Kratki rezovi

Povodom filma “Blinded by the Light”

Rate this item
(0 votes)

Blinded by the Boss

Kada vam u njemačkoj ambasadi u Beogradu kažu za Springsteena: „Mislili smo da idete na koncert neke poznate ličnosti“ prije nego vam odobre vizu, a potom u Kelnu na aerodromu službenik kaže da požurite, jer imate jedva par sati do koncerta i da će i on biti tamo, onda vam scena na aerodromu iz filma „Blinded by the Light“ uopšte nije toliko upečatljiva, osim što vrati neki osmijeh koji kaže: „Been there.“

Da se razumijemo, u velikoj bazi Springstinovaca, ova priča manje ili više je svima poznata. Jer prošli smo to: neuklapanje po bilo kom osnovu, nekoga ko nas je uputio na Bossa direktno ili posredno, trenutke spoznaje, identifikovanje s njegovim junacima, nespretne kupovine prvih karata i konačno religijsko iskustvo na koncertu. Oni koji znaju da pišu, pisali su o tome. Ne toliko uspješno kao Sarfraz Manzoor, autor po čijem je tekstu snimljen film, ali božemoj, to i nije neka nesvakidašnja priča, pa nismo se osmjelili da je zapišemo. Ili nisam vjerovala u sebe, ne znam. Ali moja je priča u sitnim detaljima ipak uzbudljivija. Ili samo ja tako mislim. To će vam reći bilo koji fan, nebitno odakle su. Rukovala sam se s mnogima, bili su sa svih strana svijeta, iz Amerike, Irske, Izraela, Španije, Grčke, a i naših Balkanaca sva sila na tim koncertima. I svi smo čuli kako je sve počelo. Neki su toliko posvećeni, da su gledali njegove koncerte i preko tristo puta, neki smo imali nesreću da se rodimo u zemlji u kojoj je putovanje zbog takvog cilja ne samo luksuz, već nadavanturistička misija.

Povratak raspjevane dadilje

Rate this item
(0 votes)

Jedna od najzanimljivijih filmskih najava dolazi iz Diznijeve radionice.

Najšarmantnija dadilja, koja je po priči P. L. Travers prvi put na filmskom platnu oživljena 1964. godine, vraća se u bioskope krajem godine. Pod nazivom „Povratak Meri Popins“, iako je realan vremenski razmak mnogo veći, novu filmsku priču će smjestiti samo dvadeset pet godina kasnije. Reditelj filma Rob Maršal je već dokazani majstor mjuzikla koji, između ostalih, potpisuje „Čikago“ (iz 2002. godine) i "Devet", te filmove „Memoari jedne gejše“ i „Pirate sa Kariba: Na čudnim plimama“, a kako će uraditi nastavak ovog klasika, ostaje da vidimo. Prvi zvanični trejler obećava.

Rate this item
(0 votes)

Mada još uvijek nismo vidjeli veći dio najboljih filmova ove godine, jer se po pravilu čuvaju za decembar ili su bili prikazani samo na festivalima ali ne i u bioskopskim dvoranama (pa shodno tome nema ni piratskih snimaka na netu), već se pojavilo nekoliko izuzetno zanimljivih, iako veoma kratkih najava za 2017. godinu. Fokusirali smo se na ekranizacije  SF strip serijala, od kojih je “Ghost in the Shell” definitivno najpoznatiji, čak i među manga izdanjima, a “Guardians of the Galaxy” najsvježiji u sjećanjima gledalaca koji su bili oduševljeni prvim nastavkom. No, najprije pogledajmo tek prikazane prve kadrove iz novog filma Lika Besona, baziranog na modernom evropskom strip klasiku Pjera Kristina i Žan-Kloda Mezijera.

Paolo Sorentino režirao, Džud Lou poentirao

Rate this item
(0 votes)

Svetac, grešnik, papa – sveto trojstvo mnogoznačne, kompleksne, namjerno kontradiktorne serije u režiji maestra Paolo Sorentina, nastale u saradnji tri čuvene produkcijske kuće: HBO, Canal+, Sky.

Džud Lou tumači naslovnu ulogu, on ne samo da je najmlađi papa nego je i prvi Amerikanac u pontifikatu. Prve reakcije nakon projekcije dvije epizode, od ukupno deset koliko je za sada planirano, jesu ovacije stranih novinara i zvižduci Italijana na festivalu u Veneciji, u znak neodobravanja zbog prikaza vrhovnog poglavara Rimokatoličke crkve. Može li biti boljeg publiciteta, sasvim u skladu sa Sorentinovim elegantnim otklonom od veličina: sjetimo se samo njegove filmske vivisekcije ličnosti i djela Đulija Andreotija, italijanskog premijera koji je šurovao sa mafijom što je Paolo pokazao s guštom vrhunskog stiliste, a ni Sveta stolica nije bila pošteđena u istom, ingenioznom filmu “Il Divo”.

Jedan od najboljih reditelja današnjice je jasan u svojim nakanama sudeći po izjavi da je “Mladi papa” “dokaz da Bog postoji, i jasan znak njegovog odsustva”. Očekujemo čudo, sve sa Dajan Kiton u ulozi časne sestre Marije i još nekoliko poznatih filmskih faca. Scenografija i kostimi nisu ništa manje nego spektakularni, a i muzika u prvom (dužem) trejleru budi apetit svakog iole sofisticiranog filmofila. Može li un  grande autore  "Velike ljepote" i filma "Mladost" razočarati na sopstvenom terenu, u samom srcu Vatikana. Upitnik je, pogađate, suvišan.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio