SINGL SEDMICE: Vampire Weekend - Capricorn

17 februar 2024
Author :  

Vampire Weekend najavljuju peti album u velikom stilu, nimalo čudno s obzirom da je njujorški bend jedan od najstilizovanijih indi rok sastava u poslednjih petnaestak godina, ujednačene diskografije u kojoj, barem za sada, nisu pravili propuste. Vrhunac u nizu izuzetnih izdanja, pored obožavanog debija koji dijeli ime benda, jeste “Modern Vampires of the City” iz 2013. godine; sledeći album je možda blagi pad u odnosu na visoke standarde koje su (sebi sami) zadali, a dolazeći “Only God Was Above Us”, koji stiže početkom aprila, predstavljen je s dva singla istovremeno – i oba zvuče razorno dobro.

Štaviše, “Capricorn” oduševljava - Ezrinom interpretacijom i specifičnošću vokala kojim su se VV proslavili, ali podjednako i distorziranim gitarskim eskapadama koje režu sve pred sobom, uz spektakularni zvuk bubnja od koga sve kreće… Bas je najpitomiji i najklasičniji, a klavir i gudači uzdižu nivo suptilnosti po čemu su Vampire Weekend i inače (pre)poznati. Još jedna od pjesama u njinom impresivnom pop katalogu koja se čini kao klasa za sebe, ovaj put znatno rokerskija i oštrija u ključnim, dramatičnim momentima.

Poetički, ključ za odgonetanje je u drugom dijelu refrena koji glasi:

“Too old for dyin' young

Too young to live alone

Sifting through centuries

For moments of your own”

Na drugom mjestu, u jednoj od strofa pjesnik veli:

„Good days are comin'

Not just to die

I know you're tired of tryin'

Listen, baby, you don't have to try“

“Capricorn” je, dakle, i melem i so na ranu, song u kome se sudaraju ono sofisticirano i ono strahovito, kotradikcija per se, rasprskavajući saundtrek svijeta koji hita ka sopstvenom sunovratu. Šta možemo da učinimo, osim da pojačamo do kraja – čekajući eksploziju koja sasvim sigurno dolazi, ali ne mora nužno da označi Kraj.

Na drugoj strani, ovo može biti pomalo melanholična, možda i lična pjesma o jednoj generaciji, na šta upućuje i paralelni singl.

Iako bi se štošta moglo reći za tu drugu pjesmu, naslovljenu “Gen-X Cops” po kultnom azijskom filmu, ipak je izabrana numera Singl sedmice i, vrijeme će pokazati, jedan od jačih singlova iz ovogodišnje produkcije!

526 Views
Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio