Dva derivativna singla najavljuju novi-stari album The Black Keys

04 maj 2019
Author :  

Jedan dobar solo ne čini proljeće. Drugi singl sa albuma “Let’s Rock” ostavlja još više mlak utisak od prethodnog inserta sa devetog albuma The Black Keys, a za koji u početku nismo znali da li je najava novog albuma ili pjesma-nedonošče. Možda je prerano suditi ali i “Early Birds”, sa solidnim kratkim solom na gitari, i pjesma “Lo/Hi”, koja istina zvuči opasnije i istovremeno “prljavije”, nemaju stare magije. Miljama su daleko od početne bluz sirovosti s kojom su se na mala vrata Den Auerbah i Patrik Karni ušunjali na nezavisnu rok scenu, ili od odličnih ploča “Brothers” i “El Camino” koje su ih s pravom učinile zvijezdama najvećih rok festivala. Na pomenutim albumima su, kako bi se to reklo, sačuvali dušu, produkcijski se vinuvši visoko ali zadržavajući natruhe bluz močvare iz koje su iznikli, generišući ideje iz tog istog “mulja”, pa ih modelujući u melodične rok medaljone za široku publiku.

No, ne lezi vraže, na njihovom poslednjem albumu “Turn Blue” kao da gube identitet i vezu sa svojom (mnogi bi rekli boljom) bluz prošlošću, sve pod kreativnim uticajem Brajana “Danger Mouse” Bartona koji tada već slavni rok dvojac okreće ka postulatima pop produkcije. Opšti je utisak da se duo nije najbolje snašao u tim precizno profilisanim komercijalnim strategijama, a što se odrazilo i na koncertne izvedbe. Njihova muzika zapravo nikada i nije bila namijenjena za ogromne bine, i to je svakako dio nesporazuma (sa publikom). Ukratko, iako izgleda da su shvatili u čemu griješe, u pokušaju da rekonstruišu negdašnju, nesvakidašnju lo-fi magiju kao da su zaboravili ono najvažnije – da prave dobre, iskrene pjesme iz pleksusa ako ne uvijek iz srca.

Nažalost, obje nove pjesmu su derivativne, dobrano neinspirativne, u najboljem slučaju pokušavaju da kopiraju neke mnogo bolje oblike, odlike i energije sa ranih albuma benda. Možda je prerano osuđivati, a svakako jeste presuđivati, prije nego se album i pojavio, ali shvatite ovu ovlašnu, brzopoteznu analizu kao izražavanje bojazni – ali i nadu da novi album Black Keys ipak neće ostaviti ovako slab utisak kao početni saharinski singlovi. Let there be rock!

203 Views
Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio