ROKUMENTARNI DANI U NIKŠIĆU – posveta muzici iznutra

24 maj 2017
Author :  

Muziku je lako staviti pod uvećavajuće staklo, samo ako joj se priđe s odgovarajuće tačke. Pa razlažemo, tumačimo je, čitamo između redova i povezujemo joj nepovezive dijelove izmišljajući značenja, onda kad nismo u dosluhu s pravim. I nije to zločin. Muzika nije nauka koja može svoju konačnost da stavi u šaku, već je proizvod koji je namijenjen tome da svima zvuči onako kako nam odgovara, da u nama budi različite osjećaje. Ta široka interpretativnost, dostupnost svima, mogućnost da je nosimo sa sobom gdje god da smo, upravo to je čini toliko važnom, rasprostranjenom. A može se otići i dalje od toga.

Tu dolazi u centar pažnje jedan novi festival. Pod nazivom Rokumentarni dani, od 26-28. maja u Nikšiću će biti prikazivani dokumentarni filmovi u čijem je središtu muzika. Ne samo filmovi koji priču grade oko zvučnih imena rokenrola, već i filmovi koji se bave fenomenima koji su muziku u datom trenutku prebacili s jedne staze na drugu, s jednog uređaja na drugi. Šesnaest filmova u čijem središtu je scena bivše Jugoslavije, biće prikazivani u Blues Baru i u sali JU „Zahumlje“.

Prvi festivalski dan, koji kao svoje obilježje nosi pjesmu Ružinog Trna „Glavom kroz zid“, biće najvećim dijelom posvećen crnogorskoj sceni. Festival će otvoriti podgorički jazz instrumentalisti MP Trio, a gosti će biti i čuveni internet dvojac koji se više ne krije iza imena TandaraMandaraBros. Prostor će osvježiti i izložba muzičkih plakata. Filmom „Viljuška puna ljubavi“ koji u svom fokusu ima beogradsku novu scenu, započeće filmski dio festivala. Sabrani materijal Crnogorske kinoteke i lični snimci crnogorskih muzičkih fanatika ujedinili su se pod imenom „Crnogorska arhiva“ i u devedeset minuta će biti prvi put prikazan pregled autorske muzike od šezdesetih do devedesetih godina prošlog vijeka. Za prvu noć festivala je predviđena i premijera festivalske produkcije (Bučan Pas), film o bendu Manitu iz Nikšića. Iz autorskog tabora najavljuju ovaj kratki film kao pilot epizodu serijala live sessiona crnogorskih muzičara. Prvu noć zatvara bend Multietnička Atrakcija.

Takozvani Dan II, koji će biti vođen pjesmom Osme Sile „S felerom rođeni“, u salu JU Zahumlje će dovesti Branka Radakovića, režisera filma „Limunovo drvo“, o počecima Milana Mladenovića. Radaković će biti gost u sklopu tribine Dokumentarni film i muzika, a tribinu će voditi novinar i muzičar Đorđije Njunjić.

Osim filma „Limunovo drvo“, na istom mjestu će biti prikazan film makedonskog režisera (i muzičara) Marka Džambazoskog o grupi Mizar, priča o Jadranki Stojaković iz ugla režisera Branka Lazića, film „Maske“ čiji su akteri Slobodan Tišma i grupa „Luna“, te sjajan jednočasovni dokumentarac o niškoj sceni pod nazivom „Mi plačemo iza tamnih naočara“.

Dan III (prati ga kao slogan pjesma „Miris Kosmosa“ kultnog benda Jozef K iz Titograda) počinje u 13 časova, i u fokusu će biti više fenomeni, nego muzičari. Muzička oprema, muzički uređaji, stripovi, plakati i knjige, sve će se to moći naći na Bazaru muzike u periodu između 16 i 20 časova na terasi JU „Zahumlje“, ali i u dokumentarcima „Tranzistor“, „Zvuk lampaša“, „Strip“ (o stripu u Hrvatskoj) i „Fina umjetnost zrcaljenja“ (o aferi Plakat). Bazar će pratiti i Tribina o stripu i ilustraciji, čiji će medijator, mr Luka Rakojević, ugostiti strip autora Iliju Nikčevića, mladog umjetnika Veljka Miljanića čiji rad je i zvanična maskota Rokumentarnih dana, i Dražena Baletića, vlasnika strip kluba Mister No iz Podgorice. Iste večeri će biti prikazani i filmovi o bendovima Sikter i Zabranjeno Pušenje, a program ovog prvog festivala (ovo u nadi da nije posljednji) će zatvoriti sinjski punk-blueseri m.o.r.t. s početkom u 22 sata (a ne u 23 kako stoji u programu), u Blues Baru.

632 Views
Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio