Duet godine: Alex Kapranos&Clara Luciani - Summer Wine

29 jul 2020
Author :  

Ako ste mislili da je neočekivana saradnja Tejlor Svift i Arona Desnera vrhunac ovogodišnje pop produkcije, možda se varate, i trebalo bi da poslušate duet Aleksa Kapranosa i Klare Luciani. U pauzi pripremanja novog albuma benda Franz Ferdinand, poznati pjevač i rok star snimio je perfektan duet sa mladom francuskom kantautorkom koja je u matičnoj zemlji muzička zvijezda u strelovitom usponu, iako ima samo jedan album za sada.

U oktobru prošle godine, na Klarinom solo nastupu u slavnoj Olimpiji, njih dvoje su izveli obradu kultne pjesmu koju su ikoničkom interpretacijom proslavili Nensi Sinatra i Li Hejzlvud. Li je napisao pjesmu i snimio je nešto ranije, sa nekom drugom pjevačicom (Suzi Hokom, ako vas baš zanima), ali je veliki hit postala tek verzija sa albuma “Nancy in London”, iz 1967. godine. “Summer Wine” je docnije puno puta obrađivana, a za vrijeme karantina tokom ovog proljeća, nakon što je Klara adaptirala dio teksta i prepjevala pojedine strofe na francuski (na kom jeziku, u završnici, nakratko pjeva i Aleks), snimili su zajednički singl, sa novom dozom odnosno bogatom infuzijom elegancije i seksipila.

Klarin vokal je visoke klase, čist i čaroban, a Aleks, i sam očaran ljepotom tog glasa, precizno profiliše njezine muzičke uticaje (od kojih neke i sama navodi u intervjuima): Fransoaz Ardi, Frans Gal, Serž Genzbur, Silvi Vartan… Aleksova interpretacija, ali i muževna, da ne kažemo mošusna nota njegovog vokala, savršeno se slaže i uklapa u do sada možda i najbolju obradu dotične numere - prefinjenu simbiozu anglosaksonske i galske tradicije pop muzike.

U spotu dominira Klara, u skladu sa tematikom, da ne kažemo zapletom i raspletom: žena poziva muškarca da zajedno ispiju vino koje on nosi, a on biva zaintrigiran i opijen druženjem, ako ne i zaveden, da bi uslijedilo jutarnje buđenje, kada mamuran uviđa da mu nedostaje izvjesna suma novca iz novčanika… Video je jednostavan ali dovitljiv, u njemu su oboje šarmantni, a posebno Klara, inače porijeklom sa Korzike, kojoj ne nedostaje misterioznosti, intelektualnosti i zavodljivosti sa puno stila, što krasi i protagonistkinju pjesme.

Potencijalni duet godine, ne čini li vam se?

1047 Views
Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio