Dua Lipa ima novi (super)singl, i potpuno promašen video

16 februar 2024
Author :  

Na vrrlo svježem i vrraški osvježavajućem superhitu „Training Season“ Dua Lipa je sarađivala sa istim kreativnim timom kao i na prethodnom singlu, a čine ga kompozitori/producenti/multiinstrumentalisti iz Australije, Kanade, Velike Britanije i Norveške. Nama su najzanimljiviji Kevin Parker iz (zapostavljenog) benda Tame Impala i Tobijas Džeso Džunior koji je prije ravno devet godina, kao kompletan kantautor, debitovao sa nestvarno elegantnim, briljantnim albumom „Goon“.

Zbog toga nam je „Houdini“ na prvih puno slušanja bio razočaravajući uradak, imajući na umu klasu i kvalitet ekipe koja sadejstvuje sa slavnom pjevačicom, ujedno koautorkom obje pomenute numere, a koji čine i Kerolajn Ejlin i Deni Arli. Činilo se da je to samo djelić onoga što su mogli i morali da postignu udruženim snagama. Bilo kako bilo Lipa je sa prethodnom pjesmom pokorila medije, i komercijalni efekat joj se ne može osporiti, bez obzira što se tekst čini(o) pomalo bleskast i prvoloptaški vickast – ispostavilo se da je u pitanju dugoprugaška hitčina, sve sa slatkim, prekratkim „gitarskim“ rifom u poslednjih petnaestak sekundi (kraće verzije)....

Nova numera ne odmiče daleko ako govorimo o profanosti stihova, u kojima se samouvjereni lirski subjekt (čitaj, avaj, Dua) vajka na nedorasle tipove koji je startuju odnosno „dejtuju“ bez poentiranja, te kako ona traži nekoga ko će je uzeti za ruku i, kada je ranjiva, znati da popriča sa njenom dušom...Šalu na stranu, iako nije dubok tekst je romantičan i zaista zvuči iskreno, upravo iz duše, a Lipa je pojasnila da je pjesmu začela sa Tobijasom i Kerolajn jutro posle (još) jednog pogrešnog dejta: na njihovo pitanje kako je bilo ona im je odgovorila „Training season is over!“... Ostalo je pop istorija!

Simptomatično je, međutim, koliko je prateći spot slab, dosadnjikav i bez ideje kuda da se dene, žalosno (kao) režiran, pa čak i koncipiran. Sve suprotno od zarazne produkcije i melodije, uključujući slojevit aranžman sa neodoljivim klavirskim pasažima koji se čine kao Tobijasovo maslo. Da ne pominjemo Parkerov očigledan autorski pečat glede produkcijske stilizacije, slično kao u sestrinskom singlu koji je prethodio i zavodio, ili barem pokušavao, dok ovaj osvaja na prvi pogled - prvo slušanje.

Ukratko, uprkos dobrano uprskanom video spotu, „Training Season“ je ultimativno fascinatna pop čarolija od koje se neće moći živjeti ove sezone, a vrlo vjerovatno ni narednih nekoliko godina. Stoga čekamo nastavak albuma čiji je naslov teško prevazići – “Future Nostalgia” – i iako nije potvrđen biće to jedno od komercijalno najuspješnijih, najtraženijih izdanja, a nije isključeno da uslijede nove Gremi nominacije. Jednostavno, do ove količina lepršavosti, šarmantnosti i jednostavnosti pop forme ne dolazi se slučajno, formula postoji ali su magični sastojci sveprisutni.

Najbolje bi bilo da nisu - s obzirom na frapantnu koncentraciju talenata koji su ovu supersinglicu smućkali!

Ako baš morate pogledajte (čini se) potpuno promašen video:

639 Views
Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio