Protestna pjesma Boba Molda vrišti od bijesa

05 jun 2020
Author :  

Silina i bijes starih, klasičnih ploča Husker Du, kao i dva kultna, neopjevano snažna Sugar albuma (plus jedan ljuti EP kao vrhunac), izbija iz svake pore, iz svakog tona singla koji se kliče “American Crisis”. U jeku jedne od najvećih kriza u američkoj istoriji, Bob Mold se oglasio – i to tako jako da vrišti - pjesmom koja je napisana tokom sesija za njegov prethodni autorski album. Nije uvrštena na prošlogodišnji “Sunshine Rock”, jer je “ bila prejaka”, a sada njome najavljuje čak četrnaesti solo album, pod nazivom “Blue Hearts”.

Valja naglasiti da se Mold, iako sa velikim zakašnjenjem, deklarisao kao homoseksualac, pa poređenje koje pravi govoreći o novoj pjesmi, trebalo bi povezati sa epidemijom HIV-a odnosno side sredinom osamdesetih godina. Naime, kazao je kako je zastrašujuća paralela između tog vremena i današnjice, kada nadležni ponovo, a posebno lideri obmanjuju javnost i ignorišu opasnost, konkretno od pandemije koronavirusa. Kao što znamo posljedice takvog odnosa Trampa i ostalih odgovornih je ogroman broj žrtava, na današnji dan preko 110.250 umrlih (skoro 30 % ukupnog broja preminulih od Kovida-19).

Očigledno da je Mold popizdio i prije nego su se desili aktuelni, sa navedenim nevezani protesti (makar ne direktno), širom Sjedinjenih Država; međutim, ova jedva dvoipominutna protestna pjesma može da se poveže i sa širim stanjem u društvu, naravno. Čak se i (ranije pisani) stihovi poklapaju - “nacija u plamenu”, “nova američka kriza” i sl. Nije ostavljena mogućnost izmirenja, jer je sukob dvaju strana baziran na tektonskoj podjeli, pa autor – plamteći u srdžbi- poentira: “Ili si jedan od nas, ili si jedan od njih. Ako si jedan od njih, ne prilazi mi blizu!”.

76 Views
Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio