Singl sedmice: Bedouine - "Solitary Daughter"

28 jun 2017
Author :  

Ima li većeg paradoksa u svijetu izokrenutom naglavačke od činjenice da je možda najljepši album ovog ljeta objavila jedna Jermenka, rođena u Siriji i to baš u mjestu Aleppo, odrasla u Saudijskom Arabiji koja se, nakon što je njena porodica osvojila “zelenu kartu” na internetu, doselila u Ameriku sa sedamnaest godina i selila po “obećanom” kontinentu već puno puta?

Gospođica Korkejian je trenutno stacionirana u Los Anđelesu u kom se profesionalno bavi dizajnom zvuka, i to u visokobužetnim filmovima, a u međuvremenu je snimila čaroban muzički debi pod pseudonimom Bedouine, što znači beduinka. Njeno ime, Azniv, na jermenskom jeziku označava dobrodušnu i veoma nježnu osobu, a takva je i muzika na albumu “Bedouine”, na kom se nalazi deset delikatnih indie folk pjesama, ponegdje sa primjesama kantrija.

Prva koju je napisala ujedno je i najbolja, među inim izuzetnim numerama o kojima će biti više riječi u recenziji aktuelnog albuma, i zapravo je jedna od najdivnijih pjesama godine. U njoj se sreću Laura Marling i Leonard Koen i na prvi pogled zaljubljuju jedno u drugo, dok akustična gitara autorke plete senzibilnu melodiju koja je van vremena i prostora, uz prekrasnu orkestraciju Trey Pollarda iz Spacebomb kolektiva a sve u produkciji Gus Seyfferta. Singl prepun ponosa snimljen je iz prvog pokušaja, na analognim trakama, i ima držanje, gracioznost i izgled (dakle strukturu) evergreena.

Junakinja insistira na skoro solipsističkoj izopštenosti od svih, ali njena apsolutna usamljenost nije otužna, ružna, pesimistička, naprotiv, okrenuta je knjigama i šumu radijskih talasa. “Solitary Daughter” je duboki, introspektivni uzdah i potpuni, pročišćavajući predah od okoline, iza zavjese koja ne propušta zrake Sunca - što nužno ne znači da unutra ne ostaje radosti i uživanja. Baš svaki stih oduševljava - poezija dostojna Koena ili Nika Drejka koji su očito (najviše) uticali na zvuk egzotične kantautorke čiji stil nije egzotičan uopšte – proističe iz najfinije anglosaksonske trubadurske tradicije šezdetih i sedamdesetih godina. Stoga, ovo nije samo Singl sedmice ili mjeseca, nego i predivna Pjesma koja će se pojaviti na mnogim relevantnim listama na kraju godine…

1833 Views
Novak Govedarica

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio