RECENZIJA: She Brought Me Gasoline – On Value and Trash

10 septembar 2020
Author :   Srđan Strajnić

Album hrvatskog bluz/kantri/amerikana sastava She Brought Me Gasoline ( u daljem tekstu SBMG) mi je u jeku izbijanja epidemije koronavirusa, moram priznati, promakao iako me je recenzija sa portala Ravno do dna koju sam pročitao trebala uputiti na njega. Zato je tu urednik, da ispravi propuste ove vrste. Nisam uopšte zažalio što sam imao prilike da čujem ovu ploču, jer to je muzika koja mi je u ovom životnom periodu najdraža. Nemamo često prilike da čujemo američku „roots“ muziku na našim prostorima pa mi je svaka takva dobrodošla, naročito kada se radi, kao u ovom slučaju, o vrlo dobrom razumevanju i osećanju tog žanra.

Ako izuzmemo Ivicu Šerfezija i Diega Varagića iz šezdesetih i grupu Plava trava zaborava iz osamdesetih koji su uglavnom reprodukovali mejnstrim kantri, na regionalnoj amerikana sceni postoje samo različite inkarnacije projekata Vladimira Marinovića (Ventolin/On Tour/Glib) iako se i ti bendovi (izuzev On Tour) samo ovlaš oslanjaju na „roots“ muziku. Ostalim pripadnicima takozvane „Amerikana scene“ prominentne početkom desetih godina ovog veka (Irena Žilić, Lovely Quinces, Stray Dogg, Wooden Ambulance…) amerikana je bila, kako se ispostavilo, samo prolazna faza u njihovim karijerama, ili su „dodeljeni“ tom žanru samo zato što su pevali na engleskom jeziku.

Evo, sada se bendu On Tour na toj takozvanoj amerikana sceni priključuju i SBMG. Korenje koje oni „iskopavaju“ je vrlo duboko, na samim izvorima američke muzike, na onom mitskom mestu koje stalno spominjem – mestu u kom se sastaju bluz, folk i kantri. Momci u najboljim godinama iz Zagreba to rade dobro, a ako pre slušanja muzike želite neku referentnu tačku, recimo da je njihov zvuk najbliži onome koji proizvodi Rej Vajli Habard, ili recimo Brother Dege, a nije daleko ni Seasick Steve, čiji sam novi album slušao uporedo sa SBMG.

Karakteristično „pumpanje“ je prisutno, kao i „gruv“. Kristijanov prašnjavo lenji vokal je sasvim primeren žanru, kao i neizbežni bendžo.  Gitarista Žac je, kako mi se čini, potekao iz bluza, ako je suditi po jednoj od najboljih pesama sa albuma „Febo“ i samozatajnim bluziranim solo deonicama koje je u njoj odsvirao. Ipak, daleko je prisutniji folk-kantri ugođaj, možda najizraženiji na pesmi koja otvara album i koja je odabrana za video klip, „Town of Lost Souls“. Video je srećom izbegao rekonstruisanje „Divljeg zapada“ negde u okolini Dubrave, pa je najbliža toj ikonografiji džins odeća gospođe koja učestvuje u spotu. Upotrebljen je efekat koji snimku daje patinu, onaj karakteristični „šum“ koji je postojao na starim filmskim trakama. Ta, i većina pesama sa albuma ima prepoznatljiv ritam koji je najmanji zajednički sadržilac svih „roots“ žanrova, a da li će određena pesma više zvučati kao kantri, folk ili bluz, najviše zavisi od melodije pevanja i načina upotrebe gitare.

Svidela mi se „Ride On“ koja ima kantri vajb, i „Sometimes You Take a Wrong Turn or Pick a Wrong Train“ koja pomalo vuče na gospel. Kad se podvuče crta, može se reći da pola pesama naginje bluzu, pola kantriju, što je prava mera. Ona jedna pesma na hrvatskom je, po mom mišljenju, pre mogla biti objavljena kao post albumski singl (da je objavljena kao najava, mogla bi očekivanja slušalaca odvesti na krivi put). Ne zato što je slabija od ostalih (jer nije) već zato što narušava jezičko-muzičku celinu. Moje je mišljenje da jezik kojim se peva u mnogome definiše i muziku, to jest da su ritmika, dinamika i melodika jezika, kao i dužina reči i akcentovanje presudni za formiranje melodijskih linija i ritmičkih obrazaca pesama. Najnovija istraživanja potvrđuju da su centri za govor i centri za muziku pozicionirani u istoj regiji velikog mozga, pa imam i naučnu potvrdu ove moje teze (Lutz Jäncke, „The Relationship Between Music and Language, Frontiers in Psychology, 2012).

No, previše sam se udaljio od teme. Vraćam se sa konačnom ocenom  da su SBMG snimili vrlo dobar album, koji je, koliko vidim iz pres materijala, vrlo dobro primljen u krugovima ljubitelja „roots“ muzičkog pravca u Evropi. Izdat je od italijanske „Go Country Records“ etikete, pa se nadam da će im to otvoriti put ka širem tržištu. Čak i u našem regionu, u tih nekoliko većih gradova postoji potencijalna publika koja se broji desetinama, pa i stotinama, što mi daje nadu da ćemo ih videti u istočnim krajevima. Ako se ikad bude održao šesti „Americana Night“ festival u Beogradu, svečano obećavam - moj će predlog organizatorima biti She Brought Me Gasoline.

Ocena: 8.1/10

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio