FILMSKA KRITIKA: "Klimaks" - bez kulminacije i stanja šoka

16 april 2020
Author :  

„Makabristički“ ples bez kulminacije

Francuski film „Klimaks“ jedno je od većih razočarenja poslednjih godina, koji je trebalo da šokira ali u tome ne uspijeva: klimaks u filmu izostaje, kao i istinska provokacija. Režirao ga je Gaspar Noe, za mnoge kontroverzni i neumjerenoj provokaciji sklon filmski autor, po sopstvenom scenariju. Nastao je, navodno, po istinitom događaju – baziran je na proslavi plesne trupe koja se „pretvorila u pakao“. U toj se frazi krije (zlo) sjeme koje, očigledno zbog pogrešnog autorskog pristupa, nije proklijalo – „Klimaks“ je makabristički samo pod navodnicima, mada virtuozno snimljen i koreografisan. Autor se više bavio koreografijom stila i tehnike snimanja, dakle samo(m) formom, nego građenjem (dramske) situacije, atmosfere a posebno ne likova.

Porazna je praznina bilo kog od karaktera, odnosno utisak koji ostavljaju na gledaoca, jer se režiser zapravo za njih ne zanima, te nam, stoga, nije stalo do bilo koga od članova grupe koji (perfektno) plešu, piju i provode se, uglavnom razuzdano i bez zadrške – pod dejstvom psihodeličnog punča koji je neko od prisutnih servirao... Nema ni pomisli o identifikaciji ili emotivnom vezivanju gledaoca za ono što se događa, ni tokom ekspozicije niti docnije kada sve inhibicije popuštaju tj. „vrag odnese šalu“; paradoksalno, to se ne događa ni onda kada majka zaključava svoje maloljetno dijete, zbog toga prestravljeno, da bi ga „sačuvala od drugih“. Dotična scena biva samo ovlaš dramatična, i praktično je zaboravljamo kako film dalje odmiče, kao što i autor previđa njen potencijal ili, pak, svjesno izabira da nam ne pokaže, makar i indirektno, šta se desilo sa klincem. Ne zbog toga što nas njegova sudbina -ili bilo kog od slabašno profilisanih likova - zapravo zanima, nego zarad emotivnog klimaksa. To je samo jedan, nimalo nebitan dramaturški propust u konstrukciji ionako labavo uokvirenoj- mjestom radnje i skiciranim karakteristikama grupe protagonista koje povezuje umijeće plesanja, a neke među njima i sklonost/ovisnost o seksu i drogama.

Očito da je Noe pokušao da snimi horor, lišen žanrovskih konvencija i klišea, pošto je (makar samo površno) kreirao zastrašujuću atmosferu, ali ne i dovoljno ekstremne i dijabolične scene, pa je HOROR izostao. Kao i klimaks, potenciran u naslovu, čime je porušen nemali trud i umješnost da se stilskim sredstvima i forsiranjem forme – konkretno kontinuiranim i operetskim kretanjem kamere- vizuelno predoči halucinantna, narkoleptična, psihodelična (iluzija) stvarnost(i).

U jedom od prethodnih filmova, „Ulaz u prazninu“, isti se autor neuporedivo bolje i znatno odvažnije bavi koreografijom sopstvenog stila i praktično identičnim preokupacijama vezanim za izmijenjena stanja svijesti, te percepciju protagonista – ali i gledalaca. Jedan od ključnih problema „Klimaksa“ jeste neodlučnost koja nije jasna do kraja, budući da Noe po pravilu insistira na prenaglašenom, pomjerenom i šokantnom u svojim ostvarenjima. Ukratko, on ovom prilikom ne ide do kraja, ne prelazi granice, pa suštinska provokativnost i šok nedostaju. Ni scene seksa i smrti u završnici ne proizvode strah, mučninu, zgražavanje, emocionalne ili makar vizuelne potrese!

Sve nabrojano, pak, naprosto organski izvire iz narativnog postupka i prikazanog, iz sadržine i stila remek-djela „Nepovratno“ (u Srbiji perverzno prevedenog „Otpozadi“, što je aluzija na antologijsku, opravdano dugačku scenu silovanja) koji je do danas ostao ne samo ubjedljivo najbolji film koji potpisuje Gaspar Noe, nego i jedan od najpotresnijih i, svakako, najšokantnijih filmova u poslednje dvije decenije. Čini se da je autor do te mjere iscrpio svoje poetičke strategije da već godinama (i godinama) bezuspješno pokušava da reprizira ono što je tada postigao i dostigao. „Nepovratno“ je - da mu se za još trenutak vratimo- superiorna simbioza forme i sadržaja, formalnog i suštinskog, film u kome reditelj ispituje i ispisuje krajnje granice, vjenčava esencijalno i ekstremno, silazeći u tminu ljudske psihe i primalnih emocija. Zlo je prisutno, nasuprot Ljubavi, i precizno predočeno, prikazano u neobičnoj, ingeniozno izokrenutoj formi, ali dubinski istraženo i stoga istinito.

U „Klimaksu“ zlo koje nastaje kao da nije u fokusu, niti ga reditelj istražuje niti se bavi stanjem duše ili uma protagonista, nego samo manifestacijama njihove izokrenute, očas i ovlaš izopačene svijesti. Međutim, izuzetno izopačene prizore i ne vidimo, niti ih osjećamo, mada povremeno predosjećamo da se zlo rađa. Dabome da nije nužno da bude direktno i neobuzdano prikazano, no makabričnih manifestacija skoro da i nema, kao ni istinske, nesnošljive perverzije u scenama snošaja i umiranja, a izostaje i kulminacija - kako same radnje tako i emocija. A ne bi trebalo, jer je klimaks - u erotskom, ne biološkom smislu - pretpostavljena tema „Klimaksa“. Ispostavlja se da je iskustvo gledanja na koncu iritirajuće, jer je sve skupa tek jalov pokušaj, iako je postojao -kako rekosmo već- veliki potencijal da se HOROR pokaže, eventualno na izuzetno eksplicitan i ekstreman način.

Sa druge strane, neki bi se drugi reditelj počev od iste ili neke slične polazne situacije i grupacije, čak i bez razrade likova i njihovih međusobnih odnosa (što ovde bolno nedostaje), pozabavio temom koja se usput nameće –zjapećom praznoćom konzumenata klupske kulture, recimo. Ili bi se, skoncentrisan mnogo više na etiku nego li "piruetiku", udubio u sociološke i/li filosofske dileme, po potrebi i senzibilitetu stvarajući alegoriju apokaliptičnog stanja društva u cjelini...jer je realnost danas ta koja vrišti gromkije nego najuplašeniji lik u horor filmovima. Isto tako, bilo je obilja „materijala“ za punokrvno žanrovsko ostvarenje, krvavo do balčaka...

Zbog svega navedenog, ovo je jedan od onih rijetkih filmova koji je (naizgled lako) mogao biti neuporedivo uspješniji, tačnije i strašniji i ispunjeniji, e da preferencije njegovog autora nisu bile toliko površne i nesuvisle. To je rezultiralo prazninom cjeline, da ne kažemo plitkoumnošću i izlišnošću postavke, a naposljetku i cjelokupne, iako tehnički impresivne realizacije. Šteta, ali baš šteta, jer je početni „ram“ kadra (unutar koga se jedan po jedan predstavljaju protagonisti) djelovao izrazito obećavajuće: obratite pažnju na pojedinačne naslove filmova i knjiga koji su, naravno ne slučajno, istaknuti.

Na kraju, pitanje je da li nakon gledanja „Klimaksa“ ostaje nešto osim puke tehničke virtuoznosti? Bojim se da je odgovor NE, i da je ovo film koji se već nakon nekoliko dana zaboravlja, taman toliko koliko nas je nervirao jer autor nije uspio u onome što nije NI (na)umio.

Ocjena: 5/10

Novak Govedarica

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio