Paolo Sorentino režirao, Džud Lou poentirao

06 septembar 2016
Author :  

Svetac, grešnik, papa – sveto trojstvo mnogoznačne, kompleksne, namjerno kontradiktorne serije u režiji maestra Paolo Sorentina, nastale u saradnji tri čuvene produkcijske kuće: HBO, Canal+, Sky.

Džud Lou tumači naslovnu ulogu, on ne samo da je najmlađi papa nego je i prvi Amerikanac u pontifikatu. Prve reakcije nakon projekcije dvije epizode, od ukupno deset koliko je za sada planirano, jesu ovacije stranih novinara i zvižduci Italijana na festivalu u Veneciji, u znak neodobravanja zbog prikaza vrhovnog poglavara Rimokatoličke crkve. Može li biti boljeg publiciteta, sasvim u skladu sa Sorentinovim elegantnim otklonom od veličina: sjetimo se samo njegove filmske vivisekcije ličnosti i djela Đulija Andreotija, italijanskog premijera koji je šurovao sa mafijom što je Paolo pokazao s guštom vrhunskog stiliste, a ni Sveta stolica nije bila pošteđena u istom, ingenioznom filmu “Il Divo”.

Jedan od najboljih reditelja današnjice je jasan u svojim nakanama sudeći po izjavi da je “Mladi papa” “dokaz da Bog postoji, i jasan znak njegovog odsustva”. Očekujemo čudo, sve sa Dajan Kiton u ulozi časne sestre Marije i još nekoliko poznatih filmskih faca. Scenografija i kostimi nisu ništa manje nego spektakularni, a i muzika u prvom (dužem) trejleru budi apetit svakog iole sofisticiranog filmofila. Može li un  grande autore  "Velike ljepote" i filma "Mladost" razočarati na sopstvenom terenu, u samom srcu Vatikana. Upitnik je, pogađate, suvišan.

2167 Views
Novak Govedarica

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio