FILMSKA KRITIKA: DARA IZ JASENOVCA

22 februar 2021
Author :  

Neočekivana TV premijera filma koji je po svim pravilima trebalo najprije da igra u bioskopima a potom da postane dostupan najširem televizijskom gledateljstvu, privukla je enormnu pažnju i izazvala lavinu komentara, od kojih većina nema nikakve veze sa filmom kao umjetničkom, ili makar zanatskom formom. Posmatrano izvan ideoloških i političkih parametara, sveden na konkretne pokretne slike kojima je režiser Predrag Antonijević pokušao ispričati priču o stradanjima, pokoljima i užasima logora smrti Jasenovac i Stara Gradiška, dakle o organizovanim masovnim zločinima na prostoru ustaške države NDH, prelomljeno kroz sudbinu djevojčice Dare Ilić i njene porodice, „Dara iz Jasenovca“ neoprostivo je loše ostvarenje u svakom svom segmentu, toliko nemušto, nesuvislo realizovano da je teško izdvojiti bilo koji aspekt filma koji valjano funcioniše. U svakom slučaju nije riječ o istorijskoj melodrami, kako mu tepaju pojedini filmski teoretičari, nego mu po želji možemo prikačiti epitet melodramski, dakako u pežorativnom značenju, što bi označilo prenaglašenu patetičnost, odnosno neumjesnu sentimentalnost većine scena. Šokantno je da za dva i kusur sata koliko film traje, upečatljivih glumačkih kreacija ima samo nekoliko, od kojih bi prije svih trebalo istaći mladu glumicu Jelenu Grujičić Mur koja sugestivno tumači ulogu Jevrejke Blankice. Naturščik Biljana Čekić u glavnoj, naslovnoj ulozi dobija prelaznu ocjenu, ali jasno je da je isti lik neka druga, talentovanija djevojčica mogla odigrati za nijansu-dvije uvjerljivije i emotivno implozivnije.

Upravo je nedostatak emocija ono što zapanjuje, apsolutna nemuštost režisera i scenaristkinje Nataše Drakulić, da prenesu stravu, strah, jezu logoraša, uopšte da uobliče bilo koji lik kako bismo ga doživjeli kao (anti)junaka odnosno junakinju, bilo na strani nevinih bilo na strani njihovih krvnika. Ustaše su prikazane gotovo karikaturalno, koji kada pucaju, kolju ili maljem udaraju, sladotrasno se naslađuju, što kulminira u bizarnoj sceni seksa za vrijeme jednog od ubilačkih pirova u prvih pola sata filma. Posebno je znakovito, pa i porazno za autorsku ekipu, da razinu dijaboličnog ne doseže ni jedan negativac odnosno glumac u odori ustaše, pa ni Marko Janketić u ulozi ozloglašenog Maksa Luburića koji umjesto hladnokrvnog, ozloglašenog arhitekte smrti koja ne prestaje, bezmalo kao da igra pripravnika ubicu koji svoj “posao” ne doživljala smrtno ozbiljno…

Banalnost zla ne biva prikazana, ali zato svjedočimo pornografiji prikaza zločina čime Antonijević valjda pokušava da, manje-više eksplicitno, šokira gledaoca. U tome ne uspijeva, naprotiv, tjelesa padaju ničice i leševi se nižu ali bez gradiranja, poniranja i izvriranja, bez građenja tragedije situacija... Ono što najviše nedostaje upravo je drama - drama preživljavanja, tenzija, hipertenzija zločinačnih namjera i osuđenost zatvorenika na svakodnevna mučenja, ne nužno fizička. Prosto je nevjerovatno kako jedan “grandiozan” film o logorašima i njihovim dželatima, o ubijanju i mučenju na dnevnoj bazi, ne djeluje mučno – ne kreira mračnu atmosferu, spleen umiranja i nestajanja. U tom smislu „Dara iz Jasenovca“ je uvreda za sve stradale i u Jasenovcu i u drugim ustaškim logorima, čiji gotovo neopisivi užasi ne bivaju niti nagoviješteni!

Reditelj eksploatiše djecu bez pardona, koristeći se najprizemnijim pseudofilmskim sredstvima, manipulišući bestidno osjećanjima i pažnjom gledalaca, upotrebom servilne sentimentalnosti bez dramaturškog uporišta. Jedna ogromna dramaturška rupetina, nesaglediva jama zapravo, zjapi sred cijelog ovog cjelovečernjeg filma - praznina koju je trebalo ispuniti strahovima, nadama, bolima, formatiranim karakterima matera, kćeri i sinova, te njhovim isprepletenim sudbinama. Među gomilom nabacanih likova silom prilika ističe se djevojčica Dara i njena odlučnost da se pobrine o dvogodišnjem, bolešljivom bratu, koji je njena najveća briga nakon što su im “čuvari” ubili majku i starijeg brata, ali neugledno kadriranje i često nepregledni prizori (nuspojava kontinuirano loše režije), poništavaju potencijal koji povremeno proistekne iz puke muke protagonista. Umjesto da izazovu mučninu, pojedine scene su mučne iz sasvim pogrešnog razloga, monotone za gledanje, a autorska muzika Aleksandre Kovač i Romana Goršeka svemu dodaje dozu suvišnog, nakalemljenog obola.

Možda jedina zaista mučna sekvenca, iako takođe zbrzana i pojednostavljena do banalnosti, jeste pomor djece u bolnici – kako bi se napravilo više mjesta, odnosno Darino spašavanje malenog brata od sigurne smrti. Mirisa smrti nema, nema ni krvi ubijenih, ali dovoljan je prizor dječice bačene na gomilu, nekoliko iskrenih izraza užasa na licima i prestravljenosti u očima nevinih žrtava da ta scena “oživi” – da ostane urezana u sjećanje. Jasenovačke strahote režiser ne uspijeva oslikati, niti prikazati patnje koje su proživljavali zatvorenici i zatvorenice, ne pronalazi čak ni način da osudi zlo(tvorstvo) na univerzalan način, ali zato potencira scenu u kojoj časna sestra uči „male Srbe kako da postanu Hrvatima“, iako je nedvosmislena razlika između ustaša i pripadnika hrvatskog naroda, od kojih su pojedini –protivnici NDH – takođe bili u logorima (koji su, istina, prvenstveno bili namijenjeni za Srbe, Jevreje i Cigane). To otvara pitanje, ili pak živu ranu (što sudeći po interesovanju i komentarima javnosti nije zacijelila do dana današnjeg) - zašto je zapravo snimljen ovakav film? Ostavimo to pitanje otvorenim, da ga svako u miru sa sobom promisli i pokuša da odgovori, ali zaključimo o kakvom se djelcu, ovde i sada, godine 2021., radi. Radi se, bez zrnca sumnje, o umjetnički neuspjelom, nesuvislom, manipulativnom i emocionalno ispraznom filmu bez jakih, uobličenih likova, bez valjanog scenarija, unutrašnje snage ili bilo kakve stvaralačke kreativnosti i/li inovativnosti, s pregršt opštih, beznačajnih glumačkih mjesta, smušenog režiserskog postupka koji ne ide nikuda…

U poređenju sa novijim igranim filmovima o koncentracionim logorima odnosno Holokaustu, čiji autori iznalaze dosjetljive, drugačije pristupe temi i inovativne načine realizacije, kakvi su npr. “Život je lijep “ Roberta Benjinija iz 1997., “Čitač” Stivena Daldrija (2008.) i “Šaulov sin” Lasla Nemeša iz 2015. godine, “Dara” ostavlja utisak potpuno anahronog, stilski i narativno prevaziđenog filma. Neko bi možda mogao kazati da je realistički prosede odgovarajući ako imamo na umu da je u navodno u pitanju prvi igrani film o Jasenovcu, kako se u medijima promoviše, ali istina je da je u uglednoj, uređenoj jugoslovenskoj kinematografiji još pedesetih i šezdesetih godina XX vijeka snimljen niz izuzetnih ostvarenja koji se tematski dotiču koncentracionih logora i zločina u NDH. Pomenimo samo klasike “Deveti krug” koji je režirao France Štiglić 1960. ili, pak, “Ne okreći se sineBranka Bauera iz 1956. godine, te manje poznato ostvarenje “Crne ptice” Eduarda Galića iz 1967. godine u kojoj je legendarni Fabijan Šovagović odigrao ustaškog poručnika od kojeg se ledi krv u žilama; svaki od pomenutih naslova superioran je u odnosu na Antonijevićevu sklepanu skalameriju, moderniji je, potresniji i neuporedivo svježiji u izrazu. Dodamo li tom skraćenom popisu i možda ključni antiustaški film nastao u SFRJ, a to je maestralna “Okupacija u 26 slika” Lordana Zafranovića, iz 1978. godine, koji, kako smo se prije koju godinu mogli uvjeriti na FEST-u, nije izgubio ništa od vizuelne svježine i autorske odvažnosti, a nažalost niti aktuelnosti, onda je jasno da su ustaška zvjerstva već bila prikazana u kinematografiji bivše Jugoslavije, i to na relevantan i artistički uvjerljiv način. “Dara iz Jasenovca” ne biva relevantan, važan filmski produkt, a što je najžalosnije od svega djeluje gotovo jeftino uprkos silnim parama koje su uložene u produkciju i promociju (navodno preko tri miliona eura!).

Film upitne etike, i nadasve jadne estetike, tako se ispostavlja kao nesretni, nespretni umjetnički debakl u svakom smislu, u bilo kom kontekstu - jedna od najtužnijih epizoda novije srpske kinematografije, do te mjere promašen da nije ni dostojanstven, dostojan spomen na 12.263 djece koliko ih je bilo zatvoreno u ozloglašenom logoru Jasenovac i Stara gradiška, od čega je tek oko trećine preživjelo, najviše zahvaljujući naporima heroine Diane Budisavljević (koja je spasila još hiljade djece, većinom srpske nacionalnosti, iz drugih logora). Ona se i pojavljuje u filmu u nekoliko navrata, ali ni te scene nisu režirane tako da ostavljaju značajniji utisak, što je još jedan pokazatelj sveukupne slabosti “Dare iz Jasenovca”… S tim u vezi, igrano-dokumentarno ostvarenje “Dnevnik Diane Budisavljević” znatno je uspjelije, umjetnički zaokruženije, zrelije i značajnije djelo, iako produkcijski neuporedivo siromašniji, skroman film. Možda je upravo neskromnost, pretencioznost projekta balast koji je pretegao, pa je aktuelna pseudofilmska trakavica Predraga Gage Antonijevića ništa više nego li sramota za sedmu umjetnost, koje nikakve naknadne izjave autora, niti prepotentni izlivi nezadovoljstva zbog navodno neopravdanih negativnih kritika ne mogu zamaskirati.

Ocjena: 3/10

Novak Govedarica

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio