Kako je Tejlor Svift nadmudrila mogule i redefinisala muzičku industriju

15 novembar 2021
Author :  

Jednu od ključnih pjesama u svojoj karijeri Tejlor Svift je po prvi put objavila kao singl, i to u desetominutnoj verziji za koju je osmislila i sama režirala prateći video.

“All Too Well” jedna od prvih pjesama koje su nastale tokom prvobitne verzije “Red” albuma, iz 2012. godine, a sada se našla na redizajniranom izdanju pomenute ploče, u produženom trajanju i najnovijoj produkciji. Kompletna nova verzija “Crvenog albuma” nastala je u sklopu pravne i intelektualne borbe sa bivšim menadžerom jedne od vodećih pop zvijezda današnjice, Skuterom Braunom, koji je (pre)prodao prava na originalne master snimke, sa čime se Tejlor nije bila saglasila, štaviše i sama je nastojala da otkupi prava na master snimke sa prvih šest albuma... Pošto u tome nije uspjela, prihvatila se ponovnog snimanja svih pjesama nastalih prije druge polovine 2018. godine, kada je ugovor sa starom izdavačkom kućom istekao, na taj način inspirišući mnoge druge muzičare da pokušaju da se bore za bolje uslove sa izdavačkim mogulima, kako korporacijama tako  i menadžerima.

Na ovako zahtjevan i radikalan korak Tejlor se odlučila jer je većinska (ko)autorka pjesama iz ranijeg perioda, inače to ne bi bilo pravno izvodljivo nego bi morala da sačeka da protekne izvjesno vrijeme, kako to već američki zakon propisuje. Da bi stekla prava na originalne master snimke Tejlor Svift, očigledno pop heroina kojoj trenutno nijedna nije nalik, odlučila je da ponovo kreira i snimi tzv. prve snimke.

U novembru prošle godine, nakon fascinatnog kreativnog preporoda tokom trajanja pandemije, koji preporod je rezultirao snimanjem čak dva nova, oba odlična albuma, počela je pripreme za nove snimke starih albuma. Tako su nastali „Fearless (Taylor’s Version) i, nedavno, “Red” (Taylor’s Version), a kuriozitet je da su novosnimljene stare pjesme ponovo doživjele veliki komercijalni uspjeh, te (ponovo) dobile pozitivne kritike. Budući da je “All Too Well” oduvijek bila jedna od njenih najhvaljenijih i najavljenijih pjesama, omiljena kako među fanovima tako i među mnogim uglednim muzičkim kritičarima, to je za nju bilo očekivano.

Pogledajte dirljivi video, koji izaziva višak emocija najprije jer je riječ o (ne)uobičajeno intimnoj, introspektivnom pjesmi (ko)autorke -u konkretnom slučaju ostvarena je saradnja sa Liz Rouz - a indirektno i zbog ovih ovlaš opisanih pravnih peripetija koje je uspjela prevazići velikim trudom, intelektom i talentom, na koje se ne referiše u ovoj ljubavnoj pjesmi o raskidu, ali je i ona dio njenog vanmuzičkog podviga u kome raskida sa ustaljenim pravilima američke muzičke scene. Naime, čini se da je Tejlor Svift, izborivši se za autorska i izvođačka  prava u punom smislu riječi, na samo sebi svojstven način, kao nijedna druga (kantri) pop ikona, nadmudrila kompletnu pop industriju, redefinisala je i postavila makar malo drugačije standarde tj. neka nova pravila poslovanja.

Nova je i bonus numeru koja se nije našla na originalnom, da ne kažemo master izdanju “Red” od prije (ravno) devet godina, pod nazivom "I Bet You Think About Me", u kojoj gostuje Kris Stejplton, dok je propratni spot režirala popularna glumica Blek Lajvli. Da parafraziramo jedan od stihova, sigurno o Tejlor misle i njen bivši menadžer i mnogi drugi korporativni likovi kojima ne ide u glavu kako je jedna tako mlada žena uspjela da za...obiđe sistem. Istovremeno ostavši unutra, jača nego ikada - i nikada slobodnija!

636 Views
Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio