Audio

Iznenada preminuo Mark Lanegan

Rate this item
(0 votes)

Vodeći britanski i američki mediji prenijeli su vijest o smrti Marka Lanegana, jednog od trubadura čiji trag u istoriji rok muzike ostaje duboko urezan, kako u sklopu kultne grupe Screaming Trees (koja je počela sredinom osamdesetih i zapravo nikada nije dobila zasluženo priznanje, iako su bili jedan od ključnih faktora sa čuvene Sijetl scene), tako i versatilne solo karijere i zaista brojnih saradnji sa raznim muzičarima i bendovima.

Iz perioda rada sa ST izdvajaju se albumi “Sweet oblivion” i “Dust”, kao i kompilacije snimaka s kraja osamdesetih i prve polovine devedesetih godina, koje su proveli na nezasluženoj margini, uprkos činjenici da su mnogi njihovi ispisnici postigli izuzetan, zaslužen komercijalni uspjeh, poput Markovih pajtosa Kobejna i Novoselića sa kojima je sarađivao na prvoj solo ploči.

Izvanredan kao kantautor, Mark Lanegan potpisuje niz fascinantnih, apartnih, nerijetko antologijskih albuma, među kojima su najposebniji “Whiskey for The Holy Ghost”, “Field Songs”, “Blues Funeral”, a neodoljivi biseri su dva LP albuma i EP snimljeni u saradnji sa Izobel Kembel, na kojima je pomenuta kantautorka iskoristila Markov glas kao savršen kontrapunkt...

Svojim hrapavim, nikotinom i viskijem ispijenim vokalom, Lanegan je bivao prepoznatljiv interpretator iz prve, ali ne bi trebalo zanemariti njegove singer-songrajterske sposobnosti čije izvorište valja tražiti u bluzu. Što pažljivije preslušavate njegove solo radove, to je evidentnija glasnoća i jasnoća jednog po mnogo čemu posebnog autorskog glasa.

Laneganov glas, pak, upotrebili su efektno brojni bendovi, počev od Queens of the Stone Age kojima je gostovao ne nekoliko (ponajboljih) albuma, do saradnje sa Gregom Dalijem u zajedničkom projektu Twilight Singers, koja je potom evoluirala u bend Gutter Twins. Pjevali su mračne pjesme iz utrobe, iz dubine duše, nalik Laneganovoj poetici i temama kojima se bavio na sopstvenim albumima. Ostaje utisak da je skoro svaka pjesma, bilo Markova autorska, koautorska ili prosto izvedena, bila svojevrsno putešestvije ka iskupljenju...

U autobiografskoj prozi objavljenoj 2020. godine opisao je tešku i dugotrajnu borbu sa ovisnošću o drogama, kao i druge intimne ožiljke iznikle iz svakojakog ličnog iskustva, a u knjizi "Đavo u komi" i višemjesečnu borbu sa koronavirusom od koje je umalo umro prošle godine. Uzrok njegove iznenadne smrti još uvijek nije poznat.

Eva Braun u zagrljaju ljubavi

Rate this item
(0 votes)

Sinoćnji koncert u beogradskom Domu omladine bio je prilika da dio fanova, kojih nije mali broj, nakon dužeg vremena uživo uživa u pjesmama bečejskog benda Eva Braun. Pored mnogih hitova koji su obilježili muziku prethodne, evo već skoro tri decenije, izveli su i najnoviji singl, premijerno predstavljen prošle sedmice.

“Ti si sve” je još jedna l(ij)epa ljubavna numera Gorana Vasovića, u stihovima direktna, najiskrenije romantična, sentimentalna ali odmjerena. Povrh toga orkestrirana i poletna, samo što ne poleti na krilima Ljubavi. Sadrži i stih “vrati me u osamdesete”, što naravno nije potrebno dodatno pojašnjavati. Šezdesete i osamdesete bile su i ostale inspiracija, za svaki relevantan pop sastav. Uostalom, posle tih, za mnoge mitskih osamdesetih, nije bilo previše velikih pop bendova: u suštini pored neprežaljenog Vlade Divljana i njegovog stars sastava, Eva Braun je vjerovatno najznačajniji, najvoljeniji i – najdugovječniji.

Kuriozitet je da su sinoć, na koncertu prepunom pozitivnih emocija i izvanrednih momenata koji su oduševili publiku, odali počast ključnom Idolu. Zbog toga smo, pored aktuelne pjesme, okačili i amaterski snimak jednog od prisutnih, kao dokument koliko dobra bješe svirka, koliko srčane bile su reakcije obožavatelja/ki, naprosto atmosfera koju se samo poželjeti može na koncertima, u manjim salama. Poželimo da ih bude puno više ove godine, a već je u najavi sledeći singl, najvjerovatnije stiže do ljeta, ali na žalost novi album nećemo dočekati jer nije ni planiran.

IN MEMORIAM: Marko Brecelj / Peđa Vranešević

Rate this item
(0 votes)

Jedan od beskompromisnih aktera alternativne scene, u SFRJ i nakon nje, preminuo je 4. februara, posle duže i teške bolesti, javili su brojni mediji. Jedan je od osnivača bluz-rok grupe Buldožer, onih koji su pljunuli istinu u oči u vrijeme kada se tek naslućivalo neko “novo vrijeme” koje će uslijediti, jedan dio publike šokirajući a fanove oduševljavajući žestoko satiričnim stihovima, skoro bez premca na našem podneblju. U pomenutom bendu Marko Brecelj je proveo četiri godine, počev od 1975. kada snimaju antologijski debi “Pljuni istini u oči”, jedan od najvažnijih albuma jugoslovenske rok scene. Kao pjevač i kompozitor, sa kolegama iz te slavne slovenačke, progresivne muzičke trupe, kreira i vanserijski, u to vrijeme kontroverzni album “Zabranjeno plakatirati” (1977.), te muziku za film “Živi bili pa vidjeli” dvije godine kasnije, a posebne priče se pripovjedaju o njihovim u najmanju ruku neobičnim scenskim nastupima.

Preminuo Aki Rahimovski

Rate this item
(0 votes)

Jedan od najupečatljivijih pjevača nekadašnje Jugoslavije, preminuo je u 67. godini.

Aki Rahimovski proslavio se interpretacijama rok i pop pjesama Parnog Valjka, grupe u kojoj je proveo najveći dio karijere, počev od 1975. godine kada nastaje prva postava legendarnog sastava iz Zagreba. Sa kolegama iz benda snimio je niz čuvenih, komercijalno veoma uspješnih albuma, među kojima se ističu “Gradske priče”, “Vruće igre” i “Vrijeme je na našoj strani” iz 1981, kao i kultni, dvostruki LP “Koncert” objavljen sledeće godine, zatiim “Uhvati ritam” iz 84. i “Sjaj u očima iz 1988. godine

Upravo je specifična boja vokala i Akijeva veoma emotivna interpretacija bio jedan od ključnih razloga velikog uspjeha - ploče su ukupno prodate u milionskim tiražima, konstantna posjećenost na koncertima trajala je više decenija, bez pomanjkanja interesovanja.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio