48. FEST predstavlja 96 premijera, gosti Džon Malkovič i Kosta Gavras

26 januar 2020
Author :  

28. februara FEST će otvariti film Srdana Golubovića, “Otac”, koji će neposredno prije gala projekcije u Sava centru biti premijerno prikazan na Berlinskom filmskom festivalu, u programu Panorama. Glavni junak četvrtog dugometražnog ostvarenja jednog od vodećih srpskih režisera srednje generacije je naslovni lik (u tumačenju Gorana Bogdana) kojem su oduzeta djeca – samo zato što je siromašan…

48. izdanje uglednog Međunarodnog filmskog festivala u Beogradu zatvoriće jedan od najpoznatijih američkih glumaca, Džon Malkovič, izvođenjem muzičko-scenskog performansa u Kombank dvorani, u pratnji Alekseja Igudesmana, koji je poznat po svojim neobičnim obradama i izvođenjima Mocarta, Betovena, Šopena...

Festival traje do 8. marta, a pored čuvenog glumca koji trenutno briljira u Sorentinovoj seriji “Novi papa”, nagrada Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti biće uručene i istaknutom grčkom reditelju Kosti Gavrasu, autoru kultnih fimova “Nestala” i “Z” od kojih će potonji biti prikazan u selekciji FEST Klasik, a publika u Beogradu moći će premijerno da pogleda i njegov najnoviji film, rađen po memoarskoj knjizi Janisa Varufakisa koja govori o ekonomskoj krizi u Grčkoj i sukobu sa EU, sa indikativnim naslovom “Ponašajte se kao odrasli”.

Pored pomenutih, počasni gost ovogodišnjeg FEST-a biće i renomirani kanadski režiser Atom Egojan, koji će predstaviti film upravo pod nazivom “Počasni gost”, o mladoj nastavnici u srednjoj muzičkoj školi koja zbog optužbe učenika za (navodno) seksualno napastvovanje završi u zatvoru, najvjerovatnije nevina osuđena, i njenom komplikovanom odnosu sa čudnim ocem koga igra kultni glumac Dejvid Tjulis...

Najveću pažnju publike kao i uvijek izazivaju filmovi u festivalskom segmentu Gala, oni nominovani za oskare ili sa poznatim glumačkim imenima: pored višestruko nominovanog “Džožo zeke” (Jojo Rabbit) , ekstremno odvažne crne komedije u tretiranju teme nacizma, a koju je nadahnuto režirao Taika Vaititi, u istoj programskoj cjelini gledaćemo i komediju sa konvencionalnijim pristupom, “Divan dan u komšiluku”, sa Tomom Henksom u glavnoj ulozi za koju je nominovan za Oskara, a čija je autorka Marijel Heler zasluženo nagrađena na FEST-u 2016., za izvanrednu komediju o odrastanju, inače njen debi film, “Dnevnik jedne tinejdžerke”. Oskarovsku nominaciju osvojila je i Sintija Erivo za glavnu ulogu  "Harijet", kako se i zove film koji slavi američku heroinu koja je oslobodila stotine robova, a zapaženu ulogu ima i, prvenstveno pjevačica i kompozitorka, Žanel Mone. Širu publiku vjerovatno će privući uvijek pouzdana Ema Tompson, u ulozi uspješne TV voditeljke koja je arogantna i gruba prema svojim saradnicima, a u filmu "Veče sa Ketrin" istakla se i njena partnerka Mindi Kejling.

Iz prošlogodišnje produkcije u Gala program uvršteni su i “Istina”, nagrađivanog japanskog režisera Hirokazu Koreede, očito specijalizovanog za suptilne porodične drame kakva je i ova u kojoj igraju Katrin Denev, Žilijet Binoš, Itan Houk, Ludivin Senjije i drugi; zatim još jedna šarmantna i ne baš inventivna ljubavna komedija Vudija Alena, ovaj put pod nazivom “Kišni dan u Njujorku” (Timoti Šalame, Ela Fening); zombie "raspašoj" Džima Džarmuša “Mrtvi ne umiru” sa Bilom Marejem, Adamom Drajverom i Kloi Sevinji, te (ekološki) angažovana drama “Mutne vode” u režiji Toda Hejnsa (Mark rafalo, En Hatavej, Tim Robins), kao i kostimirana istorijska drama “Optužujem”, dakako o slavnoj aferi Drajfus, koju je režirao slavni Roman Polanski, a u kojoj je odličnu ulogu ostvario Žan Dižarden.

Ljubitelji po svemu posebne poetike Terensa Malika uživaće u njegovom uobičajeno kontemplativnom, trosatnom ostvarenju “Ukradeni život”, a poštovaoci legendarnog Klinta Istvuda neće propustiti film “Ričard Džuel”, baziran na istinitom događaju - o heroju koga su mediji optužili da je terorista, odnosno da je on postavio bombu u jeku Olimpijskih igara 1996. godine. Taj film preporučuje i ozbiljna glumačka ekipa koji predvode Sem Rokvel, Keti Bejts, Džon Hem i Olivija Vajd, ali i izvrsni Pol Volter Hauzer u naslovnoj ulozi.

Izvan takmičarske kategorije prikazuje se i novi film Gorana Paskaljevića, “Uprkos magli”, o osmogodišnjem arapskom dječaku, izbjeglici, koga pronalazi bračni par u okolini Rima, a snimljen je na italijanskom jeziku i pretežno sa glumačkom ekipom iz susjedne Italije.

U takmičarskoj, svake godine sve serioznijoj selekciji filmova najavljena je i “Vrba”, redovnog festivalskog učesnika Milče Mančevskog, znamenitog baš zbog vizuelno impresivno snimljenih filmova na podneblju susjedne Makedonije. Čini se da će njegovo recentno djelo, u tom smislu, biti barem dijelom nalik remek-djelu "Prije kiše", a što nam sugerišu prizori iz foršpana.

U Glavnom takmičarskom programu pored Mančevskog i domaćina Golubovića, između ostalih, učestvuju i sledeća ostvarenja:

-          “Idealni kandidat”, o doktorki koju muški pacijenti izbjegavaju zbog predrasuda u izrazito konzervativnoj, patrijarhalnoj sredini kakva je Saudijska Arabija - koja se uprkos tome (li možda baš zbog toga) ohrabri i kandiduje za gradsko vijeće. Film je režirala Haifa Al-Mansur, prva tamošnja režiserka čiji smo izuzetni dugometražni debi “Vađda” imali priliku da pogledamo na jednom od prijašnjih izdanja FEST-a;

-          “Glas” Ognjena Sviličića, koji supotpisuje i scenario za pripovijest o momku kojem, u katoličnom internatu, pokušavaju silom nametnuti vjeru iako se on tome odupire, dakle ne nužno vjeri samoj nego načinu na koji se ona pokušava proširiti, odnosno "usaditi" među mlađom populacijom;

        "Sumrak u bečkom haustoru",  autora Mladena Đorđevića, koji se afirmisao svojim kultnim dokumentarcem "Made in Serbia", a u istom filmskom rodu sada se fokusira na sudbine i probleme trojice ovdašnjih gastarbajtera, inače taksista koje povezuje vračara Vladica iz Istočne Srbije...

-          “Polusestra”, koji je režirao poznati slovenački filmski autor Damjan Kozole i čiji siže je sledeći: sticajem okolnosti dvije polusestre, nakon mnogo godina međusobnog izbjegavanja i nerazumjevanja, bivaju prinuđene da dijele stan u Ljubljani…

     Kuriozitet je da je jedan od koscenarista i Sviličić, koji je takođe sarađivao i na pominjanom filmu “Otac”, tako da je praktično koautor tri filma, sva tri u konkurenciju za nagrade o kojima će odlučivati žiri koji čine glumci Sebastijan Kavaca, Nataša Ninković, Klemens Šik i reditelji Dana Budisavljević i Nikola Ljuca.

Kolumbijac Alehandro Mones autor je jednog od od najbolje ocijenjenih filmova prošle godine, koji se našao na listama mnogih uglednih filmskih kritičara dok ga je renomirani britanski magazin “Sight and Sound” uvrstio u 15 najboljih. “Monos” prati grupu tinejdžera koja preživljava i ratuje u surovim uslovima južnoameričke divljine, sve brutalnijim i nehumanijim kako film odmiče. Film za koji je kao ispiracija poslužila knjiga "Gospodar muva" je nagrađen je na festivalima Sandens  i San Sebastijan, između ostalog.

Jedan od najhvaljenijih filmova Festa jeste i “Svetionik”, stilizovana, maestralno snimljena i montirana psihološka drama, ujedno misterija, u kojoj su izvanredni glumački takmaci Vilijem Defo i Robert Patinson. Film u režiji Roberta Egersa našao se pri vrhu mnogih važnih godišnjih lista, pa ukoliko ga nipošto ne bi trebalo propustiti, a zapravo bi ga valjalo pogledati (čak i) ponovo – na velikom platnu, kako to i dolikuje velikim filmovima.

Šokantna storija o dječaku koji tokom Drugog svjetskog rata luta istočnom Evropom, skrivajući se od nacista, već je poznata čitaocima čuvene, izuzetno potresne knjige Ježija Kosinskog, pa su očekivanja od istoimenog filma “Obojena ptica” vrlo velika. U skoro trosatnom crno-bijelom filmu, u režiji Čeha Vaclava Marhoula, igra internacionalna ekipa glumaca, između ostalih tu su Stelan Skarsgarad, Harvi Kajtel i Udo Kir …

Izvan konkurencije biće prikazani i “Mladi Ahmed” braće Darden i “O beskonačnosti” Roja Andersona, prvi premijerno viđen u Kanu a drugi u Veneciji, ali i ambiciozni “Malmkrog”, u trajanju od tri sata i dvadeset minuta, kao još jedna od regionalnih premijera, u Beogradu odmah posle projekcija na ovogodišnjem Berlinalu, baziran na kultnoj knjizi Vladimira Solovjeva “Tri razgovora (o ratu, progresu i kraju svjetske istorije)"; u filmski medij transponovao ga je Kristi Puju, jedan od vodećih savremenih rumunskih reditelja, autor modernog klasika “Smrt gospodina Lazareskua”.

Sekcija prosto naslovljena FEST 48 sadrži niz što dokumentarnih što igranih filmova, a pored pomenutog "Harijet" izdvojimo i britanski film "Amerikanka" u režiji Džejka Skota, Ridlijevog sina, u kome je po mnogima svoju najbolju ulogu odigrala Sijena Miler. U istom programu je i nepredvidiva, multižanrovska  "Prva ljubav", ko zna koje po redu ostvarenje Takeši Mikea, kao i film o životu i djelu Marije Kiri u izvrsnoj interpretaciji Rozamund Pajk, pod nazivom "Radioaktivno" i u režiji Marđan Satrapi, koju prvenstveno pamtimo po maestralnom animiranom debiju "Persepolis".

Još niz mahom manje poznatih, no čini se većinom zanimljivih filmova smješteno je u programsku cjelinu FEST Fokus, u kojoj se nalazi i hvaljeni dokumentarac “Ivana Grozna” rediteljke Ivane Mladenović, potom igrani  “Mamonga” Stefana Maleševića, “Svi protiv svih” Andreja Košaka, ali i “Tijelo Hristovo”, poljski film ( pravoj i lažnoj vjeri) koji je dogurao do zavidne pozicije - među pet kandidata za Oskara za najbolji film 2019. koji nije snimljen na engleskom jeziku.

48. FEST u znaku je legendarnog glumca Bekima Fehmiua, a on je i poveznica za ovogodišnji festivalski slogan “Skupljači emocija” (što je aluzija na antologijsku ulogu u remek-djelu “Skupljači perja”); nekolicina domaćih i inostranih filmova u kojima je glumio Fehmiu biće prikazana u posebnom programu u Jugoslovenskoj kinoteci, kao i (neplanirani) izbor filmova u kojima igra nedavno preminula Neda Arnerić.

Među FEST klasicima, u pratećem programu, biće prikazani i “Nebo nad Berlinom” Vendersa, “”Krik” Antonionija, “Gori, gori moja gospođice” Formana, “Koka Kola Kid” Makavejeva, te finalna verzija Kopoline “Apokalipse danas”.

Mira Banjac, jedna od najcjenjenijih glumica sa ovih prostora, takođe će dobiti priznanje za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

Karte su od juče u prodaji, na blagajnama svih dvorana (Sava centar, Kombank dvorana, DOB, DKC itd.), tokom prvih sedam dana sa 10 %  popusta.

Kompletan program FEST-a možete pogledati OVDE.

Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio