RECENZIJA: Nežni Dalibor - Skroz OK

11 decembar 2021
Author :  
Foto: Marina Uzelac

Već prvi pogled na naslovnu fotografiju novog EP izdanja – tri godine posle singla koji mu je prethodio i čak pet nakon poslednjeg albuma grupe Nežni Dalibor – daje nam do znanja da ovo nije tek puki pop produkt; autorka Marina Uzelac po ko zna koji put prevazilazi svoje (inače vrhunske) domete i kreira simboličan “kaver” metafizičkog mini albuma koji zaranja u suštinu. A na njemu je sledeće:

Melodična i bučna muzika, prepuna kontemplacije, sva u sagledavanju Svijeta i sebe u njemu, kao izgubljene i bespomoćne jedinke...

Gitarski talasi surfuju sred okeana današnjice, dok se njegove pomrčine i gorčine sudaraju sa onemoćalom, ali nesalomivom nutrinom lirskog subjekta – da ne kažemo barkom na rubu ambisa, možda čak nadomak vrtloga koji vodi do depresije.. Na neku čudnu foru, srce našeg junoše sija jarkom svjetlošću, jedinka ni na tren ne odustaje, ne predaje se.

To nije lako, dok nezadovoljstvo ključa - od jutra do sutra. Nije do nas, tješi(mo) se, gutajući potisnuti bijes i razočaranja razna, svakidašnja, ali skroz je OK opstajati, ili čak plutati na površini, u toplom zagrljaju melanholije. Dok okean besmisla nastavlja da zapljuskuje...

“Dobro sam, stanje redovno, bez promena”, glase stihovi, gitare su glasne, ritam sekcija kao da ne umije da splasne, tenzija nastavlja da raste, ne prekidam(o) slušanje, iako slušanje Nežnog Dalibora nikada nije,niti bi trebalo da bude umirujuće. Činjenica da u tom - uvijek intimnom- činu postoji i nekakav osjećaj sapatništva, čini da zavolimo i ove sonične spektre, u slojevima, jer su najprije tako bliske a tek potom briljirajuće.

U najkraćem, “Skroz OK” zvuči svjetski, umnogome uvećava rok dostignuća na regionalnoj sceni tekuće godine, i to sa samo četiri pjesme, od kojih tri traju po (ili skoro) šest minuta. Za mastering se postarao Karl Saf, u svom čikaškom studiju, a za produkciju, snimanje i miks Uroš Milkić, koji je takođe bio zadužen za “specijalne efekte”, kao i prateći vokal.

Svirka je senzacionalna, distorzije “teku slapovima”, melodije ječe jako pod prstima (frontmena i pjevača) Ivice Markovića i Davora Sopića (koji takođe svira sint), a ritam sekcija u sastavu Ljubomir Vučković (bas) i Dragan Jovanović (bubnjevi) je besprekorna i neumorna.

Da se razumijemo, čak i ovako kratak EP zahtjevan je za slušaoce koji su se odvikli od rokenrola koji postavlja pitanja, dakle propituje i preispituje, dok juri Sunce. Drugim riječima traga za istinom, sukobljavajući se sa beprizornom stvarnošću Srbije, i svake balkanske prćije.

Suvišno je kazati u kojoj mjeri je satire, mrvi u paramparčad i, zatim, prežvakanu ispljune – još jedan dokaz da svako nadahnuto i (ovako) vješto stvaranje ima katarzično, često terapeutsko dejstvo.

U tom smislu “Skroz OK”, shodno svom naslovu, ima iscjeljujuću snagu, koja konzumentu uliva prijeko potrebnu nadu - da nije sve izgubljeno.

Naslovna numera, “Ne prekidam” i “Nije do nas” su među najvažnijim i najsnažnijim rok pjesmama 2021. godine, da se Dalibor dragi, i Nežni, ne postidi pred bilo kojim, bilo izvikanim ili ne, rok autorom ili autorkom. Ne samo domaći EP godine, o je!

Ocjena: 9/10

555 Views
Novak Govedarica

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio