Dolazi zima... našeg zadovoljstva: Albumi koje jedva čekamo da čujemo u 2022.

05 decembar 2021
Author :  

Zima koja uskoro i kalendarski počinje inspirisala nas je da proberemo albume koje s nestrpljenjem očekujemo, koji će većinom biti dostupni i u fizičkim izdanjima i na digitalnim formatima, u sedmicama koje dolaze. Za samo nekoliko dana slušaćemo nove pjesme starine Nila Janga , a obradovala nas je i nezvanična najava za jedan drag domaći bend, Autopark. Tokom 2022., konkretnije do kraja marta sledeće godine, nova i veoma obećavajuća izdanja imaće iskusni muzičari, Džoni Mar, Edi Veder i Elvis Kostelo, ali i mlađe muzičke formacije poput Big Thief, Beach House ili najnovijih nada, poput Wet Leg. Krećemo na skraćeno muzičko putovanje, uvod u avanture koje tek dolaze - kroz oblake, prema zvijezdama (uz navigaciju Džej Spejsmena), pa nazad stazama snova (kormilarka Viktorija Legran) i nostalgičnih sjećanja na dane mladosti i ludosti (via Džoni&Elvis), sa par (duhovitih) izleta u neistraženo...

SPIRITUALIZED

Nikako da se zasitimo kosmičke, hipnotičke, psihodelične rok muzike, kakvu od početka stvara Spiritualized, dakle od ranih devedestih pa sve do nedovoljno hvaljenog albuma “And Nothing Hurt” iz 2018. U deveti album vanzemaljca Džejsona Pirsa uvodi nas očaravajuća “Always Together with You”, jedna od najljepših pjesama ove godine. Tokom sledeće, konkretno od 25. februara, (po)slušaćemo u cjelini najnovije radove radišnog multiinstrumentaliste koji već godinama komponuje, producira i snima, čak i sam svira sve instrumente - ukupno njih šesnaest ovom prilikom. Ali za razliku od prethodnog, novi allbum“Everything was Beautiful” nastao je uz podršku brojnih gostujućih muzičara, navodno njih trideset, a snimljen je u ni manje ni više nego 11 (slovima: jedanaest) studija!

SPOON

Prvi album Teksašana nakon petogodišnje diskografske pauze snimljen je u matičnom im Ostinu, i nosi vrlo intrigantan naziv - “Lucifer on the Sofa”. Najavljen je kao najrokerskiji, čak deseti album u karijeri benda koji se etablirao sredinom prethodne dekade, s “Gimme Fiction” i briljantnim šestim albumom “Ga Ga Ga Ga Ga”, a aktuelni singl u potpunosti ispunjava visoka očekivanja fanova. Rezonantni, reski gitarski zvuk nalik je pomenutim, najboljim ostvarenjima kvinteta pod vođstvom Brita Danijela, pa se novi album benda Spoon, koji izlazi 11. februara za Matador Records, s razlogom našao pri samom vrhu ove liste.

DŽONI MAR

Legendarni gitarista, nakon nebrojenih kreativnih saradnji i sviranja na tuđim projektima, uspio se afirmisati i kao autor na malobrojnim solo izdanjima. Utisak je da će četverodjelni, u EP poglavlja razdijeljeni album “Fever Dreams” biti jedan od najblistavijih momenata u nesvakidašnjoj karijeri maestralnog Džonija Mara, uključujući i onaj neprežaljeni bend s kojim je dominirao u drugoj polovini osamdesetih. Trideset i pet godina kasnije imponuju svježina i energija kojom pršte njegovi novi singlovi, sa puno nostalgičnih reminiscencija ali bez patetičnih momenata. Kvalitet prvog i drugog EP izdanja (sa po četiri pjesme) obećavaju doličan, odličan album, koji će biti dostupan kao cjelina 25. februara.

BEACH HOUSE

Na sličan način kao i nekadašnji član The Smiths, mnogima omiljen dream pop duo predstavlja osmi album: za nekoliko dana čućemo drugo poglavlje, treće će objaviti 19.01. a završno, četvrto stiže 18. februara, kada će biti dostupno CD i LP izdanje, ali i kaseta sa albumom koji nosi naziv “Once Twice Melody”. Prvo poglavlje porinuto je u eter početkom novembra i čini se da je mogući vrhunac njihovog, ne više malenog a lepršavog, opusa; od četiri neodoljive numere za nijansu odskaču - obje čarobne - “Superstar” i “Pink Funeral”. Viktoria Legran i Aleks Skali su po prvi put samostalno producirali sve pjesme, podjednako eterične, sanjive i milozvučne kao i one ranije, ali ovaj put obogaćene orkestriranim dionicama odsviranim uživo, što ne čini aranžmane manje prefinjenim, naprotiv.

ANIMAL COLLECTIVE

Najvjerovatnije da Animal Collective nikada neće uspjeti nadmašiti “Merriweather Post Pavilion”, remek-djelo i jedan od ključnih albuma prve dekade novog milenijuma - iz januara sada već daleke 2009. godine. U februaru sledeće godine vraćaju se albumom “Time Skiffs”, čiji je naziv pomalo znakovit. Pjesma kojom nas sa istim upoznaju, “Prester John”, zvuči kao dobrodošao povratak u formu, ako tako možemo reći, nakon nekoliko manje zapaženih i svakako manje fokusiranih muzičkih eksperimenata. U njoj su pomirili privlačnost pročišćenog popa i potrebu da nastave da istražuju i da se igraju, ali sa mnogo više stila i sofisticiranosti u odnosu na neke prethodne singlove.

METRONOMY

Jedan od pop hitova godine, ujedno savršen “povratnički” singl, sa puno razdraganosti i ironije podsjeća nas zašto smo uopšte zavoljeli Metronomy, počev od sjajnog albuma “English Riviera”, ako ne i neznatno ranije, kojim je ovaj britanski bend započeo komercijalni proboj na svjetskoj sceni. Novi CD ima naziv “Small World” i biće dostupan od 18. februara, a za sada nema nešto više podataka o njemu. Međutim, najavna numera ostavlja tako dobar utisak, i čak uvećava očekivanja od sastava od koga očekujemo samo zdravu dozu zabave, s ukusom, puno pozitivnih vibracija, zarazne melodičnosti i pregršt humora. Malo li je.

WET LEG

Obilje humora, seks(i) aluzija i (samo)ironije važni su elementi kako imidža tako i tri (tačnije četiri) do sada dostupna singla Wet Leg, što je posebno uočljivo u propratnim, vrlo duhovitim spotovima sa enormnim brojem pregleda - i preslušavanja. Čine ga dvije i dalje skromne djevojke s Ostrva koje se, najprostije rečeno, ludo zabavljaju dok beskrajno uživaju u (indi) rok muzici, snimanju iščašenih video radova koje same režiraju, te interesovanju prestižnih festivala na kojima će tek nastupati. Demo snimci bili su dovoljni da privuku renomiranog izdavača, Domino records, a nedavno su javnosti obznanile da debi stiže početkom aprila, dakle odmah nakon kaledarskog svršetka nastupajuće zime. Bez obzira na to uvrstii smo ga u ovu listu, pošto je u pitanju jedan od iščekivanijih albuma trenutno, sa nizom kredibilnih (super)hitova koji su svoj renome zaslužili kvalitetom, a ne pukom bukom, uz vrlo pozitivne reakcije kritike a ne samo publike.

ELVIS COSTELO & The Imposters

“The Boy Named If (And Other Children’s Stories)”, kako glasi puni naziv ko zna kojeg po redu izdanja neumornog Elvisa Kostela, jeste kolekcija pjesama u rasponu "od nevinih dana dječaštva pa sve do momenta kada odrastanje prestaje", što, kako to jedan od najznačajnijih stvaralaca u rok istoriji mudro primjećuje, može trajati dosta dugo za pojedine (muškarce)... Najavni singl tematizuje dane mladosti, što implicira silna (ne samo ljubavna) nadanja i ožiljke koji ostaju, ili brzo zarastaju, zbog nerijetko grube realnosti ili, preciznije, raskoraka između onoga što poželimo i onoga što dobijemo. Fascinira energičnost i vitalnost velikog kantautora, kompletnog muzičara, kome niti jedan od žanrova nije ostao stran. Ne znamo da li je ovo čistokrvni rok album kako se to po prvoj pjesmi naslućuje, ali miriše na to, skoro kao feromoni – i srodni ljubavni signali... Dodajmo da će se album pojaviti kao CD, LP, kaseta i, takođe, na digitalnim formatima.

HURREY FOR THE RIFF RAFF

Jedna od skorašnjih miljenica redakcije Stereo art magazina, s izuzetnim konceptualnim albumom “The Navigator” nedostižno visoko se kotirala na našoj Listi najboljih albuma 2017. godine, dok smo “Living in the City” neposredno po objavljivanju proglasili instant klasikom, kao i jednom od najboljih pjesama te godine. “Rhododenron” nalikuje toj stvaralačkom fazi  Alinde Segara, a najnoviji singl, Jupiterov Ples, pak, zakoračuje u pop predjele, s nešto drugačijim produkcijskim zahvatom. Zato još uvijek nije moguće procijeniti u kom smjeru će (s)krenuti kultna portorikanka kantautorka svojim novim poduhvatom. Ono što je poznato jeste da će se “Life on Eartth” pojaviti 18. februara, za uglednu Nonesuch etiketu, kao i da sadrži još devet, dakle sveukupno jedanaest numera.

CAT POWER 

Treći po redu album obrada delikatne američke kantautorke Čen Maršal alias Cat Power, od kojih se onaj s početka milenijuma, “The Covers Record”, ubraja u njena najbolja izdanja. Impresivno je koliko ona umije - uvijek pomno odabranu- tuđu pjesmu učiniti toliko svojom, što je naročito demonstrirala u interpretaciji “Bad Religion” Frenka Oušna, ali i verziji klasika grupe The Pogues “A Pair of Brown Eyes”. Na albumu jednostavno naslovljenom “Covers”, koji zvanično izlazi 14. januara, nalaze se i pjesme Bili Holidej, Nika Kejva, Igija Popa, The Replacements, ali i numera “Hate” sa autorkinog kultnog albuma “Greatest”, u novom čitanju odnosno verziji pod naslovom “Unhate”.

BONOBO

U oskudici inventivne ili naprosto uzbudljive elektronske muzike Sajmon Grin alias Bonobo ne snižava sopstvene kriterijume, nego servira nekoliko inteligentnih, manje ili više plesnih bisera koji sjaje naizgled usamljenički, ali pobjednički. “Shadows” je prva napisana za dolazeći album “Fragments”, jedna je od najdražih autoru, kako to ističe, iako je prije pomenute predstavio još dvije izvrsne i veoma zapažene pjesme, “Otomo” u saradnji sa O Flinom, i “Tides” uz gostujući vokal Džamile Vuds. Autentična atmosfera iz nekih viših sfera u kojima znalački kombinuje i elemente pop, hip-hop i soul muzike, zaokružena je vrhunskom produkcijom, te (za njega uobičajeno visokom) elegancijom forme. Svi navedeni fragmenti dio su albuma koji izlazi 14. januara, za kultnu izdavačku etiketu Ninja Tune.

BIG THIEF

Čak 45 (četrdeset i pet!) numera bilo je u opticaju za novu ploču Big Thief, ista je nastajala tokom punih pet mjeseci, i to u četiri različita perioda snimanja odnosno sesije, od Njujorka pa sve do Arizone. Naposljetku je izabrano 20 songova, od kojih je već poznato nekoliko singlova; među njima najviše impresionira “Change”: akustična i melanholična, delikatna a iskonska, pjesma o prolaznosti isto koliko o ljubavi... Adrijen Lenker i njen bend iz Bruklina, sa snažnim folk korijenima, kao da potiče iz ruralnih američkih predjela. Tamo su dosita otišli ovoga puta, do Roki planina i Topanga kanjona, u potrazi za inspiracijom koje im nikada nije ni manjkalo – podsjetimo da su prije dvije godine snimili dva “paralelna” albuma od kojih smo “Two Hands “ uvrstili među Sedam najboljih stranih, godine 2019. To bi značilo da će dolazeći, dvostruki i neobično imenovani “Dragon New Warm Mountain I Believe in You” biti jedan od albuma koji će obilježiti 2022. godinu, što se čini izvjesnim čim pažljivo poslušate njihovu novu (a tako staru) muziku, koja ne trpi bilo kakve komercijalne kompromise.

EDI VEDER

Deset godina posle solo izleta “Ukulele Songs”, evo nama novog solistističkog albuma legendarnog grandžera, u pauzi njegovog još uvijek aktivnog (super)benda Pearl Jam. Akustična numera “The Haves” iznenađuju, odmah zaintrigira i zainteresuje čak i one koji ne prate pažljivo šta sve PJ rade poslednjih godina, slično kao i drugi singl “Long Way”. Očigledno su nastali s namjerom da se Edi Veder približi najširoj, mejnstrim publici. Potonja pjesma, međutim, daje sebi oduška u kratkim gitarskim solažama, ali ipak ostaje na tim mirnijim talasima, bez previše talasanja. Album pod nazivom “Earthling” izlazi 11.02.2022. i zvuči kao da je namijenjen zrelijoj, da ne kažemo starijoj generaciji koja ne preza ni od žešćeg, subverzivnijeg rokenrola. Dakle, AOR u punom, pozitivnom značenju te skraćenice, koji ne može da škodi.

796 Views
Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio