Strand of Oaks udruženi sa članovima My Morning Jacket snimili su singl “Weird Ways”, ali i cijeli zajednički album, koji će se dopasti fanovima, kao i ovlašnim poštovaocima i jedne i druge grupe

Timotija Šovaltera, frontmena benda Strand of Oaks, koji je kao što vidimo njegov autorski projekat u kome mijenja muzičare koji ga prate na introspektivnom rokenrol putovanju, upoznali smo prošlog ljeta na Sea Rock festivalu, kada je premijerno nastupio u ovom dijelu svijeta. Oduševio nas je neposrednošću i komunikativnošću, načinom na koji se povezao sa publikom i sve ih, tačnije sve nas zaveo svojom više no iskrenom, veoma seksipilnom muzikom. Koncert filadelfijskog benda bio je, po opštem mišljenju, emotivni klimaks prošlogodišnjeg kotorskog festivala na kome su se pokazali erotički potencijali rok muzike u punom sjaju.

Tokom prošle sedmice Stray Dogg su zvanično predstavili prvi singl s njinog albuma “Look At The Moon”, koji od juče možete u cijelosti preslušati, a po potrebi i želji besplatno preuzeti na sledećem linku (napomena: gratis period ograničen je na prve dvije nedelje).

Za pjesmu “Too Much Madness” su snimili i prvi u nizu spotova sa četvrtog albuma koji će, kako se čini, biti međusobno povezani – u trenutku dok ovo pišem dostupan je i video za drugi singl “Bad Man”, u kome se pojavljuje jedan od likova iz prethodnog klipa.

Novi album jednog od najboljih muzičkih sastava u regiji, koju u ovom slučaju komotno možemo proširiti sa područja Jugoistočne Evrope i na Srednju Evropu (gdje je bend imao zapažene koncerte), predstavlja suptilan pomak u odnosu na prethodna tri albuma, sva tri vrlo uspješna, no o tome ćemo više pričati u recenziji “Look At The Moon”. Izvjesno je da će se isti sasvim sigurno naći u samom vrhu godišnje liste albuma po izboru redakcije Stereo Art magazina, pa tako i potpisnika ovog teksta.

Bernardo Bertoluči bio je vizionar istančane poetike, kako estetike tako i etike, a u njegovom impresivnom opusu ističu se kultni filmovi:  “Konformista”, "Strategija pauka", “Poslednji tango u Parizu”, “Dvadeseti vijek”, “Poslednji kineski car”, "Ukradena ljepota", “Sanjari”…

Jedan od najznačajnijih filmskih stvaralaca XX vijeka preminuo je u 78. godini, nakon teške borbe sa kancerom. Poslednji 15 godina proveo je u kolicima, zbog ozbiljne povrede kičmenog stuba, no to mu nije smetalo da povremeno gostuje na festivalima te da na onim najprestižnijim primi specijalna priznanja za životno djelo – u Kanu, Veneciji i u Berlinu.

Iznenađujuće spektakularna i dopadljiva (romantizirana) biografija benda Queen i njenog genijalnog frontmena, ostavlja gledaoca zadovoljnim i nerijetko zadivljenim, iako ne prodire u dubine tragike superherojskog bića Fredija Merkjurija

“Boemska rapsodija” je mnogo više feel-good film nego li drama o raspusnom, tragičnom životu frontmena supergrupe kakva je bila Queen, ali definitivno jedan od filmova koji će obilježiti ovu godinu, vjerovatno i sakupiti nominacije za najprestižnija holivudska priznanja.

Erotički, tantrički potencijali rok muzike procvjetali su na ovogodišnjem Sea Rock festivalu, kao kaktusi kad su napojeni ljubavlju. Nažalost, to se dešava samo jednom godišnje, ali traje  puna dva dana, tačnije noći, i obje su bile nezaboravne za pasionirane poznavaoce i ljubitelje americana muzike, alt. rock-a, čak i classic rock-a sa twistom, kako bi se mogao opisati premijerni koncert Strand of Oaks na ovim prostorima, sasvim sigurno vrhunac – u punom smislu te riječi!- ovogodišnjeg programa čiji su noseći stubovi bili nastupi On Tour i grupe Baobab, a vodeće zvijezde Hau Gelb i Mark Kozelek.

Cvjetovi oslobođene seksualnosti propupili su već u završnici prve večeri, zbog osebujne harizme i personalnog erotizma maestra Gelba, čiji glas, bez sumnje, posjeduje afrodizijačke aspekte, da bi kulminirali druge večeri tokom fatalnog nastupa Timotija Šovaltera i njegovog benda iz Filadelfije, koji su svoj performans majstorski tempirali i, nakon maznog uvoda i nekoliko laganijih numera, prosto penetrirali u publiku sa zvukom koji nas je, već uveliko zavedene, (p)omamio toliko da smo kolektivno (po)skočili na poziv frontmena i od sredine do kraja koncerta većinom ostali na nogama.

“Van vidika” je pjesma koja zatvara “Sve naopako”, debi album benda Bohemija koji je bio veliko iznenađenje prošle godine, a njime su se predstavili kao raskošno maštovit i totalno osvježavajući sastav na nezavisnoj regionalnoj sceni. Njihov dražesni, barokni pop kao da uranja i izranja iz melase psihodeličnih aranžmana, meandrirajući od milozvučnih Beach Boys harmonija do erotičnih, halucinogenih rok pasaža - nalik onim s kraja  šezdesetih godina prošlog vijeka kada su žanrovske međe ionako bivale tijesne najtalentovanijim kompozitorima. Veoma talentovan i kao kompozitor i kao aranžer, u muzičkom smislu sasvim boemska i začudna pojava kako niške tako i srbijanske scene, jeste frontmen Bohemije Janko Džambas, a prati ga odabrana skupina izvrsnih muzičara. Svi su se očigledno dobro zabavili pripremajući i snimajući ovaj kratkometražni spot, koji iako niskobudžetan, bez profi kamere i bez bitnog režiserskog rješenja ipak osvaja simpatije. Asocijativna montaža i slatki erotski motiv u sredini čine ga šarmantnom i razigranom vizuelnom pratnjom numere koju ruku na srce nije ni lako ispratiti pokretnim slikama. Pogledajte video, a ako slučajno do sada niste obavezno preslušajte kompletan, izvanredan album na bandcamp stranici benda.

Strana 1 od 11

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio