SINGL SEDMICE: Artan Lili ft. Cane – Rokenrol posle rokenrola

27 decembar 2021
Author :  

Koristeći sličnu foru kao onu koju su premijerno izveli krajem decembra 2019. godine, Artan Lili su seriju od (sledećih) pet sukcesivnih singlova i pratećih spotova započeli novim, potencijalno velikim hitom – „Rokenrol posle rokenrola“. Buntovna i uglađena, istodobno rok i pop pjesma, pjevljiva i igriva, zarazno ritmična i himnična, ona potvrđuje izdvojenu poziciju jednog od vodećih regionalnih rok bendova. To je ujedno - i konačno- kulminacija raskošnog talenta njenog frontmena, Slačala Bojana, da pomiri kvalitetno i komercijalno, što u vremenu u kome rokenrol nije više u trendu, zahtijeva dodatno umijeće, integritet i inspiraciju.

Rok puritanci mogu pronaći mane, pa pričati o foliranju i komercijalizaciji dok komentarišu prethodnih pet medijskih istupa („Maca“ „Oud“, „Foliram“, „Pedana“ i „Priča“), ali čak i oni kojima nisu pretjerano prijali pomenuti singlovi - ili pak neki od njih - moraju priznati da je značajan učinak postignut, i da je zadovoljen početni osnov popkulturnog projekta – biti masovan i biti uticajan. Problem okoštalosti regionalnog rokenrola, onog koji ne teži alt. marginama, zasebno je pitanje, a Artan Lili je od početka bivao moderniji, pametniji i prodorniji, da ne kažemo napredniji, naprosto idući u korak sa vremenom (poštujući ono prethodno), koje je sve brže i sve luđe. Danas je, priznali to ili ne, ono što rokenrol izvorno predstavlja i na šta pretenduje, na jednoj strani izgubljeno u retro manirizmu bez stava a na drugoj izraženo na neki drukčiji način - u alternativnoj hip-hop muzici, pojedinačnim iskoracima indi kantautora/ki, fuzijama i transmutacijama žanrova i zvukova...

Na muljavom domaćem terenu, sred turbo-pop-folk-trep scene Srbije međ' šljivama i silikonima, umješnost pravljenja modernističkog rokenrola koji je prijemčiv široj publici skoro usamljenički brane, i samouvjereno demonstriraju, članovi Artana, ovom prilikom u grupnoj kreaciji čiji je aktivni (sa)učesnik bio Zoran Kostić Cane. On se jedino nije miješao u pisanje stihova, koji su Bojanovo djelo, čini se čak i svojevrsna posveta rudimentarnoj poeziji legendarnog frontmena Partibrejkersa. „Rokenrol posle rokenrola“ nije, dakle, post-rok, nije ni post-pank(-rok), nije ni postmodernistički amalgam već naprosto žovijalan angažman rok muzičara koji po potrebi koriste raznovrsna ruha, u želji da dopru do svakog mogućeg uha. I to putem gomile RTS kanala, što TV što radio, što internet portala, koji su podrška u promociji njihovog dolazećeg albuma "III".

Istovremeno istinit i iskonstruisan, zanosan i (pomalo) provokativan, kuražan i (politički) korektan, novi singl ne pomjera planine ali pomjera kukove, te vraća posustalu nadu u snagu rok idioma - što nije mala stvar. Tome u najvećoj mogućoj mjeri kumuje vanserijska produkcija (Nikole Vranjkovića, Ivana Petrovića i Marka Beninija), vrhunski svirana i snimljena numera, sa dominantnim, dinamičnim gitarama i bubnjem čiji svaki udarac intrigira. Harizmatična heroina Romana Slačala ostala je u prvom planu, a specijalni gost ni jednog trenutka ne iskače, već se uzorno uklopa u  kreativni,  nadahnuti kolektiv. Rok, za divno čudo, odnosi Pirovu pobjedu na samom koncu godine - u formi rokenrola posle Rokenrola. Ma samo nek se rola!

786 Views
Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio