LIVE: Miloš Zubac i Ivan Škrabe, 28. januar 2018. Vinyl, Zagreb

27 mart 2019
Author :  
Foto: Jasna Perić

Neposrednost kojom neka muzika dopire do nas, na licu mjesta, nespakovana i sva od sebe same, to je vrhunac doživljaja zvuka, to 'gledanje muzici u oči', blizina izvoru emocije i praćenje pulsa publike, nebitno da li ste dio iste, ili na suprotnoj strani.
Zato smo odlučili da vam povremeno poklonimo neke od koncerata na kojima nismo (ili jesmo) bili, a koji su dostupni na video platformama. Cilj je dati ovaj prostor prije svega muzičarima koje cijenimo unutar redakcije, onima koji vam mogu pokloniti sat ili nešto više uživanja beskompromisnog, makar ovako iz druge ruke, a neke od vas i da podsjetimo na svirke kojima ste prisustvovali.

Prvi kojima smo posvetili pažnju i koje vam preporučujemo svim svojim bićem su Miloš Zubac i Ivan Škrabe, koji su ujedinili svoje talente krajem januara prošle godine u zagrebačkom Vinylu. Radi se ne samo o muzičkom događaju, već o kombinaciji poezije i melodije, jer su u pitanju dva pjesnika s gitarama, dva pjesnika gotovo ujednačenih senzibiliteta, od kojih jedan (Zubac) ima u sebi gospodsku smirenost čovjeka s klupe iz parka, a drugi (Škrabe) više utisaka skuplja s gradskih pločnika. Ujedinjeni, oni sučeljavaju tradicionalno s modernim, molitvu i ljutnju, tugu i obnavljanje, strahove od starenja, samoće i stranputica; oni se srijeću na pola puta do smisla umjetnosti, Škrabe pomalo stidljivo, Zubac samouvjereno, i stvaraju prostor u kome dominiraju nježnost, milina i prijatnost. Posveta Nini Romić, posveta voljenoj ženi, a s druge (one tužnije) strane i posveta umrlom prijatelju, neki su od najdirljivijih momenata ovog koncerta. Ima tu još nekih priča, poznatih i manje poznatih, i najviše uzajamnog poštovanja među izvođačima koje je tu malu scenu učinilo najvećom u datom trenutku.

265 Views
Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio