NOVI SPOTOVI: Mayales, E-Play, Luce, The Black Room, Iva Lorens

20 novembar 2021
Author :  

Bajaga u neočekivanom duetu sa Majom Cvetković iz E-Play, gostovanje Mary May u hipnotičnom singlu grupe Mayales, razigirana i raspoložena ljubavna pjesma Luce koja ne da na sebe, iskrenost koja pobjeđuje sveprisutnu izvještačenost u fensi pop singlu Ive Lorens, te generacijske teme u novoj pjesmi riječkog benda the Black Room, redom su praćene više ili manje pamtljivim video radovima. Pogledajte, a najprije poslušajte pet izabranih singlova, od kojih će se jedan naći na listi najboljih singlova i spotova ove, na koncu više nego zanimljive muzičke godine.

MAYALES feat. Mary May – Montreal

Preskrasna pjesma sa ovogodišnjeg albuma grupe Mayales u kojoj gostuje enigmatična Mary May sa svojim izrazito primamljivim vokalom. Fascinantna kombinacija i saradnja, jedna od najljepših kompozicija sa “Domovine” i naravno, ono što smo već navikli, vrhunske gitarske dionice unutar otmenog aranžmana. Produkcija je takođe blistava, a zaslužni su Pavle Miholjević i Jure Ferina, sa kojima je renomirani bend sarađivao i na prethodnom albumu. Propratni, izuzetno uspjeli spot (ko)režirao je Dinko Šimac, u saradnji sa frontmenom Petrom Beluhanom. Sklad koreografije plesnih i pokreta kamere, uz opijajući slad kompozije i same izvedbe.

The BLACK ROOM - Lawless Boulevard

Kvalitete ovog riječkog benda koji je formiran 2014. godine su neupitne, ali njihov (sa)zreli garažni zvuk – uz evidentne uticaje brit popa i, shodno imenu, Editorsa – te vrlo čvrsta svirka nisu, nažalost, doprli do šireg kruga slušalaca. Novi singl, koji će se naći na njihovom drugom, ako se ne varamo konceptualnom albumu “Motel Monaco”, najvjerovatnije početkom sledeće godine, propituje poziciju i priča o genereraciji kojoj pripadaju članovi benda: Jakov Katalinić, Leo Ventin,Ivan Ritoša i Kruno Kukuljan. Sva četvorica potpisuju muziku i tekst na engleskom jeziku, a video je režirala i producirala njina stalna saradnica Kristina Barišić.

E-PLAY feat. Bajaga - Hotel Jugoslavija

Kao pjesma u cjelini manje uzbudljiva, ali kao duet Maje i Bajage prilično ubjedljiva pa čak i zanimljiva saradnja, uz izuzetnu svirku prekaljenih muzičara (bas Cvetkovićeva, bubanj Trut, klavijature A. Lokner, gitara Nemanja Velimirović). Video spot je režirao Vuk Protić, koji je takođe montirao i snimio kadrove. Posebno imponuje kvalitet snimljenog zvuka i produkcija numere, što nadomješćuje nedostatke teksta i kompozitorskog rada. Ukupan utisak je ipak na nivou, shodno reputaciji svih umiješanih, vrlo uglednih muzičara.

LUCE – Zašto

Izvanredna interpretacija i vrlo dobra svirka, očigledno raspoložena ekipa koja se dobro zabavljala snimajući prateći video, najjači su aduti ove pjesme. Produkcijski se čini da su stvari na svome mjestu, ali bez potrebe da se izdigne odnosno izdvoji nekom specifičnošću. Sama pjesma, pak, izaziva emotivne reakcije i potiče pozitivno raspoloženje, uz puno ritma i snažne energije, što će je u svakom slučaju učiniti slušanijom. Koautor teksta je Alen Dović, koji je komponovao, aranžirao i producirao numeru izvedenu od strane iskusnih muzičara. Inače, u pitanju još jedan singl sa drugog albuma drage Luce.

IVA LORENS ft. Buč Kesidi - Svitanje

Debi album Ive Lorens najavljuje iznenađujuće intrigantan singl “Svitanje”. Moderan (elektro) pop sa takoreći regeton ritmom u pozadini, a prije svega slatkasti i neodoljivi glas Ive Mišović, dovoljni su za opravdan hajp i popularnost i kod onih koji slušaju druge, da ne kažemo (pri)prostije oblike muzike. Iva je ranije snimala pod pseudonimom Lorens, a ovo je njen prvi tekst na maternjem, srpskom jeziku. U tome su joj pomogli momci iz benda Buč Kesidi, te producent Milan Bjelica i Petar Pupić. Spot potpisuje mlada režiserka Jana Anđić, ali song lebdi iznad većinom tipičnih, trendi kadrova. Iskrenost iznad izvještačenosti – to je dobitna kombinacija.

140 Views
Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio