Udruženje američkih snimatelja (ASC), povodom stogodišnjice svog postojanja, odabralo je 100 antologijskih, prekretničkih filmova u istoriji kinematografije. U pitanju su klasici koji imaju kontinuiran uticaj na nove generacije filmskih autora i snimatelja odnosno direktora fotografije. Prvih 10 najljepše snimljenih filmova XX vijeka su rangirani, dok je sledećih 90 navedeno po hronološkom redu.

Na prvom mjestu je "Lorens od Arabije", jedno od epskih remek-djela u režiji Dejvida Lina, u kojem je pored Pitera O' Tula (u svojoj životnoj ulozi) briljirao i direktor fotografije Fredi Jang. Na drugom mjestu je kultni SF noir “Istrebljivač” (Blade Runner) u režiji Ridlija Skota, slijedi “Apokalipsa danas” u kom su Ford Kopola i Vitorio Storaro snimili antologijski (anti)ratni film. Obojica su u top ten listi zastupljeni po dva puta, Kopola još sa prvim dijelom monumentalne kriminalističke sage “Kum”, a Storaro kao direktor fotografije jednog od ranih, ali i najuspješnijih filmova nedavno preminulog Bernarda Bertolučija - "Konformista".

Naravno, bilo bi iznenađenje da se revolucionarno zajedničko ostvarenje Orsona Velsa i Grega Tolanda nije našlo u prvih 10, odnosno prvih 5 filmova. Malo iznenađenje, međutim, predstavlja deseta pozicija za film “Francuska veza” Vilijema Fridkina, za razliku od “Razjarenog bika” Skorsezea i Čepmena, odnosno filma “Božanstveni dani “(Days of Heaven”), fascinantne kreativne saradnje Terensa Malika i Nestora Almendrosa, koji se često navode kao vizuelno nevjerovatni filmovi. U prvih 10 je i SF za sva vremena Stenlija Kjubrika, “2001: Odiseja u svemiru”, a zatim slijede nerangirani klasici poput Metropolisa, Čarobnjaka iz Oza, Kazablanke, Rašomona, Bulevara sumraka, Taksiste, Divlje horde, Amadeusa, Osmog putnika pa sve do novijih filmova: Sedam, Engleski pacijent, Tanka crvena linija, Matriks i Raspoloženi za ljubav.

Najzastupljeniji snimatelji odnosno direktori fotografije jesu Italijan Vitorio Storaro, sa čak četiri naslova (Poslednji kineski car, Poslednji Tango u Parizu, Crveni i pomenuti Konformista) koliko potpisuje i Amerikanac Kaleb Dešanel (Dobro došli gospodine Čens, Put u svemir, Crni pastuv, Talenat), a toliko je snimio i Britanac Džon Alkot, no on je bio direktor fotografije samo u pojedinim sekvencama pomenute Odiseje, a na listi je zastupljen sa još tri Kjubrikova klasika: Paklena pomorandža, Isijavanje i Beri Lindon.

Kompletnu listu možete vidjeti OVDE.

Upravo uoči ove, nove godine pojavila se još jedna, već na prvo slušanje talentovana a drugačija muzičarka iz Zagreba, koja se “skriva” iza pseudonima Anna Moor.

Njen prvi singl “Svjetovi” istovremeno je decentan, u svojim klavirskim pasažima, i maštovit u aranžmanu koji izvrsno kombinuje elektroniku i flautu, koju sama svira, te predstavlja autentičan ženski glas na već bogatoj kantautorskoj sceni Hrvatske, pa tako i regije.

Uoči ovog vikenda žiri za dodjelu Ninove nagrade skratio je svoj uži na najuži izbor romana koji broji šest naslova. Svaka od tih knjiga, logično, našla se u našem izboru od 50 knjiga, što romana što priča, a pride i nekoliko nezaboravnih (auto)biografija koje su, svaka na svoj način, obilježile proteklu godinu. Nekolicina odabranih naslova objavljena je na samom kraju 2018. godine pa je ovo ujedno prilika da vas podstaknemo da knjige koje do sada niste, pročitate na početku ove godine. Ili ih mudro pazarite, kako biste ih čitali u godinama koje tek dolaze, između ostalog i zbog toga što su mnoge od njih pisane za vječnost, ukoliko to nije pretenciozno reći. Čini se da nije jer se u pregledu pominju brojni besmrtnici: Borhes, Bouvi, Bernhard, Nabokov, Dovlatov, Išiguro, Murakami i Dejvid Linč, između ostalih.

Još uvijek sumiramo utiske o prethodnoj godini, pa tim povodom prenosimo top listu najboljih albuma po izbora Vladimira Skočajića Skoče, koji je nakon pauze zbog selidbe sa druge strane okeana, u Teksas, nedavno ponovo aktivirao kultnu emisiju GISTRO FM. Epizodu sa TOP 20 albuma 2018. možete preslušati OVDE. A evo kako Skoča pojašnjava sopstveni izbor:

Sinoć, odnosno rano jutros, je bilo uzbudljivo na dodjeli Zlatnih globusa – najveće iznenađenje je ubjedljiva pobjeda “Boemske rapsodije”, filma o kojem ste jednu od rijetkih (umjereno) pozitivnih kritika mogli pročitati na našem sajtu.

Dakle, u kategoriji najbolji film – drama nagrađen je biografski film o genijalnom Frediju Merkjuriju, a ne većinom pozitivno ocijenjena nova verzija filma “Zvijezda je rođena”, kao što je to bilo očekivano. Sa druge strane, bilo je očekivano da Rami Malek osvoji Zlatni globus za tumačenje slavnog britanskog pjevača i frontmena grupe Queen, jer je njegova uloga unisono hvaljena čak i kod onih koji su isticali mane “Boemske rapsodije”. Stoga bi se moglo reći da je “Zvijezda je rođena” Bredlija Kupera gubitnik večeri, posebno zbog toga što ni debitantkinja (na filmu) Lejdi Gaga nije uspjela da potvrdi nominaciju za glavnu ulogu u istom filmu.

Nije lako izabrati najbolje albume rock, punk, country, pop etc. muzike, s obzirom da je produkcija ekstremno velika, prosto je nemoguće imati uvid u najznačajniji dio onog što je objavljeno, barem na engleskom jeziku. Tome mogu pomoći godišnje liste poznatih muzičkih magazina i internet portala, kao širi izbor od koga se može birati ono što je blisko ličnim afinitetima “top-listadžija”, što priznajemo da su činila dva člana muzičke redakcije Stereo Art magazina. Za Srđana nije bilo zime, njegov uvid je bio veoma širok, budući da je tokom godine preslušao impresivan broj albuma, o čemu svjedoči njegov vrlo rado čitani Dnevnik muzičkog eklektika. Taj izvor je takođe bilo poželjno koristiti i upoređivati sa sopstvenim, ali na kraju se ipak desilo da se u malo čemu preklapaju liste nas troje, očito svo troje eklektika i različitih muzičkih ukusa. Evo ipak “zajedničke” liste 10 albuma koji su obilježili prethodnu godinu, a nakon toga i naša tri pojedinačna pregleda, kako albuma tako i pjesama po kojima ćemo pamtimo proteklu godinu:

FATHER JOHN MISTY - God’s Favorite Customer

EZRA FURMAN - Transangelic Exodus

CAR SEAT HEADREST - Twin Fantasy

HOLLY GOLIGHTLY - Do the Get Along

COWBOY JUNKIES - All That Reckoning

MARISSA NADLER - For My Crimes

TRACYANNE & DANNY - Tracyanne & Danny

KINKY FRIEDMAN - Circus of Life

SPIRITUALIZED - And Nothing Hurt

JOHN PRINE - The Tree of Forgiveness

Strana 1 od 75

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio