Već prva ozbiljna najava novog albuma beogradskog trojca On Tour, obrada pjesme „Cry With No Reason“ potvrdila je ono što već odavno znamo, a to je da ovaj bend ima jedan od najboljih vokala na Balkanu. Ika Smolović je u stanju da i pjesmu koja je tuđa bukvalno rodi za sebe ponovo i učini je svojom. Da bude snažnija, da bude prijatnija, bolnija i ubjedljivija, ma koliko bila savršena u svojoj izvornoj verziji.

Naravno, najbitnije su pjesme, i to je On Tour u jednom trenutku izdvojilo na mojoj listi prioritetnih bendova. Na “Don’t it make you want to go home” nema slabijih momenata, samo tiših od tihih, tužnijih od tužnih, i prijatnijih od prijatnih. Imamo skup emocija koje ni u jednom trenutku neće zvučno izazvati eksplozije, no nikad nije sigurno šta će u svakom pojedinačnom tumačenju svakom pojedinačnom slušaocu uraditi.

U digitalnom dobu, kad su ploče prava rijetkost koju samo kolekcionari čuvaju od potpunog zaborava, pojava jedne namjenske singlice je pravo osvježenje. Posebno split izdanje, što će u slučaju bendova kao što su ESC Life (Hrvatska) i Remedy (Austrija) vrlo jasno predočiti kakve su to svirke na kojima zajedno nastupaju. Nama je, naravno, važniji ovaj prvopomenuti, jer njihova pjesma „Fill The Void“ je svojevrsna najava novog albuma, pa skraćuje čekanje, budući da se prvijenac „Access All Areas“ udobno smjestio u svijesti onih koji su ga s voljom slušali.

Ne mora niko voljeti ranu jesen, ali količina inspiracije koju će donijeti nijansiranje jedne šume, ta vječita igra prirode koja se pretvara da umire, a samo zaspi na kratko da bi se jednom vratila jedrija, zelenija, snažnija, to se mora voljeti. I onda naiđe ta pjesma „Sentiment“ u kojoj prokapava nježnost i ranjivost rane jeseni, spušta se sjeta na koljena, sjeta od koje se živ čovjek, čovjek koji osjeća, ne može braniti.

Ranjivi ljudi se lako grle, lako spuštaju svoje štitove, više vjeruju. Grade svoju budućnost na ožiljcima prošlih poraza. U svojoj ranjivosti postaju jači. Definišu sebe kroz prirodu. I vole. Ako nemaju koga, izmisle.

Artizam u umjetnosti (a istina je da zvuči kao pleonazam) je širok prostor na kome nema ograničavanja u kvantitativnom smislu, ali traži istinsku umješnost, nerijetko potpuno oslobođenu emocija. Na takvom „radnom prostoru“ mogućnosti su bezgranične, pa je u muzici ova oznaka vrlo zahvalna; dozvoljava šetanje kroz muzičke stilove, dozvoljava uklapanje u granične umjetnosti, povodi se neograničenim tematskim izazovima, glamurozna je i glasna na način da ne može biti ignorisana.

Upravo to je, u kraćim crtama, osobenost novog albuma (duplog, trećeg po redu) „Violence & Sorrow“ hrvatskog benda Moskau. Naglasak je na duplom, iako više zvuči kao A i B strana jednog, lice i naličje prve odrednice iz naslova: zla. Zapravo je vrlo dobro smišljen koncept, s jasnom prološkom granicom, jasnim prelaskom iz jedne zone (nikako zone udobnosti) u drugu (još manje udobnu). O neudobnosti: pa ako uzmemo u obzir da je sila koja navodi na zlo pomalo opterećujuća, ali sama po sebi sa smanjenim osjećajem krivice, onda bi žaljenje, onog trenutka kad se krivica aktivira, bilo dodatno opterećujuće.

Nakon dvogodišnje pauze, Nina Romić, jedna od najznačajnijih kantautorki novije scene na Balkanu, vratila se u studio, završila jedan dio novog albuma, promovisala prvi singl u emisiji Music Pub Zlatka Turkalja na HR2, i krenula s koncertnim aktivnostima.

Od osnivanja našeg portala Luce je bila miljenica redakcije, ona doza muzičke nježnosti koju jesmo u stanju da podijelimo na ravne časti. Neki glasovi su teški za ignorisati, ali nisu svi po automatizmu neodoljivi kao što je njen. Povod za ovaj razgovor je njeno gostovanje na festivalu Novi Val u Budvi, na kojem je u kamernoj, vrlo prisnoj atmosferi i uz izvrsnu muzičku pratnju - gitariste Filipa Pavića i violončeliste Mateja Miloševa - osvojila nova slušalačka srca a fanove učvrstila u uvjerenju da je vokal Lucije Ćustić „pjesma za sebe“. U ovom razgovoru je pomenula i okvirni termin izlaska željno iščekivanog debi albuma, a popričale smo i o etiketiranju u muzici (i životu), o njenim počecima i saradnji s drugim muzičarima.

Strana 1 od 9

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio