R.I.P. Čak Beri - Kratki pomen na jednog od pionira rok muzike

19 mart 2017
Author :  

Pionir rokenrola i jedan od najuticajnijih muzičara u istoriji rok muzike preminuo je juče u 91 godini. Jedan od najboljih gitarista XX vijeka bio je, prije svega, prvoklasan pjesmopisac, direktno utirući put(okaz) najznačajnijim bendovima prošlog vijeka, Bitlsima i Stonsima, ali i velikim rok trubadurima poput Boba Dilana. Povodom smrti velikana, Mik Džeger je izrazio žaljenje i zahvalio na svoj inspiraciji koju je Čak Beri dao članovima njegovog čuvenog benda, kada su tek počinjali odnosno o tome maštali: “Nadahnuo nas je u tinejdžerskom dobu i udahnuo život u naše snove da postanemo muzičari”.

Čak Beri je svojim inovativnim autorskim pjesmama napravio most između bluza i roka, a istovremeno i između bijele i crne publike. Njegov prvi hit "Maybellene" pjevušili su, i uz njega plesali i jedni i drugi, a zatim su uslijedile epohalne, bezbroj puta obrađivane pjesme koje su definisale rok istoriju: "Roll Over Beethoven, "Carol", "Rock and Roll Music”, "Sweet Little Sixteen", "Johnny B. Goode"... Potonju, podjednako inspirativnu bluz-rokerima koliko li proto pankerima, NASA je poslala u kosmos 1986. godine, a vijest o tome i čestitku povom 60. rođendana potpisao je i Karl Sagan.

U tom smislu, Čak Beri se može smatrati rok astronautom, gitaristom, kompozitorom i pjesnikom koji se vinuo u stratosferu među prvima, a tek kasnije su došli Džimi Hendriks i odabrana bratija.

Riječi žalosti povodom smrti čuvenog muzičara izrazili su i Brajan Vilson, Kit Ričards, Brus Springstin, Ringo Star, Rod Stjuart, Bob Seger, Ron Vud, Hau Gelb, Kris Ekman i mnoge druge legende rok muzike.

1593 Views
Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio