Donald Saterlend, legendarni kanadski glumac koji je najznačajnije filmske uloge ostvario sedamdesetih godina 20. vijeka, bio je glumački aktivan i među različitim generacijama gledalaca prisutan sve do prošle godine – u impresivnoj karijeri na filmu i TV serijama okušao se nešto malo manje od 200 puta.

Prelomnu, iako manju rolu odigrao je 1967. godine pod rediteljskim vođstvom Roberta Oldriča, u kultnom filmu “Dvanaest žigosanih”. Potom odlazi da snima u Holivudu i slijede redom izuzetni i nezaboravni filmovi sa kultnim prefiksom: anarho-antiratna satira “MEŠ” (M.A.S.H.) u kojoj Donald dominira skupa sa Eliotom Goldom (ujedno dobija status filmske zvijezde sa nespornom harizmom); akciona odnosno ratna komedija “Kelijevi heroji” (aka “Zlato za odvažne”) koja je većim dijelom snimana na teritoriji nekadašnje Jugoslavije, zatim u fascinantnom psihološkom trileru “Klut” (koji, dakako, takođe postaje kult) u kojem mu je partnerka Džejn Fonda, a podjednako uvjerljiva partnerka na filmskom platnu bila mu je Džuli Kristi u superiornom hororu “Ne okreći se” ( Don't Look Now) iz 1973. godine.

Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u Beogradu, nakon kraće bolesti, u 69. godini.

Bila je nesvakidašnje pojava na jugoslovenskoj pop i rok sceni, drugačije se oblačila, šminkala, furala neki samosvojan stil, ali drugačije je i pjevala. Njega interpetacija bila je prepoznatljiva već na debi singlici “Au, au” koja je objavljena 1977. godine. Nekoliko godina ranije debitovala je na festivalu “Studentsko ljeto” i osvojila Gran pri nagradu, a kuriozitet je da je svirala bas gitaru ( u nekoliko rok bendova) prije nego je postala poznata (kao) pjevačica. 

Njen drugi, hit singl s indikativnim nazivom “Sexy dama” postao je relativno kontroverzan po objavljivanju, iako je u pitanju sasvim benigna pop pjesmica za koju je tekst napisala Marina Tucaković. Ta saradnja je nastavljena i na prvom Slađaninom albumu “Gorim od želje da ubijem noć”, u produkciji PGP RTB, a isti zatvara pjesma koju je Milošević komponovala – “Kontroliši se”.

Znatno zanimljiva je njena sledeća autorska numera “Miki, Miki”, jedna od najuspješnijih i najslađih numera s početka osamdesetih. Ta se stvar našla na njenom "art-pop", tačnije alt. rok albumu “Neutralni Design” iz 1983. godine, ideja je bila da je isti katapultira u sam vrh novotalsne scene ali to se nije desilo. Konkurencija je bila žestoka, pomenuti album samo solidan iako sa puno dobrih ideja, uostalom uvodna pjesma je ništa manje nego fascinantna obrada - “Das licht von Kairo (Svetla Kaira)”, koja nikada nije dobila pažnju koju zaslužuje! Ostala je u sjenci zasluženog superhita “Miki, Miki”, objavljena kao B strana singlice te (diskografski) čuvene 1983. godine…

Frontmen britanskog sastava Cockney Rebel preminuo je 17. marta, u 73. godini, tokom tretmana protiv kancera.

Kao dijete provodio je mjesece i mjesece u bolnici, zbog polio virusa, što ga je, kako je nekom prilikom priznao, učinilo usamljenikom. Njegova muzika u svakom slučaju bi se mogla nazvati ekscentričnom, često melodramatičnom i sa izraženim osjećajem za „melodije veće od života“. Iako svrstavan u glem rok fioku Stiv Harli je, u suštini, poprilično maštovit i progresivan pop stvaralac, sklon neobičnim aranžmanima i rimama. Njegova vokalna izvedba često je upoređivana sa Dejvidom Bouvijem, zbog interpretacijske sličnosti, ali  nije tu riječ o kopiranju – reklo bi se da je to  specifično britansko kulminiralo čak i više kod Stiva nego kod Dejvida. Velika razlika je i u tome što je ingeniozni mu ispisnik, Bouvi, svoj talenat razvijao postepeno, njegovi rani radovi nisu obećavali puno, dok je Harli debitovao snažno, možda ne onako kako je on sam očekivao, doživio "najbolje godine života" relativno brzo, tokom "glemuroznih" sedamdesetih, ali kasnije nije postigao značajne (muzičke) iskorake...

Ako pažljivo poslušate Harlijeve pjesme uočićete, takođe, snažan uticaja Boba Dilana, naročito u ranim pjesamama. Možemo tome pridodati legendarni Roxy Music i Brajana Ferija - iz perioda s početka sedamdesetih, naravno.

Debi „The Human Menagerie“ benda Cockney Rebel snimljen je krajem 1973. godine, album je stekao kultni status naknadno, budući da nije imao izražen komercijalni efekat. Štaviše prvi singl, sedmominutna balada „Sebastian“, uopšte nije postala popularna u Engleskoj, ali zato jeste u Evropi, naročito u Skandinaviji – i Jugoslaviji. Međutim, hitovi na tadašnjim top listama bili su “Judy Teen” (sa prvog) i “Mr. Soft” sa sledećeg albuma "Psychomodo". Prva dva albuma snimljena su sa ekipom muzičara koje frontmen nije zadržao, nego je reformisao bend i 1975. godine javnosti predstavio „The Best Years of Our Lives“, vjerovatno vrhunac svog kompozitorskog angažmana, čiji zenit jeste bio tokom sedamdesetih godina. Navedeni album sadrži izuzetan hit, i jednu od najviše obrađivanih pjesama ikada, predivnu „Make Me Smile (Come Up and See Me)“...

Maestro Manara, jedan od od najznačajnijih strip stvaralaca našeg doba, gostuje u Herceg Novom okviru 18. Hercegnovskog Strip festivala, odnosno na devetom Strip vikendu koji čine izložba 80 radova kultnog umjetnika, razgovor sa Milo Manarom, propratna diskusija pod nazivom „Strip, literatura, film – budućnost kreativne industrije u Crnoj Gori”, uz neizbježno potpisivanje stripova.,, U najčuvenija djela slavnog, mnogima omiljenog strip crtača ubrajaju se “Indijansko ljeto” i “El Gaučo” za koje je scenario pisao takođe legendarni Hugo Prat,  “Đuzepe Bergman” u saradnji sa Federikom Felinijem, “Bordžije”, zatim “Gulivera”, “Klik” brojni drugi erotski serijali u kojima naročito impresioniraju ženski likovi. Ilustracije i crteži koje potpisuje Milo Manara najčešće su oličenje seksipilnosti i senzualnosti, što je razlog njegove velike popularnosti…

Britanci i Irci dominirali sinoć na dodjeli najčuvenijih, a po mnogima i najprestižnijih, filmskih priznanja: prvi Oskar Kristofera Nolana za režiju kompletirao je trijumf njegovog “Openhajmera”, koji je nagrađen  kao najbolji film, zatim za najbolju glavnu i porednu mušku ulogu (Kilijan Marfi i Robert Dauni Džunior, dva izuzetna glumca a oba po prvi put dobitnici), za  direktora fotografije (Hojte van Hojtema), montažu i najbolju originalnu muziku.

Kultni album “Samo par godina za nas“ Ekatarina Velika objavljuje na svom vrhuncu, 1989. godine, uoči strašnih devedesetih – neposredno prije kulminacije krize i krvavog raspada bivše Jugoslavije. I danas, tri i po decenije kasnije, iznenađuje i fascinira snaga naslovnog singla koji intuitivno anticipira sve što će se ubrzo desiti. Tekst zajedno potpisuju Milan i Magi, a u bendu su u to vrijeme bili Bojan Pečar i Žika Todorović.Značajan doprinos zvuku dali su producenti Mitar Subotić Suba i Teodor Jani. To je, bez sumnje, jedna od najvažnijih i najsnažnijih pjesama dekade, ali i cjelokupne istorije jugoslovenskog rokenrola.

Restaurirani spot za maestralnu “Par godina za nas”, koja je prema izboru slušalaca Radija B92 2006. godine proglašena za “Najbolju domaću pjesmu svih vremena”, dostupan je na Ekatarina Velika Official YouTube kanalu u novom sjaju – sa remasterizovanim zvukom i slikom.

Strana 1 od 121

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio