Video

Impresivni trejleri novih filmova Baza Larmana i Džordana Pila

Rate this item
(0 votes)

Nakon pandemijske oskudice počinju da pristižu neki ljepši dani za filmofile, i najave za potencijalne bisoskopske hitove. To će sasvim sigurno biti visokobudžetni, već na prvi pogled (vizuelno) impresivni filmovi Baza Larmana i Džordana Pila, a arthaus kina i naravno festivali mogu samo računati na još jedan od naslova iz sve jače savremene bugarske filmografije. Ako nekog zanima, uzgred pominjemo da se pojavio i trejler za najnoviji erotski triler Edrijena Lina, čiji su glavni aduti sve popularnija Ana de Armas i Ben Aflek u naizgled drukčijem izdanju.

Najviše oskarovskih nominacija za "Šape pasje", "Dinu" i "Belfast"

Rate this item
(0 votes)

Najveći broj nominacija za najprestižniju filmsku nagradu ima već mnogostruko nagrađivani film „Šape pasje“ (Power of the Dog) u produkciji Netfliksa, ukupno 12,  među kojima su i one najvažnije nominacije: za najbolji film, za režiju Džejn Kempion, za adaptirani scenario (koji takođe potpisuje novozelandska filmska autorka), glavnog glumca (Benedikt Kamberbarč) i čak dvije nominacije za sporednog glumca (Džesi Plimons, kao i veliki favorit Kodi Smit Mekfi), zatim za sporednu glumicu koju je zaslužila Kirsten Danst, najboljeg snimatelja (Ari Vegner), filmsku muziku koju je komponovao Džoni Grinvud i scenografiju...

Sasvim je sigurno da će Kempion podići barem jednu statuu američke Akademije filmske umjetnosti i nauke, a za najbolju režiju takmiči se sa Kenetom Branom, Polom Tomasom Andersonom, Stivenom Spilbergom i Rijusuke Hamagučijem. Hamagučijev film „Povezi me" (Drive My Car) dobio je nominaciju u kategoriji najbolji film, a tu su još pomenuto ostvarenje Džejn Kempion, zatim Branin „Belfast“ , Andersonova „Pica od sladića“, potom „Ne gledaj gore“ Adama Mekeja, „CODA“, „Ulica noćnih mora“ u režiji Giljerma del Toroa (koji još uvijek možete pogledati u bioskopima), zatim „Kralj Ričard“ i „Dina“. SF kino hit Denija Vilneva dobio je čak 10 nominacija. Slijede Spilbergova verzija „Priče sa zapadne strane“ i film o odrastanju Keneta Brane i njegovom rodnom Belfastu, sa po 7 nominacija... Prije samo nekoliko dana objavljene su i nominacije za BAFTA nagrade, a Britanska filmska akademija ima slične (ključne) favorite: "Belfast" je skupio šest nominacija, "Šape pasje" osam a "Dina" čak jedanaest nominacija. Za razliku od britanske, članovi američke Akademije nisu dali dovoljno glasova Lejdi Gagi, što pojedini mediji ističu kao iznenađenje.

IN MEMORIAM: Monika Viti

Rate this item
(0 votes)

Kultna italijanska glumica preminula je u 91. godini, prenose svjetski mediji. Rimljanka koja je šarmirala filmofile širom svijeta, a čini se posebno u domovini i bivšoj Jugoslaviji. Vrhunac višedecenijske glumačke karijere doživjela je kao muza Mikelanđela Antonionija, u nizu antologijskim filmova iz prve polovine šezdesetih godina: “Avantura”, “Noć”, „Pomračenje“, „Crvena pustinja“. Bila je neodoljiva kao otuđena protagonistkinja navedenih art drama, kao i u petparačkim, umjetnički slabašnim ostvarenjima poput “Modesti Blejz”, u kome je igrala istoimenu heroinu devete umjetnosti.

S velikim uspjehom je glumila u komedijama koje je režirao Mario Moničeli, naročito se istakavši kao priprosta “Djevojka sa pištoljem” koncem šezdesetih godina, za koju ulogu je osvojila brojne nagrade. Zapaženu rolu ostvarila je i u klasiku Luisa Bunjuela “Fantom slobode”, sredinom sedamdesetih, a pretposlednji put nastupa u filmu “Skriveni skandal”, koji je sama režirala 1990. Na festivalu u Veneciji 1995. godine primila je Zlatnog lava za životno djelo.

Odisala je osobitom elegancijom i senzualnom ženstvenošću, kako na filmskom platnu tako i u stvarnosti. Umrla je kao supruga manje poznatog režisera Roberta Rusoa, s kojim je provela tri poslednje decenije svog života, a zajedno su snimili romantičnu dramediju “Flert”. Pored glume, nezboravna Monika Viti takođe se bavila pisanjem, te bila i ostala inspiracija italijanskim i inim damama. Pamtićemo je podjednako kao ikonu modernističkih (umjetničkih) filmova, i kao harizmatičnu heroinu brojnih komičnih i romantičnih avantura, na kojima su odrastale generacije gledalaca u drugoj polovini XX vijeka.

Nova komedija o odrastanju u režiji Raše Andrića

Rate this item
(0 votes)

Sledećeg mjeseca očekuje se premijera novog filma režisera kultnih, izuzetno gledanih komedija “Munje”, “Tri palme za dve bitange i ribicu” i “Kad porastem biću kengur”. Radivoje Raša Andrić, posle osamnaestogodišnje pauze, vraća se u bioskope još jednim ostvarenjem o odrastanju, no za razliku od junaka navedenih filmova koji su, kako sam ističe, na ovaj ili onaj način odbijali da odrastu, čak i kada porastu, dvanaestogodišnja junakinja filmske verzije knjige “Leto kada sam naučila da letim” - jedva čeka da odraste!

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio