Još jedan čaroban singl Rebel Star

02 jun 2020
Author :  

Apokrifna pjesma sa nedavno objavljenog albuma “Demoni”, koji je kolega Srđan Strajnić ocijenio sa apsolutno zasluženih osam i po zvjezdica (od maksimalnih deset), nimalo ne zaostaje u izvrsnosti, naprotiv, pa nije do kraja jasno zašto se nije našla na pomenutom izdanju. Umjesto toga “Stranac” najavljuje istoimeni EP, na kome će se pojaviti i novi članovi benda koji predvodi Milan Glavaški, pjevač i multiintrumentalista, dok bubanj svira Atila Prikler, i neki drugi muzičari koje frontmen još nije predstavio javnosti.

I kao kompozitor i kao tekstopisac Glavaški je očito imao snažno nadahnuće da napiše (još jednu) numeru o “lutanjima i putovanjima”, ponovo vrlo poetičnu i blago melanholičnu, uz fragilnu vokalnu interpretaciju koja je na granici čarolije. Ne treba trošiti riječi o njegovom gitarskom umijeću, dovoljno je ponoviti konstataciju iz recenzije recentnog dugosvirajućeg izdanja u kojoj je Srđan s pravom ukazao da se radi o “jednom od najboljih gitarista sa ovih prostora (iako mu se ta titula nedovoljno priznaje)”, što je diskretno ali svejedno superiorno demonstrirao i u novom singlu.

Ponukan upravo pomenutim tekstom u kome je navedeno da je podrška kritičara apsolutna, te da “nikad ništa negativno nije napisano o Rebel Star”, evo jedne dobronamjerne, istina male zamjerke, koja se konkretno odnosi na aranžman. Isti bi u pojedinim momentima bio još bolji da je pročišćeniji, a defintivno bi uhu (ovog recipijenta) više prijala stvarna a ne simulovana orkestracija - nekoliko gudača oplemenilo bi atmosferu, posebno onda kada utihnu drugi instrumenti. Bez obzira na tu sitnu nesavršenost, da li zbog izolacije u kojoj je nastala ili možda zbog produkcijskih ograničenja, teško se oteti utisku da je “Stranac” jedna od najljepših pjesama iz prve polovine godine, još jedan u (najnovijem) nizu razoružavajućih songova iz radionice majstor-Milana.

Dodamo li tome da je nedavno prezentovana sjajna saradnja sa Ninom Romić, za njen “karantinski” singl “Dobrodošla u mrak”, koju je on odsvirao i aranžirao, nema nikakve sumnje da su Milan Glavaški i Rebel Star u naponu snage, u fazi kontinuirane zrelosti i odličnosti. Rijetke su, zapravo, ovako talentovane ličnosti i na mnogo bogatijim scenama nego što je ovdašnja, stoga proširite glas o ovoj pjesmi, aktuelnom albumu, a i o EP-ju koji jedva čekamo da preslušamo u cijelosti.

671 Views
Novak Govedarica

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio