IN MEMORIAM - Mustafa Nadarević

22 novembar 2020
Author :  

Jedan od glumačkih velikana bivše Jugoslavije, rođen u Banjaluci, diplomirao na Akademiji za dramsku umjetnost u Zagrebu, preminuo je nakon duže bolesti u 77. godini, od posljedica karcinoma pluća.

Mustafa Nadarević je glumio u par stotina TV drama, filmova i serija, posebno se istakavši u kultnom "Velom Mistu" i dramskoj TV seriji “Putovanje za Vučjak” krajem osamdesetih godina, a vrhunac popularnosti doživio je tokom prethodnog desetljeća igrajući lik Izeta Fazlinovića u urnebesnoj humorističkoj seriji “Lud, zbunjen, normalan”, koja se snimala ukupno 11 sezona.

Paralelno, u pozorištu je ostvario niz nezaboravnih glumačkih kreacija,najprije u Zagrebačkom kazalištu mladih a potom i u HNK, a čak je režirao nekolicinu predstava, među kojima i “Let iznad kukavičjeg gnijezda”, “Hasanaginica”, Balkanski špijun”…

Kao već uveliko poznati glumac u pozorištu, na filmu je debitovao početkom osamdesetih godina u filmu “Kiklop” Antuna Vrdoljaka, a za ulogu Leona u ekranizaciji Krležinog romana “Gospoda Glembajevi, pod vođstvom istog reditelja, nagrađen je Zlatnom arenom u Puli 1988. godine za glavnu, dok je istu nagradu zaslužio za sporednu ulogu u Ogrestinom ostvarenju "Isprani". Antologijske uloge, izuzetne dramske snage i uvjerljivosti, ostvario je i u filmovima “Otac na službenom putu”, “Već viđeno”, “Kuduz”, “Gluvi barut”, “Kod amidže Idriza", da pomenemo samo one u kojima je maestralno igrao jednu od ključnih uloga, a poznat je i po glumačkim bravurama u minijaturama - svaku od dodijeljenih uloga činio je posebnom bez obzira da li bila vodeća ili sporedna.

Dobitnik je nagrade” Vladimir Nazor” za životno djelo, kao i mnogih drugih priznanja, a vjerovatno najveća satisfakcija bila je činjenica da je postao jedan od najomiljenijih glumaca u regiji u svojim zrelim godinama, zahvaljujući pomenutoj, ekstremno popularnoj TV seriji kreatora Feđe Isovića.

190 Views
Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio