Kandžija i evropski oskarovci na festivalu Novi Val u Budvi

21 avgust 2016
Author :  

Festival Novi Val ove godine predstavlja filmove nagrađene evropskim Oskarima, prikazane na najznačajnijim filmskim festivalima, a u muzičkom programu po prvi put u Crnoj Gori nastupaju KANDŽIJA i Gole žene i PUNČKE, te domaći rok bendovi Zoon Politikon i Solid Ground. Ulaz na sve programe je besplatan.

Festival fokusiran na novi talas kreativnih energija u regionu biće otvoren 9. septembra u 20 časova projekcijama dvadesetominutnih filmova domaćih reditelja Dušana Kasalice i Ivana Salatića, "Biserna obala" (nagrađen na Sarajevskom filmskom festivalu) i "Dvorišta" (prikazan u selekciji "Horizonti" na festivalu u Veneciji), nakon čega slijede koncerti cetinjske grupe Solid Ground (u 21.30h) i ženskog trija PUNČKE (u 22.30h) na agori između crkava u budvanskom Starom gradu.

Drugog dana festivala u organizaciji NVO Agora, takođe od 20h, na programu su kratkometražni filmovi “Kokoška” Une Gunjak i “Piknik” u režiji Jure Pavlovića, oba ovjenčana nagradam Evropske filmske akademije kao najbolji evropski filmovi 2014. odnosno 2015. godine, nakon čega slijede koncerti: Kandžija i Gole žene nastupaju od 22h, a Zoon Politikon oko 23:30h.

Programska koncepcija festivala su prvi značajniji filmovi mladih filmadžija iz regiona, i novi bendovi ili kantautori koji su snimili tek par studijskih izdanja, uz uslov da posjeduju sopstveni stil i autorski stav, odnosno stvaralačku posebnost i sviračku izvrsnost.

Jedini koji pomalo iskoračuje iz te koncepcije jeste Kandžija, možda najduhovitiji reper Hrvatske i okruženja koji u svojoj diskografiji ima nekoliko albuma, a aktuelni “Nema labavo” snimio je sa bendom Gole žene, proširujući dijapazon svoje muzike na rock i funk. U Budvi će premijerno izvesti hitove “Đuro”, “Crkva”, “Nema labavo” i druge. Punčke će, takođe premijerno u CG, promovisati pjesme sa njihovog drugog albuma “Ništa nije onako kako se čini”, a čini se da je riječ o jednom od najboljih alt.rock/post punk bendova ne samo u Hrvatskoj.

Zoon Politikon već su prepoznati u Crnoj Gori, kao jedan od najvažnijih i najkvalitetnijih predstavnika modernog i autorski osobenog rock zvuka, uvijek izvrsni na live nastupima. Cetinjski sastav Solid Ground sviraće neke od numera sa svog dolazećeg drugog albuma ali i pjesme sa prošlogodišnjeg solo albuma pjevača i gitariste Andrije Pejovića.

Organizator će uskoro najaviti i druge stvaraoce iz Crne Gore, Hrvatske i Srbije koji će biti dio drugog festivala “Novi Val” u Budvi.

Prošle godine, na prvom izdanju festivala namijenjenog prvenstveno mladima i svima koji se tako osjećaju, premijerno su nastupili kantautorke Ana Ćurčin, Sara Renar i Dunja Dačić Dojo i grupa Ti, a najveću pažnju publike izazvali su filmovi Senada Šahmanovića i Anje Kavić, kao i prva samostalna izložba fotografija Igora Benića.

1735 Views
Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio