SINGL SEDMICE: Big Thief - Change

09 oktobar 2021
Author :  

Prošlo je pet punih godina od kada se, naizgled niotkuda, pojavio Big Thief – bend iz Bruklina sa snažnim folk korijenima, koji kao da potiče iz ruralnih američkih predjela. Njihov impresionistički (indi) folk-rok već ih je prvim albumom uvrstio u najposebnije, najdragocjenije pojave ne samo u Sjedinjenim državama, već su ubrzo postali miljenici mnogih strastvenih tragalaca za rok muzikom koja nije izgubila ni trunku beskompromisnosti i iskrenosti j oš odonih najčuvenijih, i najčudesnijih bendova šezdesetih i sedamdesetih godina. Za samo nekoliko godina pokazali su da imaju viška ideja i inspiracije, pa su tokom 2019. snimili čak dva studijska albuma. Redakciji Stereo Art magazina bližim i boljim se učinio “Two Hands” koji se našao u Top 5 albuma te godine, po našem izboru, a takođe u vrhu najrelevantnijih muzičkih časopisa i portala.

Pandemična i što se produktivnosti tiče više nego anemična 2020. godina u pojedinim je muzičarima probudila kreativne sokove naročitog intenziteta, pa su tako i Big Thief od tada u pripremama (kako su već najavili) dvostrukog albuma sa ukupno 20 pjesama. Isti će se zvanično pojaviti tek 2022. godine, a u međuvremenu nas je četveročlani bend počastio sa nekoliko singlova, za koje još uvijek ne znamo da li su najava njihovog dolazećeg, petog albuma.

“Change” je ona pjesma koja do kraja razoružava, posve delikatna i istovremeno iskonska, pjesma o prolaznosti i smrtnosti isto koliko li o ljubavi i (mogućoj) ljubomori, ona u kojoj se sastaju prošlost i sadašnjost, kao i ono što neminovno dolazi - u zagrljaju besmrtnosti... Akustična i melanholična, moguće veoma lična a istovremeno univerzalna u svom biću i svojim temtskim slojevima, ne ostavlja sumnju da je u pitanju jedan od singlova godine; obilježen prvenstveno bojom glasa i fragilnom interpretacijom Adrijen Lenker, ali i predivnim bek vokalom koji numeri daju dodatnu,bezmalo nesnosnu ljepotu i uobličenost. To je pomalo paradoksalno, jer poslednje čemu ovaj bend teži je savršenstvo (pop) forme, ali kada je emocija prava, toliko duboka i (pr)oživljena, tada ni aranžmanski ukrasi ne mogu djelovati kitnjasto ili izlišno.

Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio