Godišnja lista albuma by Skoča

02 januar 2020
Author :   Vladimir Skočajić Skoča

ALBUMI KOJE SAM NAJVIŠE SLUŠAO U 2019.

Godišnje liste albuma pravim več četvrt veka. Brojevi su tu samo da bih označio ono što sam najviše slušao. Ovo je prva lista da je na prvom mestu neko sa prostora bivše SFRJ, i prva godišnja lista na kojoj su autori dva izdanja mrtvi. Ovi albumi nemaju mnogo veze sa kvalitetom, koliko sa mojom glavom. Sve je subjektivno sa velikim S. Zato možda nema onih albuma za koje se pitate gde su...

1. Gracin - Dva

Ovo možda nije najbolji album koji sam čuo ove godine, ali nijedan ne doživljavam više kao svoj dom od njega. Tokom proteklih 12 meseci, nijednoj ploči nisam se češće vraćao. Dva me čuvala od mnogih loših stvari i odvratnog sveta. Ovo je samo moje lično "šupičkumaterimu" sklonište od istog. Ovde sam dolazio po sreću, tugu, nadu i odmor od ljudi. Ovako zvuči moj Mediteran 2019. Ako volite Boba Dilana, Radiohead, Nika Drejka, Leonarda Koena ili Arsena Dedića, a još niste slušali ovog momka iz Splita - pa, vreme je.

2. Bill Callahan - Shephard in Sheepskin Vest

Uz Smog sam odrastao u mom Beogradu, uz Bila Kalahana starim u njegovom Ostinu. Malo je pravih pesnika u savremenoj popularnoj muzici, onih koji žive svako slovo koje su napisali. Bil je jedan od njih. On je uz Nika Kejva jedini čovek za koga se može reći "Leonard Cohen approved". Ovako zvuči život bez šminke.

3. Robert Ellis - Texas Piano Man

Dok slušam peti album Roberta Elisa, imam osećaj kao da mi je lično on razvukao crveni tepih i poželeo dobrodošlicu u Teksas. Volim ga od prve ploče i nikad nisam sanjao da će najlepši album u karijeri smimiti dok ja živim u njegovom kraju. Neverovatno je kako je muzički sazreo u poslednjih nekoliko godina. "Fucking Crazy" mi je jedna od tri pesme godine.

4. Yola - Walk Through Fire

Otkriće godine. Yola ima glas koji piše knjige. Soul, pop i folk odavno nisu zvučali ovako skladno. Ponajveću zaslugu za to ima Den Oerbah koji je producirao i aranžirao "Walk Through Fire". Proleće 2019. ću zauvek pamtiti po ovoj ploči.

5. Wilco - Ode to Joy

Iako su Wilco snimili bar pet boljih albuma od ovog, "Ode to Joy" ima nešto što me ne pušta još od septembra. Život je nekad med i mleko, a nekad nije. Kad nije, "Ode to Joy" je sa mnom ispod pokrivača.

6. Purple Mountains - Purple Mountains

Dejvid Berman, lider grupe Silver Jews, nakon jedne decenije pauze, vratio se ovog leta sa bendom Purple Mountains. Njihov istoimeni album je nešto najlepše i najtužnije što sam čuo godinama unazad. Nakon što je ovde otpevao stih "The dead know what they're doing when they leave this world behind" i nakon što je zakazao turneju, Dejvid se u avgustu ubio. Iza sebe je ostavio veliku tugu i jednu od najlepših ploča ovog veka.

7. Leonard Cohen - Thanks for the Dance

Mrzim posthumne albume, ali "Thanks for the Dance" je izuzetak. Ove pesme je Leonard snimio par meseci pre smrti, a dovršili su ih njegov sin Adam i muzičari koji su prohodali uz Koenovu muziku. Niz ove note se sliva ljubav. Pesma "Happens to the Heart" mi je druga od tri omiljene ove godine (treća je "Not in Kansas", sa poslednje The National ploče, koje nema na ovoj listi).

8. Nick Cave & the Bad Seeds - Ghosteen

Ako je Kejvov prošli album bio stepenik ka nebu, ovaj je nebo. Ovo nije ploča za svaki dan i za svakoga. Pesma "Waiting for You" je jedna od pet najlepših koje je Nik snimio u svojoj karijeri. Istoj onoj koja traje preko četiri decenije. Ovo je crkva za ljude koji nemaju crkvu.

9. Bruce Springsteen - Western Stars

Amerika kakvu volim. El camino na prašnjavom putu u Teksasu. Zalazak sunca u Arizoni. Intoksirane noći u Kaliforniji. Mećave u Vajomngu, Ajovi i Ilinoisu. Leto iznad Lujzijane. Zvuk akustične gitare u Njujorku. I još milion drugih slika se mota po ovom divnom američkom i letnjem Brusovom albumu.

10. Weyes Blood - Titanic Rising

Ako volite The Carpenters, Portishead, Džoni Mičel i Björk, "Titanic Rising" je ploča za vas. Ove godine u pop muzici nisam čuo mnogo sinhronizovanijih spajanja tradicionalnog i modernog.

11. Ducktails - Watercolors

Celo leto sam vrteo "Watercolors". Po njemu pamtim Beograd u julu, vrućine u Teksasu, bazen u Ostinu i sve one hedonizme koji se nalaze između redova mojih priča.

12. Jonah Tolchin - Fires For the Cold

"Fires for the Cold" je četvrti i najlepši album ovog momka iz Nju Džersija. Usudio bih se reći da je njegov folk i pop na tragu nekih Dilanovih klasika. Neki ljudi ubijaju puškom, neki perom i gitarom. Nema dileme ko je Džona od njih.

13. Tindersticks - No Treasure But Hope

Dvanaesto studijsko izdanje Tindersticksa snimljeno je samo za 4 dana, a zvuči kao da je na njemu rađeno godinama. Stjuart Stejpls je kupio kuću na grčkom ostrvu Itaka i to je imalo uticaj na atmosferu ovih pesama. I ovo je moj Mediteran. Možda ne toliko moj kao Gracin, ali moj.

14. Angel Olsen - All Mirrors

Ejndžel Olsen je napravila veliki korak u karijeri. "All Mirrors" ne liči ni na jedan njen prethodni album. Ona je raskinula dugu vezu i umesto u nečem drugom, utopila se u ovoj ploči. I mi sa njom. "All Mirrors" je divan, na trenutke nepodnošljivo bolan. Ali, nije li sam život baš takav?

15. The Delines - The Imperial

Ovo je muzika za ljude koji su bili, padali, ustali, otišli, došli i još uvek su tu i spremaju se opet da padnu. Za bolje razumevanje "The Imperial", potrebno je malo životnog iskustva. Onog gorkog. I onda stihovi Vilija Vlautina ležu k'o pečenju ren.

16. Devendra Banhart - Ma

Nakon nekoliko albuma koji su me ostavili ravnodušnim, Devendra je snimio "Ma" koji me vuče za rukav da ga pustim opet i opet. On odavno nije snimio lepše melodije, stihove i aranžmane. Jedna čak zvuči kao da je napisao Koen lično. Devendra nije vlažni san hipsterki širom sveta samo zbog brade.

17. Michael Kiwanuka - Kiwanuka

Nakon prva dva spora i nežna vintage soul albuma, Kivanuka je napravio pravo malo psihodelično, distorzirano soul čudo. Ako ste voleli The Temptations ploče s početka sedamdesetih, Kivanuka će vas ovde dobro provozati.

18. Neil Young & Crazy Horse - Colorado

Mnogo volim Nila Janga, ali moram da priznam da u ovom veku njegova hiperprodukcija i kvalitet snimljene muzike često ne idu ruku pod ruku. Srećom, to ne važi za "Colorado". Opet su Crazy Horse sa njim. Manje su bučni, više nežni. I tako dobro znaju šta rade. Opet.

19. Brad Mehldau - Finding Gabriel

Najbolje plasirani džez album. Mada, ovde ima i elektronike, eksperimentalne muzike, pa čak i popa i folka. Bred je trenutno jedan od najvećih pijanista na svetu.

20. Øyvind Torvund - The Exotica Album

Ceo avgust sam slušao ovog Norvežanina. Kakva savršena posveta exotica žanru iz pedesetih! Kad bi Fennesz umeo da svira pop, to bi verovatno ovako nekako zvučalo. Idealan saundtrak za odvaljen dan na plaži.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio