica današnjice, dobitnicom Gremija, koja će takođe premijerno nastupiti ove godine na Inmusic-u.

Još jedan dobitnik Gremi nagrade – Portugal. The Man, za pjesmu „Feel it still!“ će se naći na ovogodišnjem programu festivala.

Pored ovih, u junu nas očekuju još mnoge premijere. Prvi put u Zagrebu će nastupiti i njujorški indie pioniri Interpol, čiji šesti studijski album možemo uskoro da očekujemo, a možda neke nove pjesme budemo i čuli u Zagrebu. Atmosfera koju zagrebačka publika zna da stvori zajedno sa muzičarima, zna da izmami najdivnija osjećanja kod svih. Jedan takav momenat sa zagrebačkog koncerta Nick Cave-a, u okviru njegove turneje „Skeleton Tree“, našao se i na koncertnom filmu „Distant sky“, koji je nedavno izašao. Posjetioci Inmusica će imati priliku ponovo da dožive i snime za svoju ličnu kolekciju koncert Nick Cave & The Bad Seeds, koji su ovo ljeto ponovo u Zagrebu.

Jedan od najuticajnijih grandž bendova svih vremena – Alice in Chains takođe će održati koncert na najvećem zagrebačkom festivalu na otvorenom. Njihov posljednji album „The Devil Put Dinosaurs here“ objavljen je 2013. godine, ali uskoro možemo očekivati i novi.

Od domaćih muzičkih snaga, prvo ime koje je objavljeno je kultni zagrebački bend Šumski, koji će svirati na Balkan stage-u. Pored njih, za sada objavljena imena su i domaće kantautroske snage Irena Zilić, J. R. August, Tus Nua, She Loves Pablo, Straight Mickey and the Boyz, Lika Kolorado. Ove posljednje smo imali prilike da čujemo na prošlogodišnjem Bedem Festu, kao pobjednike HGFa. Lista se tu ne završava! Svakog dana organizatori Inmusica nas nastavljaju iznenađivati. Danas, baš u vrijeme zaključivanja ovog teksta, listi izvođača su se dodala još tri izazovna imena: Sana Garić, CUBIES i ZMaj.

Inmusic je i ponosni partner Europavox projekta, predvođenog Europavox Festivalom iz Francuske, prvi put održanog 2006. godine u Klermontu, koji je od tada potpuno posvećen promociji evropske muzičke različitosti. Projekat je sufinansiran od strane Evropske komisije, kao važan program za podsticanje međuevropske saradnje i doprinosa savremenoj kulturi i muzici. Zahvaljujući stečenom iskustvu i evropskoj mreži, Europavox projekat na pozitivan način dokazuje da se mladi kroz muziku, kreativna područja i upoznavanje Evrope kroz festivale, mogu „ujediniti u različitosti“. Već četiri godine Europavox okuplja sedam evropskih partnera, iz sedam država, oko aktivnosti koje nastoje doprinijeti promociji evropske muzičke različitosti i profesionalizaciji, putem inovacija za širu javnost. Pored Inmusica u Zagrebu i festivala u Klermontu, tu su još i sledeći festivali: Estragon (Bologna), Loftas (Vilnius), WUK (Beč), FUZZ (Atina), Le Botanique (Brisel). Ova prva evropska online medijska platforma osigurava transparentnost i dostupnost više od 1500 evropskih bendova za predstavnike muzičke industrije, ali i sveobuhvatne javnosti, čime se podstiče razvoj održivih međunarodnih karijera mladih evropskih muzičara.

Ove godine hrvatski finalisti Europavox coaching programa su bendovi Them Moose Rush i Tyger Lamb, pored kojih na ovogodišnji 13. Inmusic, posredstvom ove platforme dolazi i još mnogo zanimljivih imena, koja baš i nemamo često priliku da čujemo u opštoj festivalskoj ponudi.

Prvo ime koje su objavili su energični femme hip hop kolektiv sa Islanda – Reykjavikurdætur (Kćeri Rejkavika), koje se kroz svoju muziku bore za prava žena, čime postaju sve interesantnije široj javnosti. Od 8. marta ove godine Island je zvanično i prva država u svijetu koja je zakonski osigurala jednake plate za žene i mukarce, uz cijeli drugi niz mjera koje osiguravaju ravnopravnost polova.

Pored njih nastupiće i General Elektriks francuski eklektičan, funk sastav, Super Besse bjeloruski postpunk duo i indie pop senzacija Superorganism. U sklopu projekta Multikulturalizam u muzici, programu se pridružuje i Bombino, afrički gitarski virtuoz. Brojni britanski bendovi su učestvovali u talmičenju, koje je imalo za cilj afirmaciju putem Inmusic festivala, na kojem će kao pobjednici nastupiti londonski trio False heads. Uskoro će svoju priliku za afirmaciju dobiti i autorski sastavi iz Hrvatske i Slovenije, za koje će biti raspisana posebna takmičenja.

Do kraja aprila, tačnije do 29. aprila, javnost može da glasa za bendove finaliste Inmusic Breakthrough 2018, koje su od svih prijavljenih odabrali za uži izbor članovi stručnog žirija, glavni urednici partnerskih muzičkih portala. Javnost može svoj glas dati putem sajta bendovima: Ischariotzcky, Mary May, Orvel, Paul The Walrus, Cold Snap, Rens Argoa, Les Lioncourt, Implied Complex. Pobjednik će se pridružiti programu, koji još uvijek nije zatvoren. Još nas mnoga iznenađenja očekuju!


Jedno od najvećih iznenađenja je svakako i to da je Inmusic napravio presedan u izboru pokrovitelja za pivo, pa tako umijesto standardnih industrijskih lokalnih piva, koja danas sva pripadaju velikim korporacijama, na festivalu će se točiti domaće, lokalno kraft pivo – Crafteri iz Lepovice, koje proizvode kraj Dugog Sela nadomak Zagreba tri prijatelja.

Po svemu sudeći, od 25. do 27. juna održaće se pravi praznik svekolikog užitka!

Ulaznice se mogu kupiti u poslovnicama OTP banke Hrvatske, Dirty Old Shopovima ili u službenom webshopu.

Program_Inmusic.png

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio