Knjižara

Tri debi romana u najužem izboru za NIN-ovu nagradu

Rate this item
(0 votes)

U finale izbora za renomiranu NIN-ovu nagradu našlo se šest sledećih naslova:

-      -  “Sampas”, debitantski roman crnogorskog književnika Ilije Đurovića koji već godinama živi u Berlinu,

-     -“Deca” Milene Marković, takođe prvi roman pjesnikinje i poznate dramske spisateljice iz Beograda,

-    - “Pogovor” čuvenog proznog pisca Davida Albaharija, koji već decenijama živi u Kanadi,

-       -  “Ono o čemu se ne može govoriti” Elvedina Nezirovića, književnika iz Bosne i Hercegovine koji živi u Mostaru,

-        - “Mokrinske hronike” Srđana V. Tešina, uglednog proznog pisca koji živi u Kikindi,

-       “Španska čizma” Vladimira Kopicla, prvenstveno pjesnika iz Novog Sada koji je takođe debitovao u prozi.

Poezija Katarine Sarić

Rate this item
(0 votes)

U svijetu u kome je dozvoljeno govoriti drugima šta da rade, i ženama šta da budu, naći jednu koja se odupire je nekad presedan, a nekad poezija. Lirska osoba koju je stvorila Katarina Sarić predstavlja obje struje, a upravo je ono što je prećutala spolja, iznutra stvorilo podlogu za nesvakidašnji izraz, emociju koja nezaustavljivo crpi i onoga ko čita gotovo jednako koliko je iscrpio autorku u demijurškom naboju. Kretanje kroz prostor koji miruje, ali stvara tenzije, u prvi plan stavlja jezik bandavi, neprečišćeni, svakodnevno poznat, ali nesvakidašnji u kombinacijama pojmova. Ređaju se teško razumiljiva svijest i bahata podsvijest, a krajnje slike su uvijek neka ljubav koja ne bude drugačija ni kad se realizuje, ni kad se izgurava iz sistema, jer jaka je i spremna na sve. Kad voli muškarca, ženu, a najviše svoje dijete, lirska verzija Katarine Sarić je bestidno iskrena, i teško ju je odvojiti od autorke. Teško ju je i pozvati na ples, jer nikad nije jasno hoće li se naljutiti što se toga nije ona prva sjetila.

Dragana Erjavšek

U nastavku pročitajte dvije pjesme Katarine Sarić iz zbirke odabranih pjesama „Globus histerycus“, objavljene prošle godine u izdanju Balkanskog književnog glasnika:

Dušan Vesić: Bunt dece socijalizma (Laguna, 2020)

Rate this item
(0 votes)

Kaže u kratkoj biografiji pisca knjige Dušana Vesića da je rođen na Svetu Petku (27.10.) 1959 godine, što znači da je tačno godinu i jedan dan mlađi od autora ovog teksta. Zašto je to bitno? Zato što će kritika njegove knjige ”Bunt dece socijalizma” ili u hrvatskom izdanju ”Zamisli život...” sa podnaslovom ”Novi val – prva generacija” doći od pripadnika njegove generacije koji je rađanju novog talasa u Jugoslaviji, baš kao i autor knjige, generacijski prisustvovao. Kako sam bio nešto stariji i od autora knjige i od većine protagonista samog novog talasa posmatrao sam taj pokret ne kao njegov integralni deo, nego sa određene kritičke distance, što ne znači da nisam učestvovao na beogradskim žurkama koje pominje autor.

Legenda o prizemljenom sanjaru (šesti deo)

Rate this item
(0 votes)

IZMEĐU DVA ŽIVOTA

Između dva života Džej Bi Stanislasa, prvog koji nije ni bio počeo jer činilo se da je Stanislas prošao kao mrtvorođenče, i drugog kojem se mora pripisati ono ključno hrišćansko čudo u koje mnogi planetarni žitelji žele da veruju, dakle između prvog i drugog dolaska Stanislasa u svet, Nik Gari pokušavao je da se otrese muzike, ali zapravo nikada nije odložio gitaru. Čak i kada je u Švajcarskoj bio instruktor skijanja, umeo bi gostima da svira i peva mada je pretežnije birao standarde, nego svoje autorske komade. Tu i tamo, udenuo bi poneku svoju pesmu i nikada ne bi rekao da je njegova. Turisti su dabome verovali da i te pesme pripadaju vrhovima pop muzike od kojih se prave repertoari za gaže kao lagani soundtrack za večernja ćaskanja uz piće, po terasama i hotelima.

Autorskoj muzici, snimanju i koncertnim nastupima vraćao se sporadično, krećući se uporednim kolosekom kao Nik Hamilton. I nije bilo zanemarljivo to što je uradio, čak je komercijalno više postigao kao Hamilton, nego kao Gari. Album Suitcase Man, na kojem je sarađivao s nekadašnjim pratećim muzičarima Keta Stivensa, Alunom Dejvisom i Gerijem Konvejem, doneo mu je znatan uspeh u Španiji, gde je mesecima bio prvi na tamošnjim listama pop muzike. Istim ključem otvorila su mu se vrata da na španskoj turneji Leonarda Koena, 1984. godine, Nik Hamilton bude onaj koji će započinjati koncerte kanadskog barda. Umesto pred desetinama ljudi, tada je prvi put mogao da nastupa pred hiljadama duša. Međutim, materijalno se nije obogatio. Kao i obično kada je Nik u pitanju, njegovi muzički benefiti nisu podrazumevali naveliko zarađen novac.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio